OLJE OG GASS

OED lukker ikke døren for Luno

ÅPEN: Statssekretær i OED, Per Rune Henriksen, åpner for at Luno kan bli godkjent før en samordnet utbygging på Utsirahøyden er vurdert.
ÅPEN: Statssekretær i OED, Per Rune Henriksen, åpner for at Luno kan bli godkjent før en samordnet utbygging på Utsirahøyden er vurdert. Bilde: Ole Ketil Helgesen
Ole K. Helgesen
12. jan. 2012 - 08:11

Statsekretær i OED, Per Rune Henriksen, sier til Teknisk Ukeblad at kraft fra land skal vurderes ved alle nye utbygginger.

– Det er flere ting som trekker i retning av at kraft fra land kan være en fornuftig løsning på Utsirahøyden. Likevel må det gjøres en grundig vurdering for å se om dette faktisk er tilfelle, sier Henriksen.

Bakgrunn:

– Like regler for alle

Han sier at alle rettighetshavere på norsk sokkel må følge det samme regelverket og tilfredsstille de samme krav i alle faser av petroleumsvirksomheten.

– Myndighetene har en rett og en plikt til å bidra til at optimale utbyggingsløsninger velges, også i tilfeller der dette betyr at fremdriftsplanen til et prosjekt blir endret. Samtidig har jeg ikke noe ønske om å utsette utbyggingsklare prosjekter. At noen funn på Utsirahøyden er modnet lengre enn andre er noe departementet vil ta med seg inn i PUD-behandlingen, sier statssekretæren.

Venter på PUD

Dermed åpner han for at Luno kan bli godkjent før en samordnet utbygging på Utsirahøyden er vurdert.

– Foreløpig har vi ikke mottatt og startet behandlingen av utbyggingsplaner for Luno eller Draupne som ligger først i løypa. Men kraft fra land blir vurdert, både for enkeltfelt og hele området under ett. Jeg er sikker på at vi vil finne en god kraftløsning for feltene på Utsirahøyden, understreker han.

Usikker kraftsituasjon

Olje- og energidepartementet er bekymret for at elektrifisering av Utsirahøyden vil føre til at det ikke blir nok kraft tilgjengelig for en eventuell utvidelse av Hydros aluminiumsverk på Karmøy.

– En av flere viktige forutsetninger for en løsning med kraft fra land er at det kan skje uten negative effekter på kraftsystemet. Jeg kan ikke leve med en slik løsning hvis det går på bekostning av leveranser til annet næringsliv eller forbrukere, sier han.

– Må prioriteres

Miljøorganisasjonen Zero mener kraftsituasjonen er håndterbar.

– Statnett har bekreftet overfor oss at kraftsystemet i Rogaland er robust nok, og det planlegges mange vindkraftprosjekter i området. Det viktigste blir å få disse fornybarprosjektene på plass i tide. Derfor bør NVE prioritere å behandle søknader i denne regionen, sier rådgiver Kari Elisabeth Kaski.

Klagebehandling forsinker

Statssekretæren forsikrer om at prosjekter i Rogaland blir prioritert, men mange blir forsinket på grunn av klager.

– Som det pekes på er det omfattende planer om utbygging av fornybar produksjon i Rogaland. NVE har prioritert vindkraftprosjekter i Rogaland høyt, og har ferdigbehandlet 14 vindkraftprosjekter i fylket i 2010 og 2011, hvorav 11 fikk konsesjon. Mange av sakene ble imidlertid påklaget, og åtte vindkraftprosjekter i Rogaland er for tiden under klagebehandling i OED, sier Henriksen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.