KRAFT

USAs atomkraft ikke så sikker

LAVERE SIKKERHET: AP har funnet bevis for at de gamle reaktorene har fått tillatelse å operere med lavere sikkerhetskrav. illustrasjonsbilde
LAVERE SIKKERHET: AP har funnet bevis for at de gamle reaktorene har fått tillatelse å operere med lavere sikkerhetskrav. illustrasjonsbilde Bilde: colourbox
Mona Sprenger
22. juni 2011 - 08:16

Amerikanske tilsynsmyndigheter har jobbet tett med kjernekraftindustrien for å forlenge levetiden på at amerikanske atomkraftverkene. Sikkerhetskravene har blitt stadig lavere.

Det viser en omfattende undersøkelse som Associated Press (AP) har gjort. Dette kommer frem i en større artikkel i The Washington Post.

– Det er ganske dramatisk å lese denne artikkelen, sier Nils Bøhmer, kjernefysiker og daglig leder i Bellona.

Les også: Japan må legge nye kraftplaner

Og: Japan undervurderte tsunamifare

Tette bånd

Bøhmer befinner seg på en kjernekraftkonferanse i Wien, hvor et viktig tema er hvordan man skal sikre at tilsynsmyndighetene operer uavhengig av industrien.

– I Japan har det i kjølvannet av Fukushima-ulykken kommet frem at båndene har vært for tette. Det diskuteres her hvordan man skal sikre at tilsynsmyndighetene ikke bøyer seg for industrien. I dag er det opp til et hvert land om de vil følge rådene fra IAEA.

Les også: Tyskland stenger atomkraftverkene innen 2022

Gamle reaktorer

Kommersielle kjernekraftreaktorer i USA ble designet for å vare i 40 år. De første ble bygd på 60- og 70-tallet, og det var da forventet at de ville bli erstattet med nyere modeller lenge før de gikk ut på dato. Det har ikke skjedd. Ulykken på Three Mile Island i 1979 satte en stopper for nye prosjekter de neste tiårene.

66 av 104 atomkraftverk har fått forlenget sin levetid til 60 år. Og reaktorene blir stadig eldre. 82 reaktorer er i dag mer enn 25 år og merker tidens tann, ifølge Aps sine undersøkelser.

Dette er stikk i strid med det bransjen og myndighetene hele tiden har hevdet: Alt er under kontroll.

Les også: – Bør utfase kjernekraften

Nestenulykker

Ap har funnet mange eksempler på at det står dårlig til ved mange av de gamle kjernekraftverkene. Selv om mindre deler og systemer kan skiftes ut, ruster metallet, malingen faller av og sement går i oppløsning. Store reaktorer er umulig å bytte ut.

Der har vært nestenulykker, som for eksempel ved Davis Besse, hvor en revnet korrosjonsbekledning var det eneste som holdt reaktoren tett. Det 15–20 cm tjukke trykkskallet var etset vekk. I etterkant av denne nesten ulykken har det blitt avdekket mange feil og mangler ved anlegget.

– Det har skjedd mye på sikkerhetssiden de siste 40 årene. Man kan oppgradere en del, men skal man gjøre dette ordentlig må man bygge en ny reaktor. Det nytter ikke å bare klatte på disse gamle reaktorene, sier Bøhmer.

Doblet antall søkere til kjernekraftstudier

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Lemper på kravene

AP har funnet bevis for at de gamle reaktorene har fått tillatelse å operere med lavere sikkerhetskrav. Gang på gang har US. Nuclear Regulatory Commission (NRC) avgjort at sikkerhetskravene er for strenge og argumentert for at kravene kan være lavere uten at det utgjør noe fare. Dette er i tråd med bransjens syn: Kravene er for konservative og strenge.

Eksemplene Ap har funnet er mange: Ved lekkasjer, har større lekkasjer blitt tillatt – opp til hele 20 ganger den opprinnelige grensen. Når sprekker har ført til radioaktive lekkasjer fra rørledningen til dampgeneratoren, har testene blitt endret slik at anlegget likevel oppfyller sikkerhetskravene.

– Vi har sett mønsteret, sier forsker innen kjernekraftsikkerhet Dana Powers, som jobber for Sandia National Laboratories og som sitter i en rådgivende komité i NRC.

– De prøver å få mer og mer ut av disse verkene.

– Fukushima stopper europeisk kjernekraft

Trolig ingen nedstengning

Fukushima-ulykken i Japan har rettet fokuset på kjernekraftsikkerheten andre steder i verden. NRC skal selv se på situasjonen i USA, og skal levere en rapport i løpet av juli.

Det er derimot usannsynlig at Obama vil gjøre som Tyskland, som vil stenge ned all kjernekraft innen 2022.

– Nei, de vil de ikke. Da Obama kom i posisjon stoppet han arbeidet med et deponi for brukt brensel. Det har ført til at mer brukt brensel nå blir oppbevart ved kjernekraftverkene, noe som er et problem som nå blir diskutert, sier Bøhmer.

Nils Bøhmer:<br/> – Viktig å ivareta vaktbikkjerollen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.