ENERGI

USA mener Nord Stream 2 er «død»

Regjeringen i USA omtaler gassrørledningen Nord Stream 2 fra Russland til Tyskland som et «stort stykke metall på bunnen av havet».

Nord Stream 2-gassrørledningen går fra Russland, under Østersjøen, til Tyskland. Den er ferdigbygget, men ikke tatt i bruk. Bildet viser et ubrukt anlegg tilknyttet rørledningen på land i Lubmin nordøst i Tyskland.
Nord Stream 2-gassrørledningen går fra Russland, under Østersjøen, til Tyskland. Den er ferdigbygget, men ikke tatt i bruk. Bildet viser et ubrukt anlegg tilknyttet rørledningen på land i Lubmin nordøst i Tyskland. Foto: Michael Sohn/AP/NTB
9. mars 2022 - 07:15

Gassrørledningen er svært omstridt, og USA forsøkte lenge å presse Tyskland til å skrinlegge prosjektet. En av årsakene var bekymring for at EU-land skulle bli for avhengige av russisk gass.

Da Russland anerkjente utbryterrepublikkene i Ukraina 21. februar, valgte regjeringen i Tyskland å stanse prosessen med å godkjenne rørledningen. Den er ferdigbygget, men aldri tatt i bruk.

Det vil den heller ikke bli, spår Victoria Nuland, statssekretær i USAs utenriksdepartement.

– Jeg tror Nord Stream 2 nå er død, sa hun til amerikanske folkevalgte tirsdag.

– Den er et stort stykke metall på bunnen av havet. Jeg tror ikke dette noen gang vil bli gjenopptatt, la hun til.

Nord Stream 2 er verdens lengste undersjøiske rørledning, og byggingen byggingen kostet over 90 milliarder kroner.

Selv uten Nord Stream 2 er Russland den største eksportøren av naturgass til EU. Norge ligger på andre plass.

Etter invasjonen av Ukraina ønsker imidlertid EU å begrense importen av russisk gass og å bli helt uavhengig av russisk olje og gass innen 2030.

Wintershall Dea er en av de største aktørene på norsk sokkel og er rettighetshaver i hele 92 lisenser. Selskapet er også operatør for fem felt og elleve funn. 
Les også

Gassrør til Russland stanset: Wintershall DEA taper 10 milliarder kroner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.