ENERGI

EU-topp takket Støre for norsk gass

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier Norge har en viktig rolle å spille når EU skal frigjøre seg fra russisk gass.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er denne uken i Brussel, hvor han blant annet møtte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen.
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er denne uken i Brussel, hvor han blant annet møtte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen. Foto: Stephanie Lecocq/AP/NTB
23. feb. 2022 - 15:00

Von der Leyen tok onsdag imot statsminister Jonas Gahr Støre i EU-kommisjonen i Brussel.

Kommisjonspresidenten benyttet anledningen til å takke Støre for den norske gassen.

– Som vi har sett, har Russland de siste månedene brukt gass som et instrument for å legge press ikke bare på Ukraina, men også på EU. Vi er veldig bestemt på å komme over avhengigheten vår av russisk gass.

– Derfor er det veldig fint å ha deg her, sa von der Leyen, henvendt til Støre.

– Du er en pålitelig leverandør av gass. Vi har alltid kunnet stole på det, du har fulgt opp løftene dine og reagert når vi har hatt behov for mer gass. Så takk for all støtten du har gitt oss, sa hun videre.

Von der Leyen la samtidig vekt på at gass er en energikilde i overgangsfasen, og at EU etter hvert må skifte over til fornybare energikilder.

– Det er en strategisk investering i vår uavhengighet, og jeg vet at vi deler den tilnærmingen, sa hun.

Støre understreket på sin side at Norge har mye å bidra med også innen andre energiområder.

– Norge vil spille sin rolle, men har også noe verdifullt å bidra med: pålitelig gass, hydrogen, karbonfangst, batterier og havvind, sa Støre under møtet.

– Vi kan kutte utslipp og skape jobber.

Statsministeren la også vekt på at Norge deler EUs klimaambisjoner.

– Det er naturlig for Norge at vi i vår klimainnsats står side om side med våre europeiske partnere. Fit for 55 er også vår ambisjon, sa Støre.

Norge er i ferd med å inngå et partnerskap med EU om kritiske råvarer og mineraler. Men avtalen gjelder kun mineraler fra land.
Les også

EU og Norge: Inngår partnerskap om mineraler – men ikke fra havbunnen

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.