OLJE OG GASS

USA bruker mer olje enn Kina, Japan og Russland til sammen - hver dag

Ifølge ny rapport.

OLJETØRSTE: Amerikanere kan ikke få nok olje. Landet har 313 millioner innbyggere, men bruker daglig mer olje enn alle innbyggerne i Japan, Kina og Russland til sammen. Disse landene har hele 1,6 milliarder innbyggere.
OLJETØRSTE: Amerikanere kan ikke få nok olje. Landet har 313 millioner innbyggere, men bruker daglig mer olje enn alle innbyggerne i Japan, Kina og Russland til sammen. Disse landene har hele 1,6 milliarder innbyggere.
9. apr. 2014 - 16:09

Organisasjonen Securing America’s Future Energy (Safe) publiserte nylig en kvartalsoppdatering på sin rapport Oil Security Index (Osi).

Rapporten måler den såkalte oljesikkerheten til 13 land rundt om i verden basert på syv kriterier. Målingen skal gi et bilde på landenes strukturelle avhengighet av olje, sårbarhet for oljeprisfall og forsyningssikkerhet.

Les også: – Derfor vil oljeprisen synke

Japan på topp

Rangeringen er som følger:

 1. Japan
 2. Tyskland
 3. Storbritannia
 4. Canada
 5. Sør Afrika
 6. USA
 7. Brasil
 8. Kina
 9. Mexico
 10. Australia
 11. India
 12. Saudi Arabia
 13. Russland

Endringer

Kvartalsoppdateringen viser at det har skjedd en del endringer siden rapporten ble publisert sist, i oktober 2013.

USA faller fra femte til sjetteplass, og bytter dermed plass med Sør Afrika. Hovedgrunnen er at USA hadde større oljeetterspørsel i andre halvdel av 2013.

Og den etterspørselen er nærmest ustoppelig, kan man lese ut fra tallene i rapporten.

USA er nå nemlig verdens største oljekonsument og bruker omtrent 20 prosent av alle olje som blir produsert verden rundt.

Dette er mer enn det Japan, Kina og Russland bruker til sammen.

Les også: Dette er verdens største subsea-utbygging

Få innbyggere

Til sammenligning har for øvrig de tre sistnevnte landene til sammen over 1,6 milliarder innbyggere, mens USA har 313 millioner.

Safe konkluderer derfor med at USA er stadig mer sårbare for vekslende oljepriser, selv om landet totalt sett øker sin egen produksjon.

– Økende produksjon og mindre import alene er ikke nok hvis USA ønsker å få høyere energisikkerhet. Vi må nå jobbe hardt for å redusere rollen oljebruken har i økonomien vår ved å være mer effektive og bruke alternative energikilder, sier Safe-sjefen til Oil and Gas-journal.

Les også: Et av verdens største oljeprosjekter er i gang

Russland på bunn

Brasil og Mexico kom seg opp til henholdsvis sjuende og niendeplass, mens Kina og Australia falt fra de samme plassene. Russland falt helt til bunns og sisteplass.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Dette på grunn av landets avhengighet av eksportinntekter: Oljeinntektene står for hele 51 prosent av landets totale eksportinntekter.    

– Oljesikkerhet betyr forskjellige ting for forskjellige land basert på individuelle økonomiske og strukturelle faktorer. Så mens land som Russland og Saudi Arabia er de største oljeprodusentene, er de ekstremt sårbare for forandringer i de globale oljeprisene, sier Safe-direktør Robbie Diamond til Oil and Gas Journal.

Les også:

Dette er de ti største oljeutslippene i historien

Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon  

Dette er verdens største oppjekkbare rigg  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.