OLJE OG GASS

Uklart om Leismer får CO2-fangst

Mona StrandeMona StrandeJournalist
17. mars 2008 - 14:17
Vis mer

StatoilHydro er for øyeblikket i prosjektfasen for oppbygging av Leismer SAGD demonstrasjonsanlegget i Kai Kos Dehseh-prosjektet.

12 rigger i drift

– Dette anlegget skal etter planen starte opp i midten av 2010, og produsere 20.000 fat olje daglig innen 2012, sier Robert Skinner, StatoilHydros direktør for samfunnskontakt i Canada.

Vinterboringen er også godt i gang, med 12 rigger i drift på ulike lisenser.

– Samtidig jobber vi med konseptutvikling og teknisk design av hele vår verdikjede, fra SAGD-produksjon til hvordan vi skal oppgradere oljen, sier Skinner.

Fangst ikke avgjort

StatoilHydro har ennå ikke bestemt hvilken oppgraderingsenhet de skal velge. I søknaden til canadiske myndigheter har de imidlertid skrevet at oppgraderingsenheten skal være klargjort for karbonfangst.

– Det er ennå ikke tatt noen endelig investeringsbeslutning i forhold til en mulig oppgraderingsenhet, men den vil tilrettelegges for CO 2-fangst dersom vi går videre med dette, sier Skinner.

2

Forberedt på CO -avgift

Alberta har nemlig en avgift industrien må betale for CO 2-utslipp over en viss grense. Denne grensen ble satt i fjor, og målet for dagens industribedrifter (> 100.000 tonn/år) er basert på utslippsmålinger fra 2003 til 2005. Målet kan de nå ved mellomregninger, ny teknologi, eller ved å betale avgiften på $15 per tonn CO 2.

Nye installasjoner, som StatoilHydros, får et tidsvindu før det forventes at de skal redusere utslippene.

– Siden utviklere kjenner til disse reguleringene, konstruerer de også anlegg med design som muliggjør kontinuerlige forbedringer i virkningsgrad og utslippsreduksjoner, sier Skinner.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.