NORD STREAM

Tyskland: Ingen beviser for at Russland sprengte Nord-Stream-rørledningene

Tyske etterforskere har ikke funnet beviser for at det var Russland som sto bak den antatte sabotasjen mot de to Nord Stream-rørledningene i Østersjøen. 

Gassledningene Nord Stream 1 og 2 ble satt ut av drift i slutten av september 2022, trolig på grunn av sabotasje.
Gassledningene Nord Stream 1 og 2 ble satt ut av drift i slutten av september 2022, trolig på grunn av sabotasje. Foto: AP / NTB (arkiv)
4. feb. 2023 - 15:03

– For øyeblikket kan ikke dette bevises. Etterforskningen pågår fortsatt, sier Tysklands riksadvokat Peter Frank til avisen Die Welt.

To forskningsskip har deltatt i undersøkelsene rundt stedene der de to russiske gassrørledningene ble sprengt, og det er tatt prøver både fra havbunnen, vannet og rørene. Området er ifølge Frank også dokumentert i detalj.

– Vi foretar nå en kriminalteknisk vurdering av alt dette, sier han.

Svenske myndigheter konkluderte i november at de to gassrørledningene ble utsatt for sabotasje, men har ikke utpekt de skyldige.

Eksplosjonene fant sted i internasjonalt farvann, men i dansk og svensk økonomisk sone. Begge land foretar derfor sine egne undersøkelser. Det samme gjør Tyskland.

– Vi holder kontakten, sier Frank.

Forsvarssjef, general Eirik Kristoffersen er helt enig med sin svenske kollega, øverstkommanderende Mikael Bydén, som nylig ba alle svensker være forberedt på krig.
Les også

Forsvarssjefen: – Vi har dårlig tid

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.