KRAFT

Tysk delstat ber Norge kjappe seg med å bygge kabel nummer to til Tyskland

Trenger fleksibel norsk vannkraft til å balansere vindkraften.

Niedersachsens energiminister ønsker møte med Tord Lien for å gjenoppta planene om å bygge enda en kabel til Tyskland, NorGer.
Niedersachsens energiminister ønsker møte med Tord Lien for å gjenoppta planene om å bygge enda en kabel til Tyskland, NorGer. Bilde: Ingrid Holm Finseth / Nexans
Øyvind LieØyvind LieJournalist
12. nov. 2014 - 14:57

Statnett har allerede kommet langt med sine planer om å bygge en kraftkabel på 1400 MW, Nordlink, fra Norge til Tyskland. Alle nødvendige konsesjoner er på plass, og kabelen skal etter planen settes i drift i 2018.

Kabelen skal ilandføres i Wilster i den tyske delstaten Schleswig-Holstein.

Kabel på vent

For noen år siden var Statnett i hard konkurranse med to norske og en sveitsisk kraftprodusent om å få bygge den første kabelen til Tyskland.

Det hele endte med at Statnett kjøpte opp kraftprodusentenes kabelprosjekt, NorGer, i 2011.

Statnett har nå ingen konkrete planer for når prosjektet eventuelt kan gjennomføres.

Tyske myndigheter har imidlertid vært interessert i å få fortgang i en kabel nummer to.

Les også: Norske kjeler tar unna kraftoverskudd i Tyskland

Trenger fleksibilitet

Nå har Schleswig-Holsteins nabodelstat Niedersachsen kastet seg inn i kabeldiskusjonene.

I et brev til energiminister Tord Lien (Frp), som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i, ber delstatens minister for miljø, energi og klima, Stefan Wenzel, om at Norge får fortgang i byggingen av NorGer.

Med en høy andel uregulerbar vind- og solkraft blir såkalt lastbalansering den sentrale utfordringen for en sikker og kostnadseffektiv strømforsyning, påpeker han.

Bakgrunnen er at Norge kan bruke sin sine fleksible vannmagasiner til å levere strøm til Tyskland når den uregulerbare fornybare kraften ikke produserer. Til gjengjeld kan tyskerne levere billig overskuddskraft tilbake når det blåser mye.

«En kombinasjon av det norske vannkraftpotensialet med den nordtyske vindkraften kan i prinsippet være en fordelaktig mulighet for begge land», heter det i brevet.

Les også: Det tyske strømsystemet kan bli helt fossilfritt

Ber om møte

Han påpeker at Niedersachsen med planleggingen av en kabeltrasé gjennom tolvmilssonen i forbindelse med NorGer-konsesjonen har gitt svært gode betingelser for å kunne bygge enda en kabel til Tyskland.

«Et konsortium under ledelse av Statnett og med deltagelse av nettselskapet Tennet råder over rettighetene til denne planleggingen. På grunn av den planlagte realiseringen av sjøkabelprosjektet kjent som Nordlink til Schleswig-Holstein er imidlertid NorGer-prosjektet blitt satt tilbake. For å kunne gjennomføre energiomleggingen (Energiewende) mener jeg det likevel fremdeles er nyttig å også ta opp igjen NorGer-prosjektet og realisere det i de kommende årene», skriver Wenzel i brevet.

Han foreslår derfor et bilateralt møte mellom ham og energiminister Tord Lien (Frp) for å diskutere muligheten for et tettere samarbeid mellom Norge og Niedersachsen på energiområdet og fremfor alt for å snakke om det videre arbeidet med NorGer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Wenzel foreslår å holdet møtet i begynnelsen til midten av mars neste år. På møtet ønsker han å ta med seg representanter for energinæringen, nettselskaper og forskere.

OED peker på Statnett

På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om energiminister Tord Lien ønsker flere kabler til Tyskland og om han vil møte Wenzel, gir politisk rådgiver Elnar Remi Holmen (Frp) i Olje- og energidepartementet følgende svar:

«OED har mottatt en forespørsel fra Niedersachsens energiminister Stefan Wenzel om et møte for å diskutere mulighetene for en ny forbindelse til Tyskland. Departementet vil besvare henvendelsen på vanlig måte. Det er Statnett som har ansvar for å utvikle nye prosjekter om nye utenlandsforbindelser fra Norge. Vi har ikke mottatt ytterligere konsesjonssøknader og kjenner heller ikke til at det er andre prosjekter til Tyskland under utvikling nå.»

Les også:

Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Rapport: Alle nybygg bør bygges 100 prosent «energifleksible»

Statnett fant det som kan være en torpedo på Norned-kabelen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.