KRAFT

Tviler på om Norges første vindpark til havs vil bli realisert

– Ikke mulig uten subsidier.

– Elsertifikatene er ikke nok til å finansiere offshore vindkraft i Norge, sier Wenche Teigland.
– Elsertifikatene er ikke nok til å finansiere offshore vindkraft i Norge, sier Wenche Teigland. Bilde: colourbox.com
4. des. 2012 - 21:33

Konsesjonen til Havsul ble gitt i 2009, en vindpark som skulle bygges utenfor Mørekysten med en årsproduksjon på rundt 1 terrawattimer (TWh).

Styreleder Wenche Teigland i Vestavind Offshore ser ingen mulighet til å satse på offshore vindkraft i Norge med dagens rammevilkår.

– Norges petromaritime kompetanse kunne gitt oss en god posisjon i et internasjonalt voksende offshore vindkraftmarked, men næringen er avhengig av politisk vilje og starthjelp. Den viljen er ikke til stede, sier Teigland.

Les også: Vil tvinge Shell til å kjøpe havvind

Liten politisk vilje

Hun mener den høye aktiviteten i olje- og gassnæringen er årsaken til at den politiske viljen til å satse på nye fornybare energinæringer er lavere nå enn for tre år siden.

– Elsertifikatene er ikke nok til å finansiere offshore vindkraft i Norge, og Enova har heller ikke store nok økonomiske muskler til å bidra med nødvendig kapital, sier Teigland.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe beskrev i oktober i år rammene for fornybar energiproduksjon til havs der grunnlaget vil være markedsprisen for kraft og inntekter fra elsertifikater.

– Regjeringen har økt satsingen på kompetansebygging innenfor havvind, og vil videreføre denne for å få ned kostnadene og om mulig gjøre havvind konkurransedyktig i forhold til andre teknologier, sier Borten Moe.

Les også: Oljegeologer hjelper vindindustrien

Regjeringen svikter

Nestleder Terje Breivik i Venstre mener regjeringen svikter havvind-næringen og at klimakampen taper terreng og tempo.

– Det å sette havvindparken Havsul på vent er tragisk for en næring med enormt vekstpotensial og gjør klimautfordringen unødvendig vanskelig, sier Breivik.

Les også:

Statoil og Statkraft kjøper havvindprosjekt  

Tror havvind blir billigere enn landvind

Millioner til energiforskning

Krever demoparker for havvind  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.