ENERGI

Tusentalls anlegg for biogass er på gang

En norsk aktør er endelig klar for å levere biogass både nasjonalt og internasjonalt. .

– Globalt er det et ekstremt stort marked, sier Kjell Husabø i Arda Energy om biogass – her i samtale med TUs podkast-programleder Jan Moberg.
– Globalt er det et ekstremt stort marked, sier Kjell Husabø i Arda Energy om biogass – her i samtale med TUs podkast-programleder Jan Moberg. Foto: Beate Johnsen
Jan M. MobergJan M. MobergTeknologiredaktør
30. mai 2024 - 17:00

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Til tross for hva mange måtte tro, er biogass en fremvoksende løsning på verdens energiomstilling. I India alene er det etter sigende planer om å bygge 5000 (!) nye anlegg for å prosessere biogass.

– I Norge er det i dag ca 50 biogassanlegg, og det planlegges 30 nye, forteller vår podkast-gjest Kjell Husabø. 

Nyttig pilot gjennomført

Her hjemme har Agri Energy i noen år forsøkt å få fart på sin rolle som systemintegrator for å designe anlegg som omdanner biogassen til hydrogen, strøm, varme og ren CO2

Selskapet har nylig skiftet navn til Arda Energy AS – etter alvenes navn på jorden i Tolkiens univers – og har fått vind i seilene etter en nyttig pilottest for produksjon av hydrogen. Piloten har passert 2000 driftstimer med både planlagte og uforutsette utfordringer. 

Endelig på skuldrene av...

Med den suksessfulle piloten i bak seg er selskapet nå klar for endelig å gå løs på kommersialiseringen av «Arda Energy Hydrogen Plant».

At nettopp Arda skal lykkes som systemintegrator innen dette segmentet, skyldes kompetansen og teknologien fra norsk olje- og gassvirksomhet. Et eksempel, altså, på at noe faktisk kommer ut av mer enn 50 år fossil jakt i Nordsjøen. 

– Globalt er det et ekstremt stort marked, der en estimerer det totale potensialet til 100 ganger større enn norsk vannkraft – det er 14.000 terawatt det er snakk om, sier medgründer og forretningsutvikler Kjell Husabø i Arda Energy.

Dette er biogass

Biogass inneholder hovedsakelig metan (CH4) og karbondioksyd (CO2). Gassen fremstilles ved å prosessere organisk avfall, hovedsakelig fra aktiviteter i landbruket. Her i Norge har vi i tillegg en stor kilde fra enorme mengder fiskeavfall.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Et viktig skritt mot enda smartere boliger
Et viktig skritt mot enda smartere boliger

Kildene er dermed spredt på en rekke steder, noe som tilsier at Arda Energy har et mål om å etablere lokale løsninger spredt ut over i geografien. En distribuert produksjon, med andre ord, som dermed også fordrer lokal etterspørsel etter hydrogenet, varmen, elektrisiteten og CO2 som blir produsert. 

Hør Husabøfortelle om mulighetene for biogass-anlegg både her hjemme og ikke minst internasjonalt. 

Det kan være nyttig kunnskap å få med seg. For hvem vet? Kanskje kommer det et biogassanlegg snart – i nettopp ditt nabolag?

Magnus Eikens og Morten A Christophersen var med og stiftet det som nå er Econnect Energy i 2012. Her sammen med Hanne Clausen og en modell av en IQuay F.
Les også

Norsk skipsløsning er med å redde Tyskland fra gasskrise

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.