INDUSTRI

Tungrock fra AC/DC hjalp Fosstech-eieren gjennom krisen

Da krisen traff Fosstech AS i 2014, kunne det endt med konkurs. Før et avgjørende møte med banken hentet eieren inspirasjon fra tungrockbandet AC/DC.

Steven Foss startet Fosstech i 1997 og eier fortsatt 60 prosent av bedriften. Otterlei eier resterende 40 prosent. Bedriften har utviklet seg fra å være en ren mekanisk bedrift til å utvikle en rekke avanserte produkter innen elektronikk.
Steven Foss startet Fosstech i 1997 og eier fortsatt 60 prosent av bedriften. Otterlei eier resterende 40 prosent. Bedriften har utviklet seg fra å være en ren mekanisk bedrift til å utvikle en rekke avanserte produkter innen elektronikk. Bilde: Tormod Haugstad
Jan M. MobergJan M. MobergAdm. dir. & ansv. red.
1. feb. 2024 - 17:11

En podkast fra

Hør Teknisk sett på...

Podkastpromobilde

Steven Foss etablerte Fosstech AS i Tønsberg i 1997. Gjennom de påfølgende årene bygde han opp en innovativ bedrift med leveranser av ingeniørtunge tekniske løsninger hovedsakelig til olje- og gassindustrien.

I 2014 møtte selskapet et dramatisk fall i markedet. Så ille var det, at Foss sto i en prekær fare for at selskapet gikk til skifteretten, med familiens personlige garantier på lasset. 

Highway to Hell

Da alt så som mørkest ut  i bilen på vei til et avgjørende møte med banken – gikk det en f... i den sindige vestfoldingen. Han skrudde AC/DC på full guffe og sang med på «Highway to Hell» av full hals:

No stop signsSpeed limitNobody's gonna slow me downLike a wheelGonna spin itNobody's gonna mess me aroundHey satanPayin' my duesPlayin' in a rockin' bandHey mummaLook at meI'm on the way to the promised land
 
I'm on the highway to hellHighway to hellI'm on the highway to hellHighway to hellDon't stop me

Dobling på fem år

Resten er historie. Etter nedturen i 2014 har Fosstech mer enn doblet omsetningen takket være en strategi om diversifisering. Selskapet skulle ikke lenger bare være til for fossilsektoren. Kodeordene var differensiering, produktutvikling og kompetanse.

I dag produserer Fosstech avansert teknologi til en lang rekke bransjer, som maritim, forsvar, havbruk, fiskeri, infrastruktur og helseteknologi. 

Som en indikasjon har reisen i tall gått fra en omsetning på 73 millioner kroner i 2018 til 155 millioner i 2023. 

Skinnet bedrar

Selv kan Steven Foss fremstå som en mild type der han sitter på sitt kontor i Stokke i Vestfold og forteller oss om den dramatiske reisen fra 2014 og frem til i dag. Vi kan imidlertid love at her er det mer kraft og vilje enn hva som tilsynelatende treffer deg ved første møte.

I denne podkasten kan du høre Steven Foss selv fortelle om den dramatiske og fantastiske snuoperasjonen selskapet gikk gjennom.  

Her er det garantert tips og læring å plukke opp – for noen hver! 

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, besøker Troll A-plattformen fredag. Det er hennes første Norgesbesøk på 11 år.
Les også

EU vil kutte fossil energi med 70 prosent innen 2040

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.