KLIMA

Tror klimaendringer vil gi økt havnivå

Menneskeskapte utslipp av drivhusgasser er årsaken til økte temperaturer, varmere hav og stigende havnivå, konkluderes det i den australske rapporten "The Critical Decade".
Menneskeskapte utslipp av drivhusgasser er årsaken til økte temperaturer, varmere hav og stigende havnivå, konkluderes det i den australske rapporten "The Critical Decade". Bilde: Colourbox
23. mai 2011 - 15:38

Det kan gjøre «hundreårsflommer» langt vanligere, advares det i studien.

Les også: – Nordmenn minst sårbare for klimaendringer

Utslipp avgjørende

En klimakommisjon har på oppdrag fra regjeringen lagt fram sin første rapport, og der heter det at det er klare indikasjoner på at jordens overflate raskt blir varmere.

Rapporten fremholder at menneskeskapte utslipp av drivhusgasser som følge av industrialisering trolig ligger bak økte temperaturer, varmere hav og stigende havnivå.

Den australske studien bruker de mest oppdaterte analysene som bakgrunnsmateriale for sine konklusjoner.

Havet stiger: Dårlig forberedt på havstigning

For egen regning

Studien er gjennomgått av klimaforskere fra det australske vitenskapsorganet CSIRO, meteorologer og akademikere, men rapportforfatter Will Steffen sier at enkelte konklusjoner står for hans egen regning. Det gjelder blant annet påstandene om økt havnivå.

– Jeg forventer at omfanget av den globale, gjennomsnittlige økningen av havnivået i 2100 sammenlignet med 1990 vil bli på 0,5–1 meter, sier Steffen.

Mens FNs klimapanel (IPCC) har anslått at havnivået vil øke med under 0,8 meter, mener Steffen at hans rapport ikke står i motsetning til FNs konklusjoner, fordi også FN åpner for en større økning.

Last ned og les hele rapporten på klimakommisjonens nettsider.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.