ENERGI

Frøya kommune stopper vindutbygging: Trønderenergi varsler erstatningskrav 

Formannskapet på Frøya sier nei til Trønderenergis vindkraftutbygging. Kraftselskapet truer med erstatningskrav i hundremillionersklassen.

Salmar-direktør Gustav Witzøe (i gul skjorte) har kastet seg inn i kampen mot vindmøllene på Frøya. Her i diskusjon med konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold. I Dagens Næringsliv i dag kaller Gjersvold Witzøe for «hyklersk».
Salmar-direktør Gustav Witzøe (i gul skjorte) har kastet seg inn i kampen mot vindmøllene på Frøya. Her i diskusjon med konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold. I Dagens Næringsliv i dag kaller Gjersvold Witzøe for «hyklersk». Foto: Ronny Teigås
11. apr. 2019 - 10:53

Kommunestyret på Frøya krever stans i vindkraftutbyggingen på øya, som Stadtwerke München og Trønderenergi står bak. Trønderenergis anleggsmaskiner kom til Frøya forrige mandag, men arbeidet ble hindret av demonstranter.

Nå har et enstemmig formannskap på Frøya vurdert at byggefristen dermed gikk ut, og at Trønderenergis dispensasjon er trukket tilbake. Arbeidet blir dermed stanset med umiddelbar virkning.

Kan tape 300 millioner kroner

Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. <i>Foto:  Trønderenergi</i>
Kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi, Bengt Eidem. Foto:  Trønderenergi

– Vi mener at dette er et ugyldig vedtak som åpenbart ikke kan stå seg. Vi må nå gå videre med dette for å få omgjort vedtaket. Viremidlene vi har er å få prøvd dette rettslig eller å gå til Fylkesmannen; avhengig av hva som er mest effektivt, sier Bengt Eidem, kommunikasjonsdirektør i Trønderenergi. 

Trønderenergi har allerede varslet kommunen om at de vil holdes økonomisk ansvarlig for alle økonomiske tap. 

Ifølge et brev til Frøya kommune koster forsinkelsene 300.000-500.000 kroner hver dag

I tillegg har Trønderenergi inngått forpliktende kontrakter med underleverandører og entreprenører. I brevet skriver de at «(...)TrønderEnergi Vind AS og Frøya Vind AS kan lide tap på over 300 millioner kroner overfor sine leverandører under inngåtte kontrakter dersom prosjektet kanselleres». 

Kraftselskapet legger til at tap av framtidig fortjeneste også er «et ikke ubetydelig beløp».

Går mot rettssak

Vis mer

– Vi fortsetter arbeidet med å få realisert prosjektet. Vi må gå veien via retten for å få omgjort vedtaket, og vi håper på raskest mulig oppstart, skriver konsernsjef i Trønderenergi Ståle Gjersvold i en tekstmelding til DN.no.

En av grunnen til at saken trolig havner i rettssystemet er at det antakelig gir en raskere avklaring enn å sende saken til Fylkesmannen.

– Vi har tenkt å realisere dette prosjektet og vil avgjøre dette så snart som mulig. Det er også i kommunens interesse å gjøre dette raskt, siden det er risiko for at forsinkelser på grunn av dette vedtaket vil gjøre at kommunen setter seg i erstatningsansvar, sier Eidem.  

– Det prinsipielle spørsmålet er også viktig her. Skal man tillate at en ulovlig aksjonform får hindre et lovlig prosjekt? Dette berører mange i næringslivet, og var også bakgrunnen for at kommunens advokat og administrasjon la fram sine vurderinger, sier Eidem. 

Rådmannen på Frøya støttet nemlig Trønderenergi og mente at arbeidet ville ha vært i gang om det ikke hadde blitt hindret av protestaksjonen. 

– Det taler for at vi har en god sak. Vi har tenkt å gjennomføre prosjektet, sier Eidem.

Frykter for kommunens økonomi

Mens rådmannen anbefalte å la saken gå sin gang, ville opposisjonen stoppe byggingen. Dermed ble det opp til Frøya Arbeiderparti å avgjøre saken. 

Nå har Ap, som har rent flertall i Formannskapet og kommunestyret, kommet til at de vil stanse utbyggingen.

Berit Flåmo, ordfører på Frøya (Ap). <i>Foto:  Frøya kommune</i>
Berit Flåmo, ordfører på Frøya (Ap). Foto:  Frøya kommune

Men ikke hele Ap-gruppa stiller seg bak vedtaket. Ap-veteran Gustav Gjevik gikk på talerstolen for å formelt levere inn et forslag på vegne av seg selv om å opprettholde rådmannens innstilling.

– Vi kan komme til å få et erstatningsansvar på hundrevis av millioner. Jeg er ikke villig til å ta sjansen på at Frøya kommune skal få den belastningen. Da vil vi stå i en situasjon om noen år der vi må velge mellom hvilke skoler vi skal legge ned, og hvilke helsearbeidere vi skal si opp. Det kan bli utfallet, sa Gjevik.

Ordfører Berit Flåmo (Ap) mante til samarbeid etter at vedtaket er fattet.

– Jeg ber om at det ikke blir noe hovering fra noen av sidene, det er vi ikke tjent med, sa Flåmo til kommunestyret og de fullsatte tilhørerbenkene.

Utlendinger kjøper norsk vindkraft: SV og fagbevegelsen ønsker krav om offentlig eierskap

Salmar-direktør inn i konflikten

Konflikten har også spredt seg inn i næringslivet: Konserndirektør Gustav Witzøe i laksegiganten Salmar støtter aksjonistene, og vil betale for deres advokatutgifter. Witzøe leverte også pallene som ble lagt ut for å hindre trafikk til utbyggingsområdet.

Ståle Gjersvold, konsernsjef i Trønderenergi. <i>Foto:  Åge Hojem/Trønderenergi</i>
Ståle Gjersvold, konsernsjef i Trønderenergi. Foto:  Åge Hojem/Trønderenergi

I Dagens Næringsliv i dag kommer konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold, med sterke angrep på Witzøe.

– Det som er spesielt her, er at en som er blitt mangemilliardær basert på oppdrett, for det første ikke er opptatt av forutsigbarheten for en næringslivsaktør som oss, og for det andre øser av sin rikdom til å understøtte ulovlig aksjonsvirksomhet, sier Gjersvold.

Han peker også på at Witzøes oppdrettskonsern Salmar er den største kraftforbrukeren på Frøya.

– Witzøe har tydeligvis tenkt å overlate til andre kommuner å dekke energibehovet han skaper, sier Gjersvold.

– Sier du at Witzøe opptrer hyklersk, spør DN.

– Ja, det kan man si, svarer Gjersvold.

NHO med stikk til Witzøe

Også regiondirektør i NHO og tidligere olje- og energiminister, Tord Lien, sender et indirekte stikk til Witzøe:

– Man kan spørre seg hvordan bedriftene på Frøya hadde sett ut i dag, dersom Kurt Oddekalv hadde fått gjennomslag da han aksjonerte mot oppdrettsnæringen for noen år siden, sier Lien i en pressemelding, hvor han advarer Frøya-politikerne mot å la ulovlige aksjoner stanse lovlige prosjekter.

Regiondirektør i NHO og tidligere olje- og energiminister, Tord Lien. <i>Bilde:  Lars Taraldsen</i>
Regiondirektør i NHO og tidligere olje- og energiminister, Tord Lien. Bilde:  Lars Taraldsen

Gustav Witzøe mener derimot at det er helt legitimt å finansiere juridisk bistand til aksjonistene. 

«De sterke interessene bak utbyggingen har brukt store ressurser på å ivareta sine juridiske interesser, og folket på Frøya føler seg overkjørt. Det har vært viktig at Folkeaksjonen nå også har fått mulighet til en grundig juridisk gjennomgang av saken sett fra sitt ståsted. Den viser at det foreligger vesentlige mangler ved saksbehandlingen. Særlig beklagelig og skuffende er det at utbygger nå også truer Frøya kommune med erstatningskrav i sitt forsøk på å presse kommunestyret til lydighet», skriver Witzøe til Dagens Næringsliv. 

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) har varslet at han ikke vil gripe inn i saken.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.