ENERGI

Tysk energigigant bygger ny vindkraft i Trøndelag

Stadtwerke München og Trønderenergi investerer tre milliarder i fire nye vindparker.

NTE har gjennom årene satset over 700 millioner kroner på vindkraftutbygging på Hundhammerfjellet i Nærøy. Mesteparten gikk tapt. Nå skal 14 nye vindturbiner bygges.
NTE har gjennom årene satset over 700 millioner kroner på vindkraftutbygging på Hundhammerfjellet i Nærøy. Mesteparten gikk tapt. Nå skal 14 nye vindturbiner bygges. Bilde: Knut Strøm
3. jan. 2019 - 09:12

Frøya, Hundhammerfjellet i Vikna, Stokkfjellet i Selbu, og Sørmarkfjellet i Osen og Flatanger. Det er de fire stedene som kan vente seg store vindkraftutbygginger i årene som kommer.

Til sammen vil disse fire prosjektene ha en årsproduksjon på i overkant av 1 TWh. Dette kommer i tillegg til produksjonen fra Fosen Vind.

Totalt skal det investeres rundt tre milliarder kroner i de fire nye vindprosjektene.

Mens Trønderenergi skal eie 30 prosent, blir Stadtwerke München (SVM) hovedeier med 70 prosent. SWM er et av de største energi- og infrastrukturselskapene i Tyskland og eies av München kommune.

80 vindturbiner

– Foruten ny fornybar energiproduksjon vil dette bidra til både arbeidsplasser, aktivitet og ringvirkninger en rekke steder i Trøndelag, sier konsernsjef i Trønderenergi, Ståle Gjersvold.

Vis mer

Det er Vestas som skal levere de til sammen 80 vindturbinene. På Sørmarkfjellet blir det 31 Vestas V117-tubiner på 4 MW, med en bladlengde på 57,2 meter. I de andre vindparkene har eierne valgt Vestas V136 som har 66,7 meter lange blader.

Dette er den største utbyggingsoppgaven Trønderenergi har tatt på seg på 40 år.

– Forrige gang vi gjorde noe så stort var på 80-tallet da vi gjennomførte KVO-utbyggingen med ny vannkraftproduksjon i Trøndelag, sier Tormod Eggan som er Trønderenergis utbyggingsdirektør for den nye vindkraftporteføljen. 

Tyskerne inn i flere vindparker

Konserndirektør i Trønderenergi, Ståle Gjersvold. <i>Foto:  Åge Hojem/Trønderenergi</i>
Konserndirektør i Trønderenergi, Ståle Gjersvold. Foto:  Åge Hojem/Trønderenergi

SWM går også inn på eiersiden i fire eksisterende vindparker: Bessakerfjellet og Skomakerfjellet i Roan, Valsneset i Bjugn og Ytre Vikna vindpark. Disse har en årsproduksjon på rundt 350 GWh. 

Selskapene oppretter også et felles operatørselskap, Trønderenergi Vind, som skal bygge og drifte prosjektene. Selskapet vil eies 51 prosent av Trønderenergi og 49 prosent av SWM.

– Vi hadde mange interessenter som ønsket å investere sammen med oss, men SWM kom ut som den mest attraktive partneren. Dette skyldes blant annet at de har en industriell tilnærming som oss, og at de har de samme høye ambisjonene på energi- og klimaområdet, sier Ståle Gjersvold i Trønderenergi.

– Vindkraft har spilt en sentral rolle i SWMs strategi i mange år. Sammen med vår partner Trønderenergi kan vi nå utnytte potensialet i vindkraften enda bedre, særlig i Nord-Europa. På denne måten øker vi produksjonen av grønn elektrisitet i Europa, og slik styrker vi også klimaarbeidet i hele Europe. Vi øker også kunnskapen om fornybar energi og kan drive utviklingen fremover, sier Christian Vogt, Executive Vice President for investeringer i SWM.

NTE selger seg ut

Alle de fire prosjektene er omstridt lokalt, og har en lang og brokete forhistorie.

Særlig gjelder dette Hundhammerfjellet, hvor den første vindturbinen ble satt i drift allerede i 1998. «Demo 1», som ble reist der i 2003, var da verdens største vindmølle. Den ble revet i august 2012. Hundhammerfjellet var ferdig utbygd i 2007, men hadde store problemer, og alle de 17 vindturbinene ble tatt ut av drift i 2013. Eieren, Nord-Trøndelag Elektrisitetsverk (NTE), hadde da investert 700 millioner i anlegget. Mesteparten gikk tapt. 

NTE selger nå sine eierandeler i prosjektene på Frøya, Sørmarkfjellet og Hundhammerfjellet. I stedet har de inngått en kraftkjøpsavtale med Trønderenergi og SWM som bidrar til å sikre deler av inntektene fra vindparkene i mange år fremover. NTE får også ansvaret for å planlegge og gjennomføre utbyggingen av Hundhammerfjellet.

– Vi har en av landets beste fornybarporteføljer, men kan ikke realisere alle disse prosjektene selv. Derfor selger vi nå deler av vindkraftporteføljen. Dette gir oss handlingsrom for investeringer i flere andre fornybarprosjekter og videre utbygging av høyhastighets fiberbredbånd, sier konsernsjef i NTE, Christian Stav.

Maskinhuset til NTEs 3 MW vindturbin på Hundhammerfjellet fraktes ut i 2005. NTEs Snorre Helmersen (t.v) og Inge Hestad bivåner transporten. <i>Bilde:  HARALD HERMANN, NTE</i>
Maskinhuset til NTEs 3 MW vindturbin på Hundhammerfjellet fraktes ut i 2005. NTEs Snorre Helmersen (t.v) og Inge Hestad bivåner transporten. Bilde:  HARALD HERMANN, NTE
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.