KRAFT

Vindmølle begynte å brenne

Deiset i bakken og ble knust mot fjellet.

Turbinen "Demo 1" begynte å brenne da den deiset i bakken under en kontrollert riving.
Turbinen "Demo 1" begynte å brenne da den deiset i bakken under en kontrollert riving. Bilde: InTurbine AS
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
22. aug. 2012 - 14:30

– Vi er svært godt fornøyde med rivinga, den gikk nøyaktig slik det var planlagt. Vi var også forberedt på brann, men ikke at den skulle bli såpass voldsom. Dette tar vi med i evalueringa og tar forholdsregler til neste gang, sier ansvarlig for drift i Nord-Trøndelag E-verk, Tore Johan Flåm, til Namdalsavisa.

Turbinen med navn "Demo 1", var en Scanwind-prototype 3000DL på 2,5 MW, med en rotordiameter på 80 meter og en totalvekt på 450 tonn. Vindmøllen ble satt i drift i 2003.

Les også: Kaprer mer vind med ny turbin

Glemmer aldri drønnet

Vindmøllen ble veltet ved kontrollert jekking av selskapet InTurbine AS. Metoden er utvikle av InTurbine i samarbeid med Fedem Technology AS og AF Decom AS.

– Nedtakingen baserer seg kort fortalt ut på at vi velter turbinen ved hjelp av et hengsel i bunn og hydrauliske stempler som setter i gang bevegelsen. Hele turbinen veier ca. 450 tonn. Nedslaget kan sammenlignes med at 350 biler kjører 100 km/t og krasjer inn i en fjellvegg samtidig. Drønnet som kom når turbinen traff bakken kommer jeg aldri til å glemme, skriver Kristian Holm, daglig leder i InTurbine AS.

Les også: Hywind sliter med nettproblemer

Forberedt på brann

Sammenstøtet med grunnen var så kraftig at turbinen begynte å brenne. Holm forteller at de var forberedt på brann.

Det var noe vi var forbredt på. Det lokale brannvesen brukte ca 10 minutter på å få kontroll på brannen, skriver Holm i en e-post.Inturbine AS har de siste dagene vært på Hundhammarfjellet for å ta ned "Demo 1", som var den første turbinen som ScanWind satte opp i 2003.

Les også: Genererer energi med kite

– Gikk perfekt

Nedtakingen gikk perfekt. Vi traff akkurat der vi ønsket.

Holm forteller at de kun hadde to meters klaring til en trafokiosk de ikke måtte treffe og at det var minimal spredning av deler omkring turbinen.

– Kunden er kjempefornøyd, og har allerede snakket om at de ønsker tilbud fra oss på nedtaking av flere turbiner, skriver Holm.

Les også:

Scatec Solar satser i Afrika

Nye solceller kan gi billigere strøm

Norden vil flyte over av kraft

– Skatteregler kan gi dyrere strøm  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.