BYGG

Trenger 60 000 nye boliger i året

Joachim Seehusen
18. aug. 2008 - 07:02

Allerede neste år spår Prognosesenteret at det blir oppgang i boligbyggingen, mens det fortsatt skal bli fall i igangsatte kvadratmeter næringsbygg.

Mens vi ikke får mer enn 26 000 nye boliger i år, kommer det 29 000 nye boliger ut på markedet neste år og 31 000 i 2010.

Færre

Det er likevel fortsatt færre enn toppårene 2005, 2006 og 2007 og langt under Prognosesenterets anslag om behovet for 40 000 nye boliger hvert år.

– Men vi tror fallet i år blir større. Mange av de boligene som i statistikken framstår som igangsatt er gitte tillatelser. På grunn av det sviktende salget br nok mange av dem ikke påbegynt, sier Bjørn Erik Øye, partner i Prognosesenteret.

Les også:
4000 færre boliger

Tviler på egne prognoser

Endringer i befolkningsstrukturen og underbygging gjennom mange år fører til at Prognosesenteret nå selv sår tvil om sine egne prognoser om bygging av 40 000 boliger hvert år.

– Det er nok allerede 45 000, og om befolkningsstrukturen fortsetter å endre seg som vi ser nå, blir det etter hvert et behov på nærmere 60 000 boliger hvert år, sier Øye.

Samtidig tror han at det blir en forskyvning mot leiligheter på bekostning av eneboliger. I dag er 60 prosent av norske boliger eneboliger, mens kun 20 prosent er leiligheter.

Selv om Øye spår vekst i boligbyggingen, er han usikker på når det skal snu.

– Det er jo tusenkronersspørsmålet. Boligmarkedet har vært unormalt i en periode nå. Normalt kjøper folk bolig for å bo i dem, men de senere årene har spekulanter kjøpt for å tjene penger. Akkurat nå er det 8000 flere boliger ute på Finn.no enn normalt, sannsynligvis vil det bli en balanse igjen i løpet av neste år, sier han.

Stor variasjon

Det er voldsom variasjon i byggeaktiviteten landet rundt. I siste rapport fra Prognosesenteret står det at antall igangsatte kvadratmeter yrkesbygg øker med 45 prosent fra i fjor til i år i Finnmark, og øker med 33 prosent i Aust-Agder. I Østfold faller aktiviteten derimot med 27 prosent og 25 prosent i Telemark. Boligbyggingen faller med tosifret prosentsats i samtlige fylker unntatt Sør-Trøndelag der fallet kun er på tre prosent.

Spriket er størst i Hedmark der antall igangsatte kvadratmeter yrkesbygg synker med 12 prosent, mens boligbyggingen skal opp 25 prosent. Ellers er forskjellene mindre. Nordland er den eneste fylkeskommunen i landet der det er samsvar mellom bolig og yrkesbygg. Bolig skal ned åtte prosent, mens næringsbygg faller med 11 prosent.

– Det er to forskjellige markeder som ikke kan sammenlignes, det er ikke slik at om det går bra i en region, så blir det bygget både yrkesbygg og boliger, advarer Øye.

Han peker på at i kategorien yrkesbygg inngår en rekke offentlige bygg som ofte blir igangsatt uavhengig av næringskonkjunkturer. Mer pussig er det at både hytter og garasjer legges i kategorien yrkesbygg.

Totalsummen blir uansett stor. I år skal det påbegynnes 4 950 000 kvadratmeter yrkesbygg, så følger 4,7 millioner kvadratmeter både i 2009 og 2010.

Vil ikke ofre bostandard for miljøet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.