MOBIL

Tre GPS-apper du bør laste ned

Disse gir deg muligheter du ikke får i Google Maps og Apple Maps.

Gule Sider, Here og Waze er tre GPS-apper som gir deg noen muligheter du ikke får i den forhåndsinstallerte navigasjonsappen på iPhone og Android.
Gule Sider, Here og Waze er tre GPS-apper som gir deg noen muligheter du ikke får i den forhåndsinstallerte navigasjonsappen på iPhone og Android. Bilde: Produsentene/montasje
Marius ValleMarius ValleJournalist
3. mai 2015 - 08:51

Det er langt flere navigasjons- og kartapper å velge mellom enn Google Maps, eller Apple Maps om du bruker iPhone.

Svært mange alternativer er også gratis, og har funksjoner du ikke får i de nevnte appene, eller de gjør enkelte oppgaver bedre.

Selv om du allerede har en navigasjonsapp, kan det altså være flere gode grunner til å ha flere på mobilen.

Her er tre gratis navigasjonsapper som er gode på hver sine områder.

Les også: 20 smarte tips og triks til Galaxy S6

Gule Siders GPS-app gjør det enkelt å finne bedrifter og personer direkte.
Gule Siders GPS-app gjør det enkelt å finne bedrifter og personer direkte.

Gule Sider Navigasjon

Du har kanskje Gule Siders katalogapp på telefonen din. De lager også en egen navigasjonsapp.

Det vi liker med denne er at du kan finne adresser i Gule Siders database. Her finner du ikke bare bedrifter, men også personer. Om du eventuelt bare har telefonnummeret til personen eller bedriften, kan du plotte inn dette også, så finner appen adressen.

Det er nyttig, syns vi. Såpass nyttig at vi gjerne har denne appen i tillegg til andre navigasjonsapper på telefonen som backup.

Dette er i hovedsak en bilnavigasjonsapp, men den støtter også navigasjon til fots.

Vi tror ikke vi ville brukt appen til det siste, med tanke på at appen foreslår noen ganske hasardiøse spaserturer gjennom tunneller og på veiskulderen på en tungt trafikkert riksvei. Så skal det sies at også Apple Maps foreslår det samme. I byen fungerer det fint.

Les også: Vil danke ut Iphone 6 og Galaxy S6 med sitt nye billig-flaggskip

Kart over Norge

Appen leveres med frakoblet kart over Norge, som betyr at du kan navigere uten å bruke datatrafikk. Skal du ut av landet må du imidlertid betale for kartene.

Gule sider benytter kart fra TomTom, og Europa-pakken koster 146 kroner. Det er ingen utløpstid på kartet, og bytter du telefon senere kan du laste ned kartet igjen. Alternativt kan du spare seks kroner og bare kjøpe kart over Skandinavia.

Ingen spesielt god deal dette, med tanke på at andre løsninger gir deg kart over andre land helt gratis.

I tillegg er trafikkmeldinger en abonnementestjeneste som koster drøyt 74 kroner i året, og fotoboksvarsling koster knapt 86 kroner.

Les også: Tre tjenester du bør slutte å betale for

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Here Maps er god på mye, men vi liker spesielt godt nedlasting av kart og den nyttige kollektivtransportfunksjonen.
Here Maps er god på mye, men vi liker spesielt godt nedlasting av kart og den nyttige kollektivtransportfunksjonen.

Here Maps

Here er et Nokia-eid selskap som utgir navigasjonsappen Here Maps. Appen er den samme som leveres med Lumia-telefonene, og er en videreutvikling av gamle Nokia Maps.

Etter at den ble tilgjengelig på andre plattformer, har den stadig blitt bedre. Den har etterhvert blitt fast inventar på undertegnedes telefon.

Ikke fordi den nødvendigvis er så mye bedre til bilnavigasjon. På det området er den på linje med andre navigasjonsløsninger.

Here Maps er imidlertid god på kollektivtransport, og finner i motsetning til Google Maps transport de fleste steder vi har prøvd. Den vet om bussruter langt utenfor storbyene, fergeruter på nordvestlandet og finner beste vei i for eksempel Londons undergrunnsystem.

Så skal vi også nevne at den ikke alltid vet om alle kollektivruter alle steder, men vi har merket oss at den stadig har blitt bedre.

Et annet stort pluss er at du helt kostnadsfritt kan laste ned kart over store deler av verden, og du kan laste ned hele kontinenter eller land enkeltvis. Meget nyttig når du skal på tur til utlandet.

Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

Kollektivruter

Appen kan finne kollektivruter og andre reisemåter selv om du er frakoblet. Det er veldig praktisk om du ikke vil blakke deg på mobildata i utlandet.

I tillegg får du trafikkinformasjon, slik at du kan se hvor det er kø, ulykker, veiarbeid og slikt. Sammenlignet med trafikkinfo i Google Maps, fremstår imidlertid Here Maps som ganske mager.

Har du en nyere Volvo eller Mercedes med Here Automotive cloud, kan du dessuten sende ruter rett til bilen.

Here Maps har også tjenesten Glympse integrert, som gjør at du kan velge et sted i kartet og sende dette til en kontakt. Kontakten vil da kunne se hvor du er og hvor lenge det er til du er fremme. Nyttig når du vil avtale et møte, men fungerer ikke i iOS-utgaven.

Alt i alt er Here Maps en svært god navigasjonsapp i seg selv, og fremstår i grunnen som et fullgodt alternativ til Google Maps og Apple Maps, litt avhengig av hvilke behov du har.

TEST: Samsung Galaxy S6: Minst like god som den fancy utgaven

Waze er en sosial bilnavigasjonsapp.
Waze er en sosial bilnavigasjonsapp.

Waze

Waze er en sosial navigasjonsapp, og er en av de beste navigasjonsappene du får. Her deler brukerne informasjon med hverandre i sanntid, slik at du for eksempel kan få opp informasjon om en hindring i veien med en gang noen som har kjørt før deg har rapportert det.

Dermed kan du slippe å havne i kø, og finne en annen rute.

Brukerne kan i tillegg rapportere om alt fra politi til drivstoffpriser. Svært nyttig, men det forutsetter nødvendigvis at det er en del aktive brukere i området for at det skal være oppdatert informasjon.

Waze kan også lage veirapporter automatisk, ved at appen registerer at det går sent. Da får du valget om å sende inn dette automatisk.

Tjenesten har såpass mange brukere i Norge at den utvilsomt er et nyttig verktøy, spesielt for deg som pendler eller skal ut på langtur.

Du kan også dele posisjon og destinasjon, og dele dette med venner. Da kan de se hvor lenge det er til du kommer frem, akkurat som med Glympse i Here Maps.

Det sosiale elementet er egentlig det eneste som skiller Waze fra Google Maps. Google kjøpte nemlig opp Waze for et par år siden, og siden den gang har også informasjon fra Waze-brukerne blitt integrert i Google Maps.

Waze brukes ikke til navigasjon til fots, og har ingen kollektivtransportruting. Dette er en ren bilnavigasjonsapp. Det er heller ikke mulig å laste ned kart, så bruk vil koste deg i form av datatrafikk.

Tar du den i bruk, kan du raskt oppleve den som nærmest uunnværlig bak rattet.

Les også: Alt du trenger å vite om Google Play

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.