OLJE OG GASS

Tre av fire oljeingeniører mener de har kunnskap som passer utenfor oljen

Men svært få ønsker å bytte beite.

Ingeniører i petroleumssektoren mener de har kunnskaper som blant annet kan passe innenfor miljøteknologi, men svært få ønsker å bytte jobb.
Ingeniører i petroleumssektoren mener de har kunnskaper som blant annet kan passe innenfor miljøteknologi, men svært få ønsker å bytte jobb. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
11. sep. 2014 - 07:00

Mange har tatt til orde for at det norske samfunnet er altfor avhengig av oljeindustrien og at vi bør begynne å snu oss rundt for å finne nye bransjer å lene oss på når oljen en gang tar slutt.

Hvis det er slik at Norge kommer til å slite med omstillingsproblemer som følge av en utfasing av oljeindustrien, kan det være greit å vite hva de som jobber i bransjen mener om sin egen kompetanse.

Les også: Færre nyutdannede får jobbtilbud i oljebransjen

Høyt utdannede deltagere

Derfor har Tekna spurt 1000 høyt utdannede ingeniører i industrien om kunnskapene deres kan passe andre steder.

Tekna bemerker at disse menneskene er svært innovative ansatte og at rundt 70 prosent av dem har bidratt til å utvikle enten nye produkter, prosesser eller tjenester for petroleumssektoren de siste tre årene.

De 1000 deltakerne har i tillegg enten mastergrad eller høyere innen tekniske eller naturvitenskapelige fag.

Ser for seg andre arbeidsplasser

Resultatene viser at de mener kompetansen deres kan brukes andre steder:

  • 75 prosent av ingeniørene svarer at de har erfaring som er relevant eller svært relevant for andre næringer enn oljevirksomheten.
  • Kun sju prosent svarer at de i liten eller svært liten grad har kompetanse som er relevant for andre sektorer enn petroleumssektoren.
  • Rundt 75 prosent svarer også, når de blir spurt om det spesielt, at de har kompetanse som kan være relevant for miljøteknologi, som for eksempel klimautslippsreduserende teknologi, materialteknologi, vindkraft, bølgekraft, vannkraft, solkraft og lignende.
  • Folk i bransjen tror de viktigste arvtakersektorene for oljeindustri er utdanning, forskning, miljøteknologi, annen industri, konsulentvirksomhet/tekniske tjenester, elektrisitet, vann og renovasjon og offentlig administrasjon.

Les også: Disse sjefene tjener aller best

Lite smertefull overgang

President Lise Lyngsnes Randeberg i Tekna mener resultatene tyder på at overgangen til et mindre oljeavhengig samfunn kan bli mindre komplisert enn man tror.

Hun tror også svarene fra ingeniørene viser at det ikke er så opplagt at man utdanner «feil» når man utdanner folk som går til petroleumssektoren.

– Oljebransjen rekrutterer folk fra kjemi-, fysikk-, matematikk-, maskinfag, egentlig fra de fleste steder. Det at ingeniørene sier de kan bruke kompetansen sin i andre fagfelt er ingen overraskelse. Men det kan tyde på at overgangen fra oljeindustri til nye industrier blir mindre smertefull enn det man tror, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Må satse

Hun vil allerede nå at politikerne begynner å prioritere en overgang. 

– Det er ikke så rart at mange vil inn i oljebransjen nå, der man kan jobbe med tunge teknologiske prosjekter. Men vi må samtidig klare å så andre frø og få til kompetanseoverføring til andre bransjer. Vi er for eksempel gode på energi, og det bør vi prøve å bruke. Vi har også blitt gode på å teste klimatiske forhold i utfordrende miljøer. Vi har kompetanse som kan brukes til havbruk og bioteknologi, men det er egentlig uante muligheter her. Det gjelder bare å se dem og være villige til å satse, sier hun.

Les også: 500 rumenske ingeniører ville til Norge. Bare 6 fikk jobb

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Vil ikke bytte

Det kan likevel ligge hindringer i løypa. De som har svart på undersøkelsen sier de i liten grad vurderer å bytte bransje selv om de skulle bytte jobb. Om dette skyldes lønn, muligheten til å bryne seg på teknisk krevende prosjekter eller noe annet er ikke kjent.

Dessuten har de heller ingen tro på at bedriftene de jobber i begynner å orientere seg mot andre markeder. Det er nemlig tre ganger så mange som mener bedriftene har muligheter til å vokse i andre markeder enn de som mener at bedriftene faktisk kommer til å gjøre det.

Undersøkelsen peker derfor på at man må gjøre en ekstra innsats dersom man skal klare å hente ut ingeniører fra petroleumssektoren.

Vil ha overføringsprogram

Tekna-presidenten tror derfor politikerne har en jobb å gjøre, og påpeker samtidig at organisasjonen står klar til å hjelpe. 

– Vi trenger en aktiv næringspolitikk for å vri aktiviteten over til andre områder. Vår beskjed til næringsministeren er å slutte å tenke næringsnøytralt og prioritere områder vi har forutsetninger for å lykkes med, som for eksempel bioteknologi og havbruk. Vi har en del faglig sterke miljøer i Norge, så vi trenger ikke begynne å utdanne folk på nytt, sier hun.

– Undersøkelsen sier tydelig at kompetansen er der og at den er flyttbar. Derfor kunne vi blant annet tenkt oss et teknologioverføringsprogram. Vi ser at dette skjer med oljeteknologi som blir brukt i romfart, medisin og andre ting. Men dette må skje i større grad, og vi må få nye, spennende arbeidsplasser. Nå, ikke når vi skrur igjen oljekranene, fastslår hun.

Les også:

Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

– Det har vært klondyke de siste årene. I år blir det magre lønnstillegg  

Dette er de beste oljeuniversitetene i Europa

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.