OLJE OG GASS

Toppleder i norsk oljeselskap gikk til sak etter at han fikk sparken

Mente 1,1 millioner i etterlønn var for lite, men tapte i retten.

Lotos Norge kjøpte seg i 2013 opp i og rundt Heimdal-feltet. Selskapet har hatt en rettslig tvist med tidligere leder som blant annet hevdet at etterlønnsavtalen hans var ugyldig og at han ble usaklig oppsagt.
Lotos Norge kjøpte seg i 2013 opp i og rundt Heimdal-feltet. Selskapet har hatt en rettslig tvist med tidligere leder som blant annet hevdet at etterlønnsavtalen hans var ugyldig og at han ble usaklig oppsagt. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
25. feb. 2015 - 10:58
Vis mer

Tidligere administrerende direktør i Lotos Exploration & Production Norge, Gerhard Bauer, saksøkte i fjor sin tidligere arbeidsgiver etter at han mistet jobben i selskapet.

Hovedspørsmålet i saken var om en etterlønnsklausul i Bauers kontrakt var gyldig.

Overfor retten hevdet også Bauer at han mistet jobben fordi han ikke var polsk.

Bauer mente også at oppsigelsen av ham var ugyldig. Den tidligere direktøren tapte før jul saken på alle punkter i Stavanger tingrett.

Les også: Nå står arbeidsrettsakene i kø i oljebransjen

Hevdet styret ønsket polakk

Petroleumsingeniøren som tidligere hadde en rekke ledende stillinger i det østerrikske oljeselskapet OMV, tok over sjefsstolen i Lotos Norge 1. oktober 2011.

Lotos Norge eier 20 prosent i det problematiske Yme-feltet. Under Bauers ledelse kjøpte Lotos Norge også andeler i 14 olje- og gasslisenser i Heimdal-området i Nordsjøen for én milliard kroner.

11. februar 2014 ble imidlertid Bauer kalt inn til møte med Zbigniew Paszkowicz, som er toppsjefen i morselskapet Lotos Petrobaltic. Her fikk han valget mellom å si opp selv eller bli sagt opp, forklarte Bauer i retten.

Lotos Petrobaltic-sjefen skal videre ha gitt uttrykk for at det ikke lå noe personlig bak, men at styret ønsket en polakk i stillingen – fordi det var «easier», ifølge gjengivelsen av Bauers forklaring i dommen.

Les også: Ansatt saksøkte Statoil etter massiv outsourcing - vant i retten

Ville ikke trekke seg

Samme kveld sendte Bauer en epost til styret i Lotos Norge, der blant annet tidligere Statoil-topp Olav Fjell sitter, der han uttalte at han ikke så noen grunn til å trekke seg.

«Do you resign or not? First case presents easier way to find better final solution», skal Paszkowicz ha skrevet i SMS to dager senere, ifølge dommen.

«Det anføres at saksøker ble skiftet ut fordi den reelle beslutningstakeren ønsket en polsk øverste leder i Norge», skrev Bauers advokat Sigrun Sagedahl i sluttinnlegget til retten.

Lotos-styremedlemmene som forklarte seg for retten avviste imidlertid at nasjonalitet var et argument for å skifte ut Bauer. Et av selskapets styremedlemmer som vitnet pekte blant annet på at Lotos Norge tidligere hadde hatt norsk leder.

Kjernen i Lotos ønske om å bytte leder, var at man ønsket en leder som i større grad forsto Lotos-gruppen, ble det påpekt fra Lotos' side.

Les også: Dyr advokatregning: Leteselskap må punge ut 11 millioner til seismikkgigant

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Ugyldig kontraktsklausul

I april i fjor saksøkte Bauer Lotos Norge. Han mente da at fratredelsesklausulen i kontrakten var ugyldig i henhold til arbeidsmiljøloven.

Bauer hadde da mottatt 1,1 millioner kroner i etterlønn fra selskapet. I retten mente han at han ville mottatt mer ved å stå i jobben under en ordninær oppsigelsestid.

I retten anførte Bauers advokat at en etterlønn på to-tre-fire år og oppover vil være vanlig i oljebransjen i Stavangerregionen, gjerne med aksje-, bonus- og/eller pensjonselementer, fremgår det av dommen.

– 1,1 million mer enn tilstrekkelig

Arbeidsgiveren hevdet på sin side at etterlønnsklausulen var gyldig. De anførte også at oppsigelsen var saklig.

Selskapet mente også at et krav om tre års etterlønn var useriøst, ifølge dommen.

Lotos' advokat Per Ragnar Bronken påpekte i sluttinnlegget som ble sendt retten at en etterlønn på 1,1 millioner kroner er mer enn tilstrekkelig etter kravene i arbeidsmiljøloven. Han la ned påstand om at selskapet måtte frifinnes på alle punkter.

Les også: Fjellski-diskusjon i tingretten: - Er ikke et hull en åpning?

Tapte på alle punkter

Retten støttet ikke den tidligere sjefens påstand om at etterlønnsavtalen var strid med lovverket.

Tingretten konkluderte også med at oppsigelsen av Bauer ikke var i strid med arbeidsmiljøloven. De konluderte også med at det ikke var skjedd diskriminering i selskapet:

«Etter en helhetsvurdering av det foreliggende bevis mener retten det er lite trolig at styrets reelle begrunnelse for å skifte ut Bauer lå i at styret ønsket en etnisk polakk som CEO», heter det i dommen.

Dommen ble avsagt i Stavanger tingrett 12. desember 2014 og er ikke anket, etter det Teknisk Ukeblad får opplyst.

Lotos Norge ønsker ikke å kommentere dommen og henviser til deres advokat i saken, Per Ragnar Bronken.

– Vi er selvsagt fornøyd med resultatet. Vi er heller ikke særlig overrasket. Etter vår oppfatning så har spørsmålet om etterlønnsklausulens gyldighet aldri vært tvilsomt. Når det gjelder dette med diskriminering, så er det tatt ut av løse luften -  noe som Stavanger tingrett også legger til grunn, skriver han i en epost til Teknisk Ukeblad.

– Stillingsvernet faller bort

Saksøkers advokat Sigrun Sagedahl opplyser at hennes klient ikke ønsker å uttale seg direkte om saken.

– Hovedpoenget i saken gjelder gyldigheten av en kontraktsklausul. Klausuler hvor stillingsvernet frafalles er kun gyldige dersom det er avtalt etterlønn. Vi mener begrepet «etterlønn» innebærer at man skal sitte igjen med mer enn ved en ordinær oppsigelse, noe som ikke var tilfelle i denne saken, sier Sagedahl.

– Vi er uenige i dommen, men etter en helhetsvurdering har min klient valgt å ta dommen til etterretning. Han ønsker ikke en langvarig prosess mot en tidligere arbeidsgiver, sier hun.

– Hvis loven skal tolkes slik som i denne dommen vil stillingsvernet til en daglig leder omtrent falle bort, sier hun.

Les også: Her snur oljenedgangen for Norge

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.