KARRIERELONN

To fagbrev kan gi lønnshopp

Dobbelutdanning kan gjøre deg til lønnsvinner i riktig jobb.

Et relevant fagbrev nummer to kan gi høyere lønn både offshore og på land.
Et relevant fagbrev nummer to kan gi høyere lønn både offshore og på land.
4. okt. 2013 - 10:55

NB: Vi kom i skade for å skrive at to fagbrev kan gi en lønnsøkning på 300.000 kroner i året. Dette var basert på en misforståelse og er ikke riktig. Vi beklager feilen.

Den siste tariffavtalen for fagarbeidere i Kjemisk teknisk industri viser at relevant offentlig fagbrev nummer to som dekker bedriftens behov kan gi et halvt ekstra fagtillegg.

– Tillegget utbetales også til de som har gjennomført teknisk fagskole før læretid i bedrift, ifølge tariffavtalen.

Ifølge forbundssekretær Harald Hageland i Industri Energi er fagtillegget på ca 7 kroner i timen. Det betyr at et halvt ekstra fagtillegg blir på 3,5 kroner i timen. 

Men det er bare veiledende minimumssatser. Enkelte bedrifter har egne avtaler med fagarbeidere og fagtillegget for fagbrevet nummer to kan bli mye høyere, sier Hageland.

Nito: – Det vil bli lavere lønnsvekst i tiden som kommer

Les også:

Flere tariffavtaler

Tariffavtalene som presiserer lønnstillegg for fagbrev nummer to gjelder fagarbeidere innenfor kjemisk teknisk industri.

De jobber med produksjon, laboratoriearbeid, transport og lagring, montering og vedlikehold.

De samme fagbrevtilleggene nevnes også i tariffavtalene for fagarbeidere innenfor fiskemel- og fiskeforindustrien, glass- og kjemisk industri og farmasøytisk industri.

Tariffavtalene er lønns- og arbeidsvilkår fastsatt mellom NHO og LO og Industri Energi og varer fram til våren 2014.

Les også: Tjener én månedslønn på to døgn

Må være relevant

– Hvis fagbrevet nummer to er relevant for jobben kan man få høyere årslønn, sier Tore M. Sellæg, spesialrådgiver Norsk Industri.

Han presiserer at det ikke slik at man automatisk får høyere lønn hvis man har to fagbrev. Det er ingen regel for en slik lønnsordning i industrien.

Forutsetningen for høyere lønn med to fagbrev vil være at det er relevant for jobben og at man gjør en avtale med arbeidsgiveren.

– Enkelte bedrifter har avtaler om slike tillegg. Størrelsen på tillegget varierer i stor grad. Det gjelder ikke bare fagarbeidere offshore, men også andre industrier på land. Det er ikke slik at det er større sjanse å få tillegget hvis man jobber offshore, det forekommer også onshore, sier Sellæg.

Les også: Ikke skriv under denne kontrakten

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknisk fagskole gir mer

– I utgangspunktet er det ikke lønnsforskjeller på ett og to fagbrev. Det er imidlertid noen stillinger hvor kravet til kompetanse er mer enn vanlig fagbrev. Det er gjerne personer med to fagbrev som innehar disse stillingene, sier Thina Hagen, informasjonssjef for arbeidsliv ved Norsk olje og gass.

Tariffavtalene for kjemisk teknisk industri viser til at også teknisk fagskole kan gi samme lønnstillegg som fagbrev nummer no.

– Teknisk fagskole er et eget kompetansekrav hos boreselskapene. Lønnsutviklingen følger sitt eget spor på grunn av endret stillingsinnhold, sier Hagen.

Erfaring bør gå først

Hovedverneombud i Statoil, Hans Fjære Øvrum sier at lønnen bør følge ansvaret i stillingen. 

Hvis det er sånn at man får tillegg for to fagbrev, kan vi risikere at en renholder for eksempel tjener mer enn en person som sitter i kontrollrommet, fordi renholderen har to fagbrev. Lønnen bør baseres på det ansvaret som ligger i stillingen, og ikke antall fagbrev. 

Les også: Sivilingeniør-studentene får i snitt 1,67 jobbtilbud

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.