Tina Bru kan ikke garantere oljeterminal i Finnmark

Statsstøtte til ilandføring på Veidnes i Finnmark er sannsynligvis i strid med EØS-avtalen, advarer olje- og energiminister Tina Bru (H).

Veidnes i Nordkapp skulle bli stedet for ilandføring av Johan Castberg-oljen, men Equinor skrinla planene fordi det ble for dyrt. Nå er det heller ikke sikkert at en løsning med statlig støtte til bygging kan gjennomføres.
Veidnes i Nordkapp skulle bli stedet for ilandføring av Johan Castberg-oljen, men Equinor skrinla planene fordi det ble for dyrt. Nå er det heller ikke sikkert at en løsning med statlig støtte til bygging kan gjennomføres. Foto: Equinor
16. juni 2020 - 07:03

Da enigheten om skattelette til oljeselskapene ble behandlet i Stortinget i forrige uke, gikk flertallet samtidig inn for å sikre en terminal for omlasting av olje fra Johan Castberg-feltet på Veidnes i Nordkapp kommune i Finnmark.

Men det ble samtidig tatt forbehold om at utbyggingen må være i samsvar med EØS.

skriver olje- og energiministeren til Stortinget at hun ikke kan garantere at terminalen blir noe av.

EØS-regler

Forklaringen er bekymring for at statlig finansiering til ilandføringsterminalen kan være i strid med statsstøttereglene i EØS-avtalen.

Bru viser til at Olje- og energidepartementet allerede har godkjent en utbyggingsplan for Johan Castberg-feltet uten ilandføring på Veidnes. I stedet skal råolje lastes om bord på tankskip til havs og transporteres direkte til markedene.

Bakteppet er at Equinors egne analyser har vist at ilandføring vil være både samfunnsøkonomisk og bedriftsøkonomisk ulønnsomt.

Skal staten gå inn med støtte til utbygging av oljeterminalen, vil det ifølge Bru utgjøre statsstøtte i EØS-rettslig forstand.

Ifølge henne er tiltaket «sannsynligvis i strid med EØS-avtalen».

SV reagerer

Olje- og energiministeren kommer med uttalelsen som svar på et skriftlig spørsmål fra SVs Lars Haltbrekken. Han beskylder Arbeiderpartiet og Senterpartiet for å ha ført velgere i Finnmark bak lyset i saken.

– Ap og Sp lurte folk i Finnmark til å tro at de hadde fått gjennomslag for ilandføring av olje til Veidnes i Nordkapp kommune. Da de sendte avtalen til mediene, unnlot de å ta med den delen som var med liten skrift, sier han.

SV sto utenfor enigheten om oljeskatt på Stortinget og har tatt til orde for å stoppe hele utbyggingen av Johan Castberg. Men partiet har vært for ilandføring av olje på Veidnes.

Om det er noen som fører velgere i Finnmark bak lyset, er det derfor Haltbrekken selv, mener Senterpartiets parlamentariske leder Marit Arnstad.

– Det er mulig han ikke ser det selv, men vi andre ser paradokset i at han er imot oljevirksomheten, men for ilandføringen, sier hun til NTB.

Ber om kreativitet

Arnstads frykt er nå at olje- og energiministeren skal bruke EØS-regelverket som unnskyldning for å la være å følge opp Stortingets vedtak.

– Det kan hun ikke gjøre, fastholder hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Arbeiderpartiets nestleder og finanspolitiske talsperson Hadia Tajik ber for sin del olje- og energiminister Tina Bru om å gjøre alt hun kan for å sikre at Stortingets vilje blir gjennomført.

Hun mener det bør være mulig å tilpasse støtten slik at EØS-tilsynet Esa godkjenner den.

– Med vilje er alt mulig, fastholder Tajik.

– Det holder ikke å si at Esa kan komme til å være kritisk, de må utøve det nødvendige politiske håndverket som gjør denne investeringen mulig. Hvis Bru er usikker på hvordan hun skal få det til, må hun sette seg inn i kreativiteten tidligere regjeringer har vist for å realisere viktige satsinger, sier hun.

Allerede i 2035 vil tilbudet på gass overstige etterspørselen i EU, konkluderer en ny rapport som flere miljøorganisasjoner står bak.
Les også

Miljøorganisasjoner: EU trenger ikke mer norsk gass

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.