KARRIERELONN

Tiårets lønnskonger

TALL: Lønna i elektrokjemisk industri har økt mer enn i andre industrinæringer.
TALL: Lønna i elektrokjemisk industri har økt mer enn i andre industrinæringer.
Dag Yngve Dahle
17. feb. 2009 - 11:45

Det kommer fram i den årlige rapporten fra det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene (TBU), som ble lagt fram i går.

Her er lønnsvinnerne

Bonuser

Tallene viser at ansatte i forretnings- og sparebanker har mest grunn til å smile, hvis lønnsutviklingen teller mest.

For hvitsnippene i finansnæringen er lønna i gjennomsnitt steget med nesten 70 prosent på disse ti årene. Solide bonusutbetalinger, spesielt til topplederne, er en viktig del av denne lønnsøkningen.

Nedbemanningen i denne næringen har samtidig vært formidabel i denne perioden, noe som blant annet har ført til at hverdagen er blitt Disse næringene ble farligere for finansansatte.

Lederlønna opp 28 prosent

Ulikt i industrien

Men også i enkelte deler av industrien har lønnsutviklingen vært god.

Innen elektrokjemisk industri har snittlønna økt med vel 60 prosent i perioden. Kontrasten er stor til tekstilindustrien, der økningen er på mer beskjedne 46 prosent. Også i kjemisk industri har veksten vært under 50 prosent.

Steinar Holden, økonomiprofessor ved Universitetet i Oslo, er spesialist på lønnsdannelse. Han peker på flere årsaker til forskjellene i lønn over tid:

- Høy lønnsomhet i næringen gir mulighet for høyere lønnsvekst for de ansatte, særlig i kapitalintensive næringer der lønnsutgiftene utgjør en mindre del av de samlede kostnadene.

Effekter

Han legger til:

- Såkalte sammensetningseffekter spiller også inn, for eksempel ved at gjennomsnittslønna i bransjen øker fordi bedrifter med lav lønn legges ned. En annen slik effekt er at bransjen bruker mer kvalifisert arbeidskraft og dermed må betale de ansatte høyere lønn, sier professoren.

- Hvordan vil du karakterisere en gjennomsnittlig årlig lønnsvekst på 6 -7 prosent?

- Det er høyt, sier Holden.

Hotell- og restaurantansatte har minst grunn til å smile. Der har lønnsutviklingen vært skralest blant næringsområdene som TBU-rapporten har tall for. Vel 41 prosent har lønna økt i løpet av disse ti årene. Hotell- og restaurantnæringen er også næringen der gjennomsnittslønna er lavest, nemlig 281.800 kroner.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Snart er lønnsfesten over

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.