KARRIERELONN

Snart er lønnsfesten over

Dag Yngve Dahle
16. feb. 2009 - 14:27

Toppsjefene i finansnæringen fikk ikke mindre enn 28,6 prosent høyere lønn i løpet av 2008 - nesten fem ganger høyere enn veksten for arbeidsstokken som helhet.

Også i industrien og varehandelen har topplederne til smør på brødet.

Ekstremt overrasket

Tallene inkluderer solide bonusutbetalinger. Opsjoner og frynsegoder kommer i tillegg. I praksis kan topplederlønningene ha økt enda mer enn dette i løpet av fjoråret.

Men nå er det slutt på lønnsfesten.

- Forholdene i internasjonal økonomi påvirker også Norge. Derfor er det åpenbart at disse lederne ikke vil få like høy vekst utover i 2009. Jeg blir ekstremt overrasket om de får 30 prosent lønnsvekst også dette året, sier Harald Dale-Olsen, forsker ved Institutt for samfunnsforskning i Oslo.

ANDRE GODER: Frynsegoder kan gi større effekt per krone enn lønnstillegg, mener Harald Dale-Olsen ved Institutt for samfunnsforskning
Harald Dale-Olsen. ISF
Han viser til at 2007 var et svært godt år.

Lønna øker mest i Norge

Roer seg

- 2007 var et år med gode resultater for næringslivet og et svært stramt arbeidsmarked. Mange av bonusene stammer fra 2007, noe som forklarer noe av den høye lønnsveksten i 2008. Finanskrisa bidro til trangere tider mot slutten av 2008. Det vil vi se igjen i form av lavere lønnsvekst i år og neste år, sier forskeren.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Også Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH) venter et roligere 2009.

- Lønnsutviklingen fremover vil uten tvil bli preget av resultatene, og vi venter en moderat lønnsutvikling i 2009, sier Arne Skauge, administrerende direktør i Finansnæringens Hovedorganisasjon, til E24.

Slik går du opp i lønn

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.