BYGG

Ti års garanti aktuelt i 2010

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
2. mars 2010 - 08:00

Tre av de største entreprenørene, Skanska, Veidekke og AF Gruppen har sagt at de ser positivt på å gi ti års garanti på boliger. Nå slutter Selvaag Bolig og Mestergruppen seg til.

– Vi har arbeidet med det noen måneder og jeg håper vi kan tilby det allerede i år, sier Baard Schumann, administrerende direktør i Selvaag Bolig.

Selvaag Bolig bygger ikke alt selv, men bruker lokale entreprenører til noen av sine prosjekter.

– Vi ser nå på hvordan vi skal løse garantispørsmål der vi bruker andre entreprenører. Vi vil gjerne tilby ti år for alle, ikke bare der vi bygger selv, sier Schumann.

Les også:

Støtter ti års boliggaranti

Skanska vurderer 10 års garanti

– Krev 10 års garanti

Kan gå fort

– Det stiller vi oss positive til, men vi har ennå ikke drøftet det internt, sier administrerende direktør Morten Bjerke på telefon fra India.

– Det er mer en beslutning enn en prosess, så det kan gå fort. Men jeg vil ikke antyde noe om når før vi har drøftet det med våre forhandlere, sier Bjerke.

Byggenæringens Landsforening har også begynt å vurdere økt garanti på boliger.

Baard Schumann, adm.dir Selvaag bolig
ENTREPRENØR: Baard Schumann i Selvaag Bolig prøver å tilby ti års garanti alt i år. Selvaag
– Vi har startet et arbeid for å vurdere konsekvensene. Vi er kjent med at det er noe ulike syn blant medlemmene og vi kan ikke gi noen uttalelser før vi har hørt hva medlemsbedriftene mener, sier næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr.

Gledelig

Peter Batta, administrerende direktør i Huseiernes Landsforbund, reagerer positivt på at næringen nå vurderer utvidet garantitid.

– Det er jo godt å vite at det man kjøper holder mål. Avhendingsloven gir fem års reklamasjonsfrist når man kjøper brukt bolig, da er det ikke mer enn rett og rimelig at det er lenger garantitid når man kjøper nytt, sier han.

Batta frykter ikke at økt garanti kan føre til at boligene blir dyrere.

– Sannsynligheten for det er jo til stede. Når utbyggere risikerer å måtte utbedre feil fem til 10 år etter at bygget er overlevert, må de legge inn en sikkerhet. Men det tror jeg boligkjøpere kan leve med, det er jo en ekstra forsikringspremie mot store reparasjonskostnader.

Men Mestergruppen avviser at boligene blir dyrere. – Nei, det tror jeg ikke de vil bli, sier Bjerke.

Jo mer jo bedre

– For oss ville det være veldig fint hvis det ikke øker prisene for mye, sier Martin Mæland, konsernsjef i OBOS, en av landets største byggherrer for boliger.

Mælans mener at de største problemene blir i forholdet mellom entreprenørene og underentreprenørene.

– Vi bruker stort sett totalentrepriser. Vi ser at de store entreprenørene gjør en grei jobb uten feil og mangler. Det er underentreprenørene som skaper byggfeilene, og rørleggerne er verst.

– Vi bruker stort sett totalentrepriser. Vi ser at de store entreprenørene gjør en grei jobb uten feil og mangler. Det er underentreprenørene som skaper byggfeilene, og rørleggerne er verst. FLOTT: Martin Mæland i OBOS synes ti års garanti er flott. Han mener rørleggerne er verst til å produsere feil. Thomas Bjørnflaten/nyebilder.no

Stortinget sa nei

I mars i fjor fremmet de tre Høyrerepresentantene Torbjørn Hansen, Elisabeth Røbekk Nørve og Bent Høie et privat forslag om å styrke forbrukerrettighetene til norske boligkjøpere, et såkalt dokument 8-forslag. Det lød som følger:

Stortinget ber regjeringen fremme sak for Stortinget om å styrke forbrukerrettighetene til norske boligkjøpere, blant annet ved at det innføres 10 års reklamasjonsfrist og at servicehefte for bolig, obligatorisk byggeforsikring og obligatorisk tilstandsrapport utredes.

Forslaget ble behandlet i juni, og fikk støtte fra Høyre, Fremskrittspartiet, KrF og Venstre, mens de tre regjeringspartiene Ap, SV og Sp sørget for at forslaget ble avvist.

Block Watne sier nei

Men Block Watne vil ikke tilby ti års garanti til sine kunder.

– Vi mener det er en avsporing av debatten. Det er allerede i dag opp til 13 års reklamasjonstid under visse forutsetninger. Vår erfaring er at de aller fleste feil og mangler blir oppdaget i løpet av det første året, og vi strekker oss langt også der de blir oppdaget senere, sier Ole Feet, administrerende direktør i Block Watne.

– Det Block Watne viser til er fristen for søksmål. Men hvis entreprenørene tør å gi oss ti års garanti er det flott, sier Mæland.

Les mer om: