KLIMA

«The Climanator» vil ha klimaaction

BLIR HØRT: Arnold Scharzenegger var det som måtte til for å få et samlet pressenorge til igjen å kaste seg over klimasaken.
BLIR HØRT: Arnold Scharzenegger var det som måtte til for å få et samlet pressenorge til igjen å kaste seg over klimasaken. Bilde: Håkon Jacobsen
Per-Ivar NikolaisenPer-Ivar Nikolaisen
21. nov. 2011 - 16:22

– Hvor mange vil kjøpe en kinobillett, dersom du sier at de vil føle seg mye dårligere når de går ut av salen enn når de kommer inn, sa den tidligere guvernøren i California på årets Zerokonferanse på Gardermoen, og advarte mot dommedagsprofetier og forsøk på å spille på folks skyldfølelse for å tvinge frem endringer.

Les også: – Klimakutt ute er gammeldags

– Klima er drama

Stjerneskuespilleren er midt i innspillingen av actionfilmen «The last stand» og kom til miljøkonferansen med syv sting i pannen etter et uhell under innspillingen.

– Jeg har spilt i actionfilmer og komedier, men når det kommer til klima, er det drama. Global oppvarming er miljøets «last standing», sa Schwarzenegger.

Østerrikeren er opptatt av hvordan man nå må reklamere for en grønn fremtid, i stedet for å skremme folk inn i det.

– Du kan ha det beste produktet i verden, men hvis du ikke vet hvordan du selger det, har du ingenting, sa han.

Les også:

Nye arbeidsplasser

Skuespilleren som er mest kjent for Terminator-filmene, men også mykere komedier som Twins, legger heller ut lokkevarene fra den grønne fremtiden.

– Alle elsker å ha en jobb, så la oss snakke om jobbene som kommer med en grønn økonomi. Hvem vil være mot flere jobber?, spurte han under sitt foredrag.

Han viste til hvordan miljøtiltakene i California har skapt tusenvis av jobber, ved å tiltrekke seg miljøbedrifter.

Schwarzenegger pekte på hvordan for eksempel en elbilprodusent som Tesla flyttet til nettopp denne delstaten.

Les også: Statoil selger strøm

POPULÆR: Arnold Schwarzenegger - her midt i rampelyset - sammenligner klima med drama i filmens verden: - Global oppvarming er miljøets «last standing», sier han. FOTO: Håkon Jacobsen Håkon Jacobsen

Bilpark og miljø

Han pekte også på internasjonale sikkerhetsspørsmål, og hvordan amerikanere flest gjerne ville ha sluppet å importere fossil energi fra tvilsomme stater.

En annen gulrot er helseeffekten av mindre forurensing til luft, vann og jord.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Schwarzenegger har ikke satt bremsen helt på når det gjelder eget forbruk. Han ramset blant annet opp sine mange biler, av dem en Porsche og en Bentley.

– Du er ikke flau over dette i det hele tatt?, spurte Bente Engesland, kommunikasjonsdirektør i Statkraft, og viste til den store bilparken.

– Nei, for jeg kjører jo bare en om gangen, repliserte Schwarzenegger kjapt.

Les også: Global CO2-skatt helt nødvendig

Tviler på klimaavtale

Actionhelten levnet lite håp foran klimatoppmøtet i Durban i Sør-Afrika.

Han tvilte på at en internasjonal avtale vil komme seilende og redde kloden.

Han har større tro på enkeltinitiativer og at det snart vil komme en global miljørevolusjon skapt nedenfra, en klimasakens Arab Spring som han kalte det.

– En oppfølger til Kyoto er bra, som skuespiller liker jeg oppfølgere. Jeg har tjent gode penger på det. Men vi kan ikke putte alle eggene i en kurv, sa Schwarzenegger.

Les også: Varsler mer ekstremvær

Skrøt av Norge

Han la vekt på at noen må gå foran. Slik California ikke ventet på Washington.

– Heller ikke Norge har ventet, sa Schwarzenegger som brukte mye av foredraget sitt på å skryte av regjeringen Stoltenbergs miljøprofil.

– Du gjør en fantastisk jobb, og viser andre nasjoner hvordan de også skal gjøre det, svarte han på spørsmål om hva hans melding til den norske statsministeren skulle være.

Les også: – USA er klima-håndbrekk

Han fortalte også at han hadde skrytt av Norge i FN.

– Dere fremskyndet fristen for å bli en klimanøytral nasjon fra 2050 til 2030. Når andre vil bremse, setter dere opp farten, mente den tidligere guvernøren, kanskje ikke helt vel vitende om at en samlet norsk miljøbevegelse vil mene at Norge ikke kutter nok i utslippene på hjemmebane.

Tviler på globale klimaløsninger

Én felles vei

Republikaneren understrekte også viktigheten av å legge de politiske motsetningene til side i miljøsaken.

– Når det handler om miljø, bør man ikke snakke om venstre eller høyre. Det er bare en vei, og det er fremover, fastslo «The Climanator».

Les også:

Stoltenberg taus om klimaforliket

Usikkert klima for u-landskvoter

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.