SAMFERDSEL

Testing av Follobanen utsatt. Igjen

Testingen av Follobanen skulle begynt mandag denne uken. Kort tid før dette ble den utsatt til fredag. Nå er den utsatt igjen, til lørdag.

Testkjøringen av Follobanen er utsatt enda en gang, melder Aftenposten onsdag ettermiddag.
Testkjøringen av Follobanen er utsatt enda en gang, melder Aftenposten onsdag ettermiddag. Foto: Eirik Helland Urke
18. jan. 2023 - 15:01

Mandag denne uken skulle de første togene ha rullet gjennom Blixtunnelen etter stengningen av Follobanen 19. desember i fjor. Den samme dagen ble det klart at testkjøringen ble utsatt til førstkommende fredag. 

Onsdag ettermiddag utsetter Bane Nor testkjøringen igjen. Det vil ikke kjøres tog gjennom Blixtunnelen før tidligst lørdag. Det var Aftenposten som meldte om utsettelsen først.  

– Arbeidet med å gjennomgå skjøter og endeavslutninger har vært en mer omstendelig jobb enn først antatt. Det innebærer at vi forskyver oppstart av testkjøring med tog fra fredag 20. januar til lørdag 21. januar skriver Bane Nor i en pressemelding. 

De skriver også at starten av testkjøringen avhenger av når de får strømsatt anlegget fredag. Strømmen må stå på i 24 timer før de kan gå i gang med testkjøringen. 

To dager med testing

23. januar har Bane Nor frist for å melde ifra om de vil rekke åpningen av Follobanen 1. februar, som de har meldt tidligere. 

Det betyr med andre ord at de kun har to dager med testing til rådighet før avgjørelsen må tas. 

I redegjørelsen Jernbanedirektoratet sendte over til Samferdselsdepartementet tirsdag, meldte direktoratet bekymring over den korte fristen Bane Nor har gitt seg selv før denne avgjørelsen må tas. 

I redegjørelsen skriver direktoratet at de mener det vil være svært uheldig dersom Bane Nor den 23. januar beslutter gjenåpning av Follobanen 1. februar og deretter avdekker feil og mangler som gjør at gjenåpningen likevel ikke kan skje som planlagt. 

Denne bekymringen kom før den siste utsettelsen av testkjøringen, som nå ikke vil skje før lørdag 21. januar.

Røyk i koblingshus 

Årsaken til den første utsettelsen fra mandag denne uken var at Bane Nor i dagene før dette hadde avdekket en rekke defekte skjøter på Ski stasjon etter at det begynte å ryke i koblingshuset for tredje gang.

Teknisk Ukeblad har forsøkt å komme i kontakt med Bane Nor for å få svar på hvorfor testingen utsettes ytterligere. Bane Nor hadde verken svart på telefon eller e-post da denne saken først ble publisert.   

Follobanen er stengt for trafikk på grunn av strømproblemer tirsdag formiddag.
Les også

Nye vannproblemer for Follobanen: Tunnelen delvis stengt ut mandag

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.