T2

Test: HP ENVY SPECTRE XT

Ultrabooken med det beste tastaturet

TEST: HPs Spectre XT gjør egentlig det meste bra.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
2. okt. 2012 - 19:45
Vis mer

HPs Folio var batterikjempen blant den første generasjonen av ultrabooks, men var til gjengjeld både tykkere og tyngre enn haugen med Macbook Air-kloner.

Nå prøver HP igjen, med modellen Envy Spectre XT.

Aluminium

Her er vi langt nærmere en "tradisjonell" ultrabook, med en vekt på 1,39 kilo. Spectre XT er fortsatt tykkere enn de aller slankeste, med 17,7 millimeter på det tykkeste.

Designet er likevel pent, med ultratynne skjermrammer og aluminium over og under lokket.

Bunnen er samtidig gummiert og noe ruere, og det gjør at maskinen holder seg godt på plass om du for eksempel har den på fanget.

Samtidig må vi bemerke at HP har "jukset" litt på de nevnte skjermrammene - skjermen fyller på langt nær ut hele feltet innenfor rammene, med store svarte felter som resultat. Likevel, det ser pent ut, i alle fall med skjermen av.

Byggekvaliteten er også god, men vi synes skjermlokket er hakket for mykt, og rysninger vises tydelig på skjermen.

Les også:

Slik blir neste generasjons ultrabook

Kanskje den heftigste PC-nyheten på IFA  

De tynne skjermrammene er uheldigvis litt tiljukset fra HPs side. Skrur du skjermen på har den nemlig store svarte felter på alle sider.
De tynne skjermrammene er uheldigvis litt tiljukset fra HPs side. Skrur du skjermen på har den nemlig store svarte felter på alle sider.

Følger ultrabook-standarden

På innsiden er det standardutrustningen for andregenerasjons ultrabook som gjelder - det betyr Intel Core i5-prosessor, 4 GB RAM, integrert grafikk og 128 GB SSD-lagring.

Ikke spesielt spennende, men det yter absolutt godt nok til det aller meste, og SSD-disken HP har valgt er i tillegg lynkjapp, riktignok med solid overvekt på leseytelse.

Spillytelsen er på som alle de andre maskinene med denne utrustningen vi har testet - du kan ikke forvente å spille nye spill på noe annet enn lav oppløsning og med minimalt av grafikkgodis aktivert.

Civilization 5 gir oss for eksempel absolutt spillbare 30 bilder i sekundet på Low og 1366x768, men så fort vi beveger oss opp til Medium, snegler det avgårde i 10-12 bilder i sekundet.

Den samme tendensen gjelder Skyrim, og vi gleder oss til Intels neste generasjons prosessorer, som visstnok skal doble grafikkytelsen på den integrerte grafikken nok en gang.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Kjedelig skjerm

1366x768 er for øvrig maksimal oppløsning for skjermen til Spectre XT. Det er nok i minste laget for noen, men det får jobben gjort.

Skjermen er for øvrig blank, men den klarer seg likevel bra selv i lyse omgivelser, og innsynsvinklene er relativt gode.

Den maksimale lysstyrken er over middels, og vi setter pris på at den også kan justeres langt ned. Det, kombinert med baklyst tastatur (riktignok uten mulighet for å justere styrken), gjør at Spectre XT enkelt kan brukes i mørket.

Høyttalerne er levert av Beats, men det gjør dem ikke spesielt gode av den grunn. Spectre XT har nemlig både skjærende og bassløs lyd.
Høyttalerne er levert av Beats, men det gjør dem ikke spesielt gode av den grunn. Spectre XT har nemlig både skjærende og bassløs lyd.

Knallgodt tastatur

Tastaturet er for øvrig blant de aller beste ultrabook-tastaturene vi har brukt. Det likner veldig på Apples Macbook-tastaturer, og det er et kompliment fra vår side.

Tastene har ypperlig respons med et behagelig klikk for hvert trykk, og vi har også lite å utsette på HPs layout.

Enkelte taster er kanskje noe mindre enn vi helst skulle ha ønsket, men skrivingen går uansett veldig problemfritt av gårde med HP Spectre XT.

Vi liker også pekeplata, som HP smart nok har senket ned noen millimeter i kabinettet.

Det gjør at vi ikke har noen problemer med å holde håndleddene unna pekeplata mens vi skriver, og det eliminerer problemene enkelte maskiner har med at markøren hopper frem og tilbake i hytt og vær.

Plata kunne riktignok vært hakket større, men den har svært god respons på klikkene og få problemer med å skille høyre- og venstreklikk.

Les også:

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Samsung + HBO = sant  

Middels portutvalg

Tilkoblingsmessig har HP også lagt seg nært standardutrustningen for ultrabooks, men vi setter pris på ethernet- og HDMI-porter i full størrelse.

To USB-porter er imidlertid fortsatt litt skralt, og Spectre XT har heller ikke VGA, som riktignok begynner å bli en noe aldrende standard.

Høyttalerne er det HP-partner Beats som står for, uten at det gjør dem spesielt mye bedre enn andre ultrabook-høyttalere.

De spiller relativt høyt, men skjærende og fullstendig uten basstrykk. Som vanlig: Planlegger du noen større musikklytting bør du vurdere hodetelefoner eller eksterne høyttalere.

Designet er pent og byggekvaliteten god, med aluminium over det hele.
Designet er pent og byggekvaliteten god, med aluminium over det hele.

Stille og kjølig

Støymessig er vi derimot ganske fornøyde. XT er i de fleste tilfeller tilnærmet eller helt lydløs, selv om den lille vifta definitivt kan høres godt når den må ta i - også på grunn av en ganske høyfrekvent lydsignatur.

Det skjer imidlertid ikke spesielt ofte, og vi synes også maskinen i all hovedsak holder seg kjølig og fin - selv etter en time med Civilization kan temperaturnivåene karakteriseres som tålelige.

Batterimessig er det også helt gjennomsnittlig. HP lover "opptil sju timer", og det oppnår vi også, men kun fullstendig uvirksom og med skjermlyset nesten avslått.

I et mer realistisk scenario, med kontinuerlig avspilling av HD-video med 60 % lysstyrke, oppnår vi fire timer og 50 minutter.

Det er noe bak de fleste andre ultrabooks vi har testet i år, men ikke mer enn at det er tålelig.

Les også:

Skryter på seg 20 timers batterilevetid

Denne erstatter to PC-skjermer  

Konklusjon

Alt i alt synes vi HP har produsert en fin ultrabook, men de holder seg definitivt innenfor absolutt alle standardrammer. Både maskinvare, skjerm, tilkoblinger og design er innenfor den etter hvert ganske snevre normalen.

Det eneste punktet hvor HP skiller seg litt ut, er programvare. De har nemlig valgt å selge maskinen med fullversjoner av Adobe Photoshop Elements og Premiere Elements, som normalt sett koster ganske mange hundrelapper å kjøpe.

Vi setter også pris på at det følger med både et (riktignok veldig tynt) omslag til PC-en, pluss en slags toalettmappe for laderen. Bruksverdien er vel noe uklar, men vi liker likevel alt som følger med.

Til rundt 8500 kroner er vel valutaen for pengene likevel "sådär"  - du får for eksempel Asus' UX32VD med dedikert grafikk for en tusenlapp mindre, mens en tusenlapp opp gir deg Samsungs fenomenale 900X3C eller nesten en Macbook Air. Om du har stor bruk for Photoshop og Premiere Elements kan du nok likevel legge til et poeng på valuta-vurderingen.

Likevel, HP Spectre XT er en maskin ganske blottet for svake punkter. Den er bare litt...traust.

PS: Spectre XT fås også i en Pro-utgave, blant annet med TPM-modul.

Flere PC-tester:

Timeline Ultra M5: En ny batterikjempe fra Acer

HP Envy 6: En ultrabook litt utenom det vanlige

Macbook Pro Retina: Fytterakkern, Apple!

Macbook Air 13": TEST: Apples ultratynne holder stand

Asus UX31A: TEST: Ultrabook med superskjerm

Samsung 900X4C: TEST: Den fremste Macbook Air-konkurrenten

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.