T2

TEST: Ultrabook med superskjerm

Zenbook Prime har full HD-skjerm, men kan den konkurrere med Samsungs eminente Series 9?

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
29. juni 2012 - 20:13
Vis mer

Asus var den første som nådde oss med et testeksemplar i den første ultrabook-generasjonen, og nå er også oppfølgeren UX31A på plass.

Forbedret

Asus hevder å ha fikset problemene som vi (og alle andre testmedier) pekte på i den første generasjonen, og har i tillegg slengt på en IPS-skjerm med full HD-oppløsning.

Sammen med Samsungs lekre 9-serie tilhører UX31A high-end-klassen blant ultrabookene, med en pris rundt 10000 kroner.

Maskinen fås i to Ivy Bridge-baserte konfigurasjoner, en med Core i5-prosessor, en med Core i7.

Felles for dem er 4 GB RAM, integrert Intel HD 4000-grafikk og 128 GB SSD (ca 104 GB tilgjengelig). Vi hadde den heftigst konfigurerte utgaven, som har en pris på cirka 10990 kroner.

TEST: Samsung Series 9: TEST: Den heftigste PC-en vi har testet i år

Uendret

Designet er det samme som sist. Hele maskinen er bygget i børstet aluminium, mens skjermlokket i tillegg er børstet i et sirkulært (og lekkert) mønster som gir UX31A et visst særpreg.

På lik linje med Macbook Air er maskinen tykkest bak, og blir tynnere og tynnere helt mot fronten, hvor tykkelsen bare er minimale 3 millimeter.

UX31A har også beholdt sitt kantete formuttrykk, med rette linjer og til dels spisse kanter. Vi synes den designmessig kanskje er den heiteste PC-en på markedet i dag, og det faktum at den er bygget i aluminium gjør også at den føles veldig solid.

Skjermhengselen er dessuten veldig fast, noe vi ikke kan si om nevnte Samsung Series 9.

SMAL: 9 millimeter på det tykkeste, 3 på det tynneste.
SMAL: 9 millimeter på det tykkeste, 3 på det tynneste.

Lekker skjerm

Skjermen i seg selv er, ikke overraskende, veldig god. Full HD-oppløsning på en 13-tommers skjerm vil nok for mange gi litt for små ikoner og tekst, men Asus har som standard valgt å benytte en 125 %-zoom i Windows.

Skjermen er uansett vanvittig skarp, har et fenomenalt sortnivå og veldig gode innsynsvinkler både horisontalt og vertikalt.

Lysstyrken er oppgitt til 350 nits, mot 400 nits på Samsung Series 9 (og 450 nits på UX31), og forskjellen er faktisk ganske merkbar.

Begge har matt skjerm, men Samsungen er utvilsomt langt mer utendørsvennlig, uten at det betyr at ikke også UX31A har plenty med lysstyrke å by på. Vi liker også at lysstyrken kan justeres langt ned.

Series 9 har for øvrig også noe mer sprut i fargene, noe som i alle gjør at den fremstår som en heftigere skjerm, uten at de som jobber med kalibrering nødvendigvis hadde vært enige.

Vi holder uansett Series 9 hakket foran, tross at UX31A har høyere oppløsning.

Les også: Ny Macbook får superskjerm

TEST: Ivy Bridge imponerer  

Bedre tastatur

Tastaturet og pekeplata var våre største ankepunkter mot forgjenger UX31, og vi er glade for å kunne rapportere at Asus har gjort store forbedringer på disse punktene i denne omgang.

De grunne metalltastene på UX31 har blitt byttet ut med noe dypere, sorte plasttaster, og effekten er umiddelbart merkbar.

Her skriver vi uten problemer, selv om vi gjerne skulle ha foretrukket enda et par millimeter dypere taster. Tastene er i fin størrelse og har god respons, og vi setter også pris på baklyset, som kan justeres i tre nivåer.

Pekeplata har også tatt store steg siden sist. Den er levert av ELAN, og har ingen av problemene som den forrige plata hadde.

Her fungerer tofingerscrolling upåklagelig, den registrerer sjelden høyreklikk når vi mener venstreklikk og håndterer til og med zooming på en god måte.

Friksjonen er i tillegg god, om enn noe ubehagelig om du er litt fuktig på fingrene.

Tastaturet er mange hakk bedre enn på forgjengeren.
Tastaturet er mange hakk bedre enn på forgjengeren.

Veike høyttalere

Høyttalerne er det også denne gang Bang&Olufsen som står for, og vi lurer på om de merket det samme som vi gjorde i forrige omgang, nemlig at hele maskinen vibrerte ved basslyder og mørke herrestemmer på høyt volum, for denne gang er maksvolumet tonet noe ned.

Kanskje er det begrenset litt for mye, etter vår mening, men problemene fra sist er i alle fall ikke til stede, og lyden fungerer helt greit til nett-tv og annet bruk.

Det er ikke stort mer du kan skvise ut av et såpass tynt kabinett, selv om du hyrer inn Bang&Olufsen.

Les også: Acer lanserer ultrabook med touchskjerm

TEST: Men netbooken var ikke død

Lynrask SSD

På ytelsesfronten har Asus også videreført særegenheten fra sist, nemlig den ultrakjappe SSD-disken.

I PCMark Vantages harddisktest får vi 46849, rundt 5000 poeng foran disken i UX31, og stort sett milevis foran alle andre ultrabook-er vi har testet, med unntak av Dell XPS 13, som hadde en tilsvarende kjapp disk.

I disktestprogrammet ATTO målte vi maksimalt 556 MB/s i lesehastighet og 525 MB/s i skrivehastighet, noe som er intet mindre enn imponerende.

Resultatene ellers vitner om en relativt heftig maskin, med hele 13476 i PCMark Vantage og 5678 i Geekbench.

3DMark Vantage-resultatet på 2674 er ikke like imponerende, men omtrent som forventet med den integrerte HD 4000-grafikken.

Lyden er det Bang&Olufsen som står for, uten at vi blir spesielt imponerte av den grunn.
Lyden er det Bang&Olufsen som står for, uten at vi blir spesielt imponerte av den grunn.

Duger til spill

Det er også spillytelsen. Civilization V er fullt spillbart i hele den lekre full HD-oppløsningen, med 26-27 bilder i sekundet på Medium og rundt 30 på Low.

Skyrim er ikke helt like medgjørlig - skjønt, vi får 30 bilder i sekundet på Low og 1980x1020 der og, men det er bare såvidt spillbart.

Går vi ned til 1366x768 og Low spretter vi opp på rundt 40 bilder i sekundet, mens Medium gir oss hakkete 18-20 bilder i sekundet.

Det 48 Wh store batteriet gjør godt fra seg, med seks timer og 35 minutter med produktivitet i Powermark. Det er et heftig resultat, og bringer UX31A opp på nivået til den forrige ultrabook-batterikjempen HP Folio 13, som riktignok er en god del tykkere og har større batteri.

Uvirksom-tiden på ni og en halv time er også på samme nivå. Imponerende, Asus.

 HD-video, 60 % lys
Asus UX31A5:32
Samsung Series 9 13" (2012)4:14
Macbook Air 13" (2011)5:47 (OS X)
HP Folio 135:44
Dell XPS 134:10

 

Les også: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

1,34 kilo, 14 timer batteritid og optisk drev  

Blir veldig varm

Støymessig er vi litt ambivalente. Quiet Office-modusen holder støynivået på et minimum, men selv da kan den lille vifta stort sett alltid høres.

Under last blåser den opp ganske heftig, men støyen er likevel relativt lavfrekvent, slik at det aldri blir spesielt enerverende.

Aluminiumskroppen blir imidlertid ekstremt varm etter langvarig belastning, og særlig øverst til høyre under skjermen er problemet prekært. Det blir til tider så varmt at vi nesten brenner oss.

Av tilkoblinger finner vi to USB 3.0-porter, VGA via adapter, mini-HDMI, minnekortleser for SD og MMC og hodetelefonport. Ikke veldig mye å skryte av, med andre ord, men Asus har heldigvis utstyrt pakken med en USB-til-ethernet-adapter.

Vi liker også at de fortsetter praksisen med å legge ved et stilig, spesialtilpasset og avstivet omslag til maskinen.

Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

Asus UX31A har ett stort salgsargument, og det er den heftige og full HD-oppløste IPS-skjermen. Men Zenbook Prime har også en rekke andre plusser heftet ved seg.

Den har en fenomenalt rask SSD-disk, et lekkert design og (endelig) et godt tastatur og en god pekeplate.

Den blir imidlertid veldig varm og støyer litt mer enn vi strengt tatt skulle ha ønsket.

Å velge mellom UX31A, Samsung Series 9 og kaskaden av ultrabooks som kommer på markedet i løpet av sommeren er nok litt av et luksusproblem, men enn så lenge ville vi valgt Series 9 - om du ikke synes full HD-oppløsning er et absolutt must-have.

Les også: Slik blir en ultrabook til

Apple og Samsung stikker av med fortjenesten

Lenovo lanserer ultrabook i karbonfiber

TEST: Slik er Samsungs billig-ultrabook

Her er ultrabooken for businessbrukerne  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.