T2

TEST: Slik er Samsungs billig-ultrabook

Unektelig svært lekker, men holder den mål? Vi testet.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. mars 2012 - 21:35
Vis mer

Samsung har allerede bevist at de kan lage både supertynne og lekre maskiner med sin Series 9, og vi gleder oss allerede til den nye 9-serien er i handelen i mai.

Billig-ultrabook

Series 5 er koreanernes forsøk på å lage en ultrabook med litt mindre “oomph” – en litt nedskalert, billigere variant uten det samme fokuset på materialvalg og ekstrem vektreduksjon.

Series 5 veier nemlig snaut 100 gram mer enn konkurrentene fra Asus, Acer og Apple, og over 300 gram mer enn Toshibas fjærlette Z830.

Fotavtrykket er likevel litt mindre enn på Macbook Air, som er den eneste vi har inne og kan sammenlikne direkte med, tross 13,3-tommers skjerm i stedet for 13 tommer. 

Les også: Her er Samsungs nye luksus-PC

Pen

Topplokket er i aluminium, og har en myk, matt finish.

Sammen med en mer eller mindre diskret Samsung-logo i krom gir det et svært lekkert preg, og de fleste vi har vist den til, har uttrykt stor begeistring over hva Samsungs designere har fått til.

Resten av maskinen er imidlertid bygget i plast, men det hele virker godt avstivet og gir en relativt god kvalitetsfølelse.

1200002964.jpg

Gjennomsnittlig ytelse

Maskinvaremessig har Samsung også lagt seg litt under de heftigste på prosessorfronten.

Vi finner Intel Core i5-prosessoren 2467M, som er den samme som Acer og Toshiba har valgt, men svakere enn Asus UX31 og Macbook Air.

I tillegg kommer 4 GB RAM og valget mellom 500 GB harddisk og 128 GB SSD.

Vår testutgave var av harddiskvarianten, noe som gjør den til den første ultrabooken vi tester uten SSD.

Vi savner SSD

Og det merkes. Der de andre alltid er til å stole på som responsive og kjappe, opplever vi gjentatte ganger at Series 5 trenger et par sekunder til å tenke seg om.

I de syntetiske testene ser vi at Series 5 legger seg et godt stykke under i de testene som premierer SSD-disk, og omtrent på linje i de øvrige.

På spill er det også svært små forskjeller mellom de ulike ultrabookene, da de i hovedsak er spesifisert relativt likt.

Vi kan fint spille Civilization 5 og Skyrim på laveste oppløsning og uten grafikksnadderet aktivert.

Les også: Acer lanserer verdens tynneste ultrabook

Grei skjerm

Skjermen er matt og har god lysstyrke, om enn ikke på nivå med den vanvittige Asus UX31.

Oppløsningen er dessverre bare 1366x768, noe vi synes blir i minste laget, særlig om du vil jobbe med flere vinduer ved siden av hverandre.

Her kan den nevnte Asus-en skilte med 1600x900, mens Macbook Air har 1440x900.

Innsynsvinklene er svært gode og fargedybden relativt god, men vi ser at det hele er en anelse varmt – hvitt tenderer fort mot offwhite på Series 5-skjermen.

1200002959.jpg

Standardutrustning

På tilkoblingsfronten har Samsung funnet plass til tre USB-porter, HDMI, ethernet, kombinert hodetelefon- og mikrofonport og SD-kortleser.

Ingenting som utmerker seg i verken den ene eller andre retningen, men vi setter pris på den tredje USB-porten, da to fort blir litt i minste laget.

Har du en litt eldre skjerm eller TV, kan kanskje mangelen på VGA være et minus.

Godt tastatur

Tastaturet er godt, med store taster og fin respons. Vi hadde med oss Series 5 Ultra til Hannover for å dekke CeBIT-messen, og hadde ingen problemer med å skrive saker på den.

F-tastene fungerer i utgangspunktet som vanlig, men Samsungen har også en tast kalt “Fn lock”, som gjør at du kan låse disse knappene til Fn-funksjonene. Det er fint å ha valget.

Vi skulle gjerne sett at tastaturet var baklyst.

Treig tofingerrespons

Pekeplata er også stort sett god, men vi synes responsen på tofingerscrolling i mange tilfeller er noe i treigeste laget, og på en del nettsider er scrolleopplevelsen veldig hakkete.

Det gjelder også når vi forsøker å endre lysstyrke på skjermen - innimellom tar det tre sekunder før Series 5 reagerer, og det er for lenge.

Hevder seg godt

På batterisiden er det også lite som skiller Samsung Series 5 Ultra fra de øvrige ultrabookene vi har testet.

Det er kun minutter som skiller, selv om Macbook Air fortsatt er kongen på HD-video-haugen. Uansett er dette stort sett som forventet.

 Samsung Series 5 UltraAcer Aspire S3Asus UX31Apple Macbook Air 13"Toshiba Z830
HD-video, 60 % lys4:344:414:085:472:36**
Powermark, 50 % lys5:115:09Ikke kjørt4:47*4:47
*: Test kjørt i Windows. **: Dette resultatet harmonerer ikke med noen andre resultater, men vi rakk dessverre ikke kjøre testen på nytt før Toshiba skulle ha maskinen tilbake.

Stille og rolig

På støyfronten synes vi også Samsung har gjort en god jobb. Series 5 er stort sett fullstendig lydløs når den ikke belastes, og har også en egen “Silent”-funksjon som vel stort sett fungerer som Strømsparer-modusen i Windows.

Den lille vifta spinner selvfølgelig opp når maskinen blir satt under press, men ikke mer enn at det er levelig, særlig siden støysignaturen er relativt lavfrekvent.

Maskinen blir også varm, men ikke på langt nær så voldsomt som aluminiumskabinettet til Macbook Air, og bare når den blir presset.

Mengden preinstallert programvare er ikke avskrekkende – antivirusprogrammet Nortons noe invaderende påminnelser irriterer oss sånn passe.

Vi undrer dog litt over hvorfor Samsung har funnet det for godt å legge en egen “Program launcher”-app på oppgavelinja – den fungerer kun som en slags mappe over programmer du vil ha lett tilgjengelig, og dem kan du like godt legge på oppgavelinja først som sist.

Les også:

TEST: Asus UX31

TEST: Toshiba Z830

TEST: Acer Aspire S3 1200004208.jpg

Konklusjon

Alt i alt minner Samsung Series 5 Ultra ganske mye om Acer Aspire S3. Begge hevder seg godt over hele linja, selv om mye av “ultrabook-følelsen” går tapt om du velger roterende harddisk i stedet for SSD.

Likevel er det godt, trygt og litt uspennende fra Samsung, men det er sikkert også litt av poenget – for å tydelig differensiere Series 5 fra den langt dyrere Series 9.

Asus UX31 har nok et litt mer spennende design og bedre skjerm, mens Macbook Air har Mac OS å friste med. Begge disse koster imidlertid en god del mer enn Samsungs (og Acers) billig-variant, som fås fra snaue 6500 kroner med roterende disk og under 8000 kroner med SSD.  

Alt i alt: Solid uten å skille seg ut. 1200002949.jpg

Les også:

TEST: Macbook Air 13-tommer

TEST: Sony VAIO S 

TEST: Playstation Vita

Gjør fingeren om til datamus

Slik er Acers superbrett

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.