T2

Test: SPOTIFY CONNECT MED PHILIPS OG BOSE

TEST: Tre trådløse høyttalere med Spotify Connect

Multirom light.

En dyr og to billige: Bose SoundTouch 20 (t.v.) varter opp med voldsom bassgjengivelse og mye funksjonalitet, men det koster. Philips' to kandidater, SW750M og SW700M, er langt billigere, men kan ikke gjengi bassen som Bose varter opp med. Likevel vil nok noen foretrekke det jevnere lydbildet og at Philips kan gruppere inntil fire av høyttalerne sammen.
En dyr og to billige: Bose SoundTouch 20 (t.v.) varter opp med voldsom bassgjengivelse og mye funksjonalitet, men det koster. Philips' to kandidater, SW750M og SW700M, er langt billigere, men kan ikke gjengi bassen som Bose varter opp med. Likevel vil nok noen foretrekke det jevnere lydbildet og at Philips kan gruppere inntil fire av høyttalerne sammen. Bilde: Odd Richard Valmot
1. feb. 2015 - 10:13
Vis mer

Sonos er selve moderskipet når det gjelder multirom-høyttalere.

Det har de vært i mange år, men nå har en masse konkurrenter meldt seg på med noe som i praksis er den samme løsningen. En bakvei til multirom.

Og det er ikke nødvendigvis dyrt heller. Philips' billigste høyttaler sniker seg under tusenlappen, og det er i klassen der Bluetooth-høyttalere er.

TEST: Soleklar taper blant bluetooth-høyttalerne

Kraftig vekst

Denne delen av markedet er rene fluepapiret for produsentene, fordi det er et av få innenfor forbrukerelektronikk som vokser raskt. Multirom er en genial løsning og bare 2 prosent av husstandene har det. Likevel er det rom for innovasjon, og den er det Spotify som har servert.

Spotify Connect er en måte for musikktjenesten å strømme lyd direkte til den, eller de høyttalerne du har. Du trenger ikke gå via Sonos, Samsung, LG eller noen annens app.

Skal du strømme fra Spotify slipper du noen form for omvei. Høyttalervalget er bygget inn i selve Spotify-appen. Lettere kan det ikke bli.

Høyttalerne er utstyrt med wifi, og kobles direkte opp mot Spotify. Mobilen eller nettbrettet har kun jobben som fjernkontroll og styrer musikken i det samme nettet der høyttalerne er.

Ingen mellomledd, altså, og det betyr at dingsene slipper å jobbe hardt og bruke batteri slik de gjør når du strømmer til Bluetooth-høyttalere, eller bruker AirPlay eller DNLA. Mer stabilt blir det også.

På toppen av det hele trenger du ikke bruke Spotify-appen med slike høyttalere. Trykker du på spillappen fortsetter musikken der den slapp sist. I praksis vil nok brukerne likevel bruke appen for å velge musikk.

TEST: Bose Soundsport: Treningsplugger som sitter fantastisk godt i øret

Låst

Så enkelt kan det gjøres. Likevel har medaljen en bakside. Du er bastet og bundet til Spotify, selv om de som abonnerer på strømmetjenesten neppe ser det store problemet med det.

På grunn av sin størrelse har Spotify fått høyttalerprodusentene til å bygge inn forbindelsen med dem rett i brikkesettet. Det er litt av et kupp.

For Spotify betyr det enda flere kunder og ikke minst kunder som betaler. For Connect slipper ikke til alle gratiskundene som får musikk ved å høre på reklame. Spotify har over 60 millioner brukere, men under fjerdeparten betaler.

Connect-brukere får også tilgang til den beste lydkvaliteten på 320 kbit/s. Gratisbrukerne blir begrenset til 160 kbit/s.

Tre høyttalere

At Spotify Connect er en suksess er det ingen tvil om. Det finnes en drøss med høyttalere på markedet. Vi har sett på tre stykker. Philips har nettopp lansert to og lydkongen Bose har oppgradert SoundTouch 20 til Connect.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Alle har sine fordeler og ulemper. Philips sine er billige, har et balansert lydbilde. Bose kan servere mer funksjonalitet enn Connect. Den kan strømme lyd fra iOS-enheter over wifi og den kan brukes som internettradio.

Seks forhåndsinnstilte stasjoner, fjernkontroll og en god app gjør den veldig anvendbare. Høyttaleren har en imponerende bass, men kanskje litt lite av de høye frekvensene.

TEST: Voombox Travel: En ghettoblaster i miniatyr

Ikke stereo

Selv om både høyttalerne fra Philips og Bose er såkalt stereo er det grenser for hvor mye romvirkning du får ut av slike enheter. Om du ikke legger hodet rett foran er det monolyd man hører.

I de tradisjonelle multiromsystemene er det mulig å gruppere sammen to høyttalere i samme rom i et stereooppsett og så sørger elektronikken for at høyre og venstre kanal sendes til hver sin høyttaler. Virkingen på lyden er formidabel.

Les også:

TEST: Tivoli Albergo+: Stilig monoradio med stereomulighet

TEST: Zone: TEST: To nye norske høyttalere

TEST: Supertooth Disco 4: Liten og lett høyttaler med stor lyd

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.