T2

Test: LG G PAD 7.0

Hvor bra nettbrett får du for 1300 kroner?

TEST: LG G Pad 7.0.

Marius ValleMarius ValleJournalist
15. nov. 2014 - 17:05
Vis mer

Om du skal ha deg en iPad må du ut med minst 2100 kroner. Da får du den enkleste varianten av første generasjon iPad Mini.

Det kan selvsagt være et godt kjøp om du bare vil ha et billig og enkelt nettbrett. Men det finnes langt billigere nettbrett enn dette. I alle fall om du ikke er plattformavhengig, og like gjerne kan gå for et Android-brett.

LG G Pad 7.0 er et godt eksempel.

Dette nettbrettet har sju tommers skjerm, firekjerneprosessor og kjører Android 4.4. Prisen er hyggelige 1300 kroner.

Til denne prisen må du selvsagt ofre ett og annet. Her er det ikke støtte for mobilnettilkobling, så du er avhengig av å bruke en telefon som nettilkobling ellers.

Det er heller ikke mer enn 8 GB lagringsminne innebygget. Med operativsystem og annen programvare er det ikke akkurat raust med plass til overs. Vi snakker om i underkant av 3 GB.

Men G Pad 7.0 støtter MicroSD-minnekort, som lar deg utvide med inntil 32 GB minne. Den støtter ikke Micro-SDXC-kort (vi har prøvd).

Det er uansett ikke så verst med tanke på hva du må ut med.

Les også: Nå har bestemormobilen fått GPS

Design og byggekvalitet

Å gå ned i prisklassene betyr ofte at designen ikke er like gjennomført som på dyrere produkter, og G Pad 7.0 er intet unntak.

Med unntak av skjermen som er dekket av glass, er brettet laget i plast. Selv om det har en avrundet, behagelig form, er det neppe utseendet som vil tiltale mest her. Det er uansett en smakssak.

På toppen av brettet finner vi luke for minnekort, festet med en gummisnor. På høyre side er strøm- og volumtaster, og i bunnen USB-tilkobling.

Kameraet stikker en tanke opp på baksiden, noe som betyr at brettet vil hvile på denne. Linsebeskyttelsen er laget i plast, og det er antakelig bare et tidsspørsmål før den blir ripet opp. Noe å ha i bakhodet.

Brettet er ellers smalt nok til at vi uanstrengt klarer å holde det med én hånd.

Høyttalere er viktige på et nettbrett. G Pad 7.0 er utstyrt med én. Denne har ganske tynn lyd, men det er egentlig ikke det største problemet. Den peker nemlig bakover, og ikke fremover slik det ville vært naturlig.

Verre er det at denne ene høyttaleren er altfor lett å dekke til. Legger du brettet på en overflate vil lyden i de fleste tilfeller blokkeres.

Les også: Soleklar taper blant bluetooth-høyttalerne

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Brettet er laget i plast.
Brettet er laget i plast. Marius Valle
Ingen særs god lytteopplevelse, med andre ord. iPad Mini har også en høyttalerplassering vi ikke liker, men der kan du i det minste legge fra deg brettet uten at lyden dempes, og høyttalerne har også god lyd.

Til gjengjeld er det grei lyd i hodesettutgangen.

Utsnitt fra skjermen.
Utsnitt fra skjermen.

Skjerm

Skjermen er som du bør forvente av et billig nettbrett: Helt grei, men ikke noe mer.

Den har oppløsningen 1280 x 800, som fordelt utover sju tommer gir en pikseltetthet på 215 PPI. Det er vel å merke et godt hakk over billigste iPad Mini (162 PPI), men fortsatt ikke noe som svir på netthinnen.

Men oppløsningen er grei den. Skjermen har også god lysstyrke, og innsynsvinkelen er stor. Når det er sagt, så er det også en del refleksjon i skjermen, noe som er lett å merke om vi drister oss utendørs.

Selv om skjermen ikke er den mest spektakulære fungerer den fint til video.
Selv om skjermen ikke er den mest spektakulære fungerer den fint til video. Marius Valle
Oppdateringstakten later heller ikke til å være spesielt høy, ettersom vi opplever litt «ghosting» når vi blar i nettsider og slikt. Men det er ikke verre enn at vi kan leve med det. Vi opplever det ikke som et problem når vi ser video og slikt.

Prisen tatt i betraktning er dette uansett slett ikke verst. Skjermen fungerer bra til det meste.

Les også: Den nye alt-i-ett-kongen

Minnekort settes inn i luken på toppen av brettet.
Minnekort settes inn i luken på toppen av brettet.

Maskinvare

Under panseret finner vi en Qualcomm Snapdragon 400 med en firekjernet 1,2 GHz Cortex A7-prosessor, og grafikkbrikken Adreno 305. Arbeidsminnet er på 1 GB.

Ikke akkurat flammespyttende saker, men det er nok til de fleste oppgaver. Når det er sagt, er det mer enn nok lugging her. Det kan lugge litt i menyene, og det lugger en del når vi surfer på nettet. Nettsider laseter også ganske tregt generelt.

For å sammenligne med Apple iPad Mini 3, en urettferdig sammenligning, selvsagt, bruker denne 3,65 sekunder å laste bt.no, mens G Pad 7.0 bruker nøyaktig 8 sekunder. Lavere pris betyr som regel mer venting. Spesielt på tunge nettsider opplever vi en del lugging når vi kommer til elementer som annonser.

Det er uansett ikke verre enn at det er til å leve med.

Luggingen er ikke like påtakelig ellers i systemet. Android 4.4 er laget for å kjøre bedre på svakere maskinvare, tross alt.

Batterikapasiteten er ikke verst. Kapasiteten er 4000 mAh, men LG oppgir ingen brukstid.

Vårt inntrykk, basert på tester og bruk av nettbrettet, indikerer at brukstiden er god. Kontinuerlig streaming fra YouTube tapper batteriet for i snitt 7,87 prosent i timen, og i praksis holder G Pad det gående i over 12 timer med YouTube-video.

I batteritesten i Basemark OS II scorer G Pad 7.0 respektable 956 poeng, som ikke overraskende er den nest beste tiden vi har målt. Da hører det med til historien at dette er det første nettbrettet vi har testet med Basemark OS II, og at et batteri med 4000 mAh vil ha en del å si for denne scoren.

Uansett kan vi si at dette nettbrettet har god batteritid. Maskinvare som ikke sluker strøm har selvsagt en del å si for dette.

Les også: Trådløst hodesett med ordentlig støyfjerning

Vi opplever at nettleseren lugger litt på tyngre nettsider.
Vi opplever at nettleseren lugger litt på tyngre nettsider.

Programvare og operativsystem

I bruk er G Pad 7.0 ikke stort forskjellig fra andre Android-nettbrett. Den har imidlertid et par kort i ermet.

Den kan vise to apper samtidig, slik at du for eksempel kan se på YouTube mens du surfer på nettet. Utvalget av apper som støtter dette er imidlertid begrenset. Forhåndsinstallert er nettleseren og Chrome, e-post, bildegalleri, Google Maps, Hangouts, Gmail og filbehandleren. Appene vises side om side, og du kan endre størrelsen på vinduene.

Du kan kjøre to apper side om side med dette nettbrettet.
Du kan kjøre to apper side om side med dette nettbrettet. Marius Valle
En annen sak vi liker er LGs Qpair-app.

Denne lar deg koble mobilen og nettbrettet sammen. Du installerer appen på Android-mobilen din, så kan du motta samtaler, meldinger og varsler fra telefonen på nettbrettet og motsatt.

Dermed trenger du ikke å springe etter telefonen om den ligger og lader på den andre siden av rommet, du kan svare på meldinger uten å fiske opp mobilen, og du får varsler fra Facebook, Whatsapp og mange andre sosiale medier rett på nettbrettet.

Om du ikke har Wi-Fi-tilgang kan du enkelt og greit hekte deg på mobilens nettilkobling via Qpair.

Du kan også overføre skjermdumper automatisk mellom enhetene. Det stiligste er at du kan hente opp samme app som du brukte på mobilen på nettbrettet. Det forutsetter at du har tilsvarende app installert begge steder. Vel, i teorien i alle fall. Vi har ikke fått akkurat denne funksjonen til å fungere.

Qpair lar deg blant annet besvare anrop fra telefonen med nettbrettet.
Qpair lar deg blant annet besvare anrop fra telefonen med nettbrettet. Marius Valle
Nå tenker du kanskje at luringene i LG har kopiert Apples tilsvarende funksjoner, som lar iPad og iPhone snakke sammen. Realiteten er imidlertid at det om noe er Apple som har kopiert LG. QPair ble introdusert med LG G Pad 8.3 for over et år siden.

LG har for øvrig også utstyrt brettet med sin Knock Code-funksjon. Dette er en skjermlås som gjenkjenner et dunkemønster. Du trenger ikke å ha skrudd på skjermen før du dunker heller, så det er en praktisk låsemetode.

Problemet er bare at det kan bli litt forvirrende. Når skjermen er av, må du passe på at du dunker det inn på vertikal skjerm. Det hjelper ikke om du holder brettet horisontalt. Skrur du skjermen på først, kan du likevel dunke inn koden din med brettet horisontalt, men da inne i et definert område. Det kunne med fordel vært løst smidigere.

Ellers har G Pad 7.0 infrarød lysdiode på toppen, og ved hjelp av en medfølgende app kan du styre TV-en din og annet som bruker IR-fjernkontroll.

Om du trenger å lese vedlegg, følger Office-appen Polaris Office med. Denne lar deg opprette og redigere Microsoft Office-filer, og lese PDF-dokumenter.

Det er ellers en ettertanke av et kamera på baksiden. Det har 3,15 megapikslers oppløsning, og verken autofokus eller fotolys. Dette er et nettbrett vi ikke ville satset på om vi skulle knipse en masse bilder.

Kameraet på fremsiden er kanskje mer interessant i denne sammenhengen.

Det har 1,3 megapikslers oppløsning, og fungerer fint til videosamtaler i 720p-oppløsning.

Les også: Dette mobil-flaggskipet koster halvparten av konkurrentene

LG G Pad 7.0 kan lett håndteres med én hånd.
LG G Pad 7.0 kan lett håndteres med én hånd.

Konklusjon

LGs sjutommer er et enkelt og greit nettbrett som fungerer fint til de fleste oppgaver. Du får ikke den beste skjermen, ikke den sprekeste maskinvaren, ei heller den flotteste designen.

Likevel er det ingen tvil om at dette er mye for pengene. Selv om vi av og til kan syns at det går litt treigt når vi surfer på nettet, fungerer det tross alt bra jevnt over. Det har en praktisk størrelse, og flere nyttige funksjoner, som mulighet til å kjøre apper side om side.  Det har dessuten veldig god batteritid.

Vi setter spesielt pris på at det snakker med andre Android-telefoner, slik at vi kan svare på meldinger og anrop uten å måtte finne frem mobilen.

Her får du tilgang til det store utvalget apper fra Google Play, og et brukergrensensitt uten all verdens fiksfakseri.

Så hvor bra nettbrett får du for 1300 kroner? Et ikke så verst et, vil vi si. 

Vi syns LG har klart å veie spesifikasjoner og pris på en fornuftig måte.

Når det er sagt så får du en mer strømlinjeformet brukeropplevelse om du legger på en neve hundrelapper og går for Apples billigste iPad Mini. Da ofrer du også friheten du får med et Android-brett.

Les også:

Og dette er hva Apple kaller nytenkning

En kraftig iPad med fingeravtrykkleser

Slik er smartklokken med Android Wear  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.