T2

TEST: Gode høyttalere for lite penger

Grundig test av seks aktuelle høyttalere.

Kompakte gulvstående høyttalere tar gjerne ikke mye mer plass enn stativhøyttalere, men leverer mer og bedre lyd.
Kompakte gulvstående høyttalere tar gjerne ikke mye mer plass enn stativhøyttalere, men leverer mer og bedre lyd. Bilde: Dali
Håvard Holmedal
20. okt. 2012 - 08:53

Det er all grunn til å kikke på kompakte gulvstående høyttalere hvis du har et begrenset budsjett og kanskje også begrenset plass.

Alternativet er selvsagt stativhøyttalere, men dette er en noe mer komplisert vei til god lyd.

Har blitt bedre

Stativhøyttalerne tar like mye plass som en gulvstående høyttaler hvis du likevel skal plassere høyttaleren på stativ, de gir uten unntak mer bass og har bedre dybde, de er stort sett mer effektive og de er veldig ofte enklere å drive.

Høyttalere har jo utviklet seg mer enn en smule de siste årene, og selv ganske rimelige høyttalere kan gi veldig hyggelige lydopplevelser hvis man bare tar konsekvensen av at de ikke kan alt, og heller ikke er i stand til å spille 120dB i timevis på neste party. Da brenner greiene opp, rett og slett, og tar ofte med seg forsterkeren i fallet.

Rimelige høyttalere har også blitt noe lekrere. Vinylen er blitt bedre, og det går faktisk også an å få kjøpt høyttalere i relativt flott blank utførelse i prisklasser man tidligere kun fikk billig og ikke veldig lekker vinyl.

Nå er ikke alle like flotte og noen velger fortsatt å kle høyttalerne sine i kjedelig mørk vinyl, og eventuelt kun ha en blank front, mens Monitor Audio virkelig har forsøkt å gjøre alt for å lage høyttaleren så rimelig som mulig. Sammenliknet med Boston og System Audio faller den totalt igjennom på design og finish.

TEST: Hjemmekinoreceivere: Hjemmekino til folket

Stereo og hjemmekino

Alle høyttalerne vi har tatt inn til test kan med enkelhet kombineres med en rimelig senterhøyttaler, og et par små bakhøyttalere for hyggelig hjemmekino-opplevelser i klassen betydelig over alt-i-en-pakkene hos de store elektronikk-pusherne.

Vi er vel helt på grensen til å mene at disse komplette billigpakkene riktignok har flere enn to kanaler, men å kalle det for hjemmekino er faktisk noe drøyt. Dårlig lyd blir jo ikke bedre selv om man øker antall høyttalere!

At disse høyttalerne lett kan doble og gjøre en god jobb med både stereo og hjemmekino må vel også vurderes når man tenker på å gå litt opp i pris. Musikk via alt-i-ett-anleggene er jo en meget tvilsom fornøyelse helt til man kommer et stykke opp mot ti tusen kroner – og det er kun for høyttalerne.

Skal du brukes kun til stereo bør de plasseres litt ut fra veggen. Da spiller de suverent best. Klines de opp i et hjørne eller helt inntil en vegg blir de ofte for basstunge, men det verste er egentlig at perspektiv og fokus ofte blir svært begrenset.

Stereo uten brukbart fokus på instrumenter og vokal, og uten grei rom-illusjon har jo aldri vært spesielt morsomt.

Stor test: De beste TV-kjøpene

Testanlegget

Høyttalertester kan selvsagt blir noe påvirket av det tilkoblede utstyret, og selv om rommet vårt er bra kan opplevelsen av lyden selvsagt påvirkes av elektronikk og kabler.

Vi benyttet Primare I32 forsterker, Sony XA 5400 ES CD-spiller, AudioQuest Rocket 88 høyttalerkabel. Sony-spilleren er ganske frempå og hvis det blir kjedelig med den som avspiller, er det rett og slett ikke noe håp for høyttaleren.

På den annen side kan det også være en utfordring for enkelte høyttalere som er litt vel livlige i enkelte deler av mellomtonen og diskanten. Utstyret vi spiller på er særdeles stramt i bassen, og det kommer godt med når vi skal teste høyttalere som dette.

Bassen er alltid en utfordring med rimelige høyttalere hvor kabinetter og elementer nødvendigvis ikke kan være på samme nivå som flere ganger så dyre høyttalere. Derfor er det viktig å ha utstyr som ikke overlater noe til tilfeldighetene.

Noen vil kanskje si at utstyret vi har koblet til er for dyrt, og ikke representerer elektronikk man vanligvis vil koble til høyttalere i denne prisklassen. Det er jo også riktig. Derfor har vi også benyttet rimeligere forsterkere for å se om forskjellen mellom hver enkelt høyttaler på noen måter forandrer seg med rimeligere utstyr.

Svaret på det er negativt. Den interne forskjellen, og dermed også den bedømte rekkefølgen dem i mellom, er den samme. Det ser faktisk ut som om det er ganske så vanskelig å ødelegge lyden i en vellykket konstruksjon med elektronikken.

Derimot kan den selvsagt ødelegges totalt med dårlig akustikk i lytterommet, og her vil forskjellene være så til de grader store at man nok vil oppdage at også rekkefølgen høyttalerne i mellom blir forskjøvet.

Alt avhengig av hvordan høyttaleren oppfører seg i forhold til rommet. Her er det så utrolig mange variabler at vi uten videre anbefaler at du tar med deg høyttaleren hjem for å sjekke. Det er jo også derfor anbefalinger på diverse forum på nettet går i hytt og pine.

Man hører ikke på høyttaleren, men på rommet den spiller. Kinoen vår er relativt nøytral, men den krever også litt av høyttaleren og skiller nok litt mer enn de fleste vanlige rom. Avstandene mellom hver enkelt høyttaler kan derfor være noe mindre enn du får inntrykk av når du leser testen.

TEST: Nettverksspillere: Din neste musikkavspiller

Musikken

Gode høyttalere behøver bra musikk. I denne testen spilte vi følgende musikk: Rev 22:20 – Puscifer, The beat goes on – Patricia Barber, Lights of Lousianna – Jennifer Warnes, Liebe – Ayla, TV Song – Blue Man Group, Engel – Rammstein,  Sangen om ka ho Anna Drømte om – Kari Bremnes.

Det burde gi en ganske stor bredde i musikken, i instrumentene som er brukt og i de akustiske miljøene ( kunstige eller ikke ) hvor musikken er tatt opp.

Alle høyttalerne har det til felles at symfonisk musikk med stort orkester blir for kraftig kost. I hvert fall må du regne med å spille ganske lavt hvis dette skal gå helt bra.   

Testene:

Konklusjon

Hvis du kun er ute etter detaljer, oppløsning og hifi-kvaliteter kan du komme bedre ut av det ved å kjøpe et par stativhøyttalere. Da mister du litt bass, men du kan oppnå enda bedre oppløsning, evne til å spille detaljer og enda litt mer raffinement.

Likevel mener vi at en gulvstående høyttaler et bedre kjøp hvis du i det hele tatt har plass og muligheter. Det blir bedre tyngde, allround-egenskapene blir bedre, og synes du at i hvert fall litt dypbass er en viktig del av musikk-opplevelsen, er det rett og slett ingen vei rundt en gulvstående høyttaler hvis du ikke samtidig handler deg en subwoofer.

Sistnevnte løsning kan være et utmerket alternativ, men koster gjerne litt mer. Ikke fordi satellittene må være så veldig mye dyrere, men fordi subwoofere i økonomiklassen (under 2500-3000.-) finner på såpass mye rart at det skal godt gjøres å opprettholde ambisjonen  om å få skikkelig hifi-lyd i stua.

TEST: Interessant liten boks gir stor lyd

Her funker det med høyttalere på veggen  

Et vanskelig valg

Alle høyttalerne i denne testen er egentlig greie nok til vanlig bruk. Likevel er oppgaven vår å skille de fra hverandre selv om det er forholdsvis små  forskjeller på opplevd kvalitet.

Det som må sies er at høyttalerne låter ganske forskjellig, og det kommer nok av at konstruktørene i ganske stor grad har måttet leve med noen økonomiske kompromisser. I jakten på å gjemme bort høyttalernes dårligste egenskaper og fremheve de gode, blir det nødvendigvis en viss forskjell i vurderingene som gjøres.

For eksempel i tilfellet med Boston A250 som nok har det aller flotteste kabinettet og faktisk ser litt dyrere ut enn alle de andre, ikke helt når opp til de beste i testen.

Når vi teller opp til slutt sitter vi igjen med fire høyttalere vi synes du skal kikke nærmere på. Dali Zensor 7, Energy CF50, Elac 67.2 og System Audio Saxo 30.

Når vi så måler deres musikalske egenskaper og ytelse opp mot pris lander vi ikke helt overraskende på Energy CF50, mens den høyttaleren som låter aller mest imponerende er Dali Zensor 7. 

Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Les også:

Har du LP-er, er dette maskinen du skal ha

Hjemmekino i to kanaler

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Vi tester svære flatskjermer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.