T2

Test: TOSHIBA SATELLITE Z930

Den letteste ultrabooken er blitt ny

TEST: Toshiba Satellite Z930

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
5. okt. 2012 - 19:40
Vis mer

Da Toshiba lanserte sin Satellite Z830 i fjor var det under slagordet "Verdens letteste ultrabook", og med sine 1,12 kilo var den rett nok det.

Nesten identisk

Det samme slagordet gjelder for årets modell, kalt Z930, men vekten er fortsatt den samme.

Det er også magnesiumslegeringen karosseriet er bygd i, utvalget av porter og det meste annet. Det er litt synd, for vi var kanskje ikke helt fornøyde med kompromissene Toshiba hadde gjort for å få vekten så lav som den var.

Innmaten er det eneste nye, men det dreier seg ikke om noe annet enn det sedvanlige hoppet fra Sandy Bridge til Ivy Bridge.

Mer spesifikt finner vi ultrabook-standarden Intel Core i5-3317U, 4 GB RAM, Intel HD 4000-grafikk og 128 GB SSD-disk, det samme som i omtrent alle andre maskiner i dette formatet.

Les også:

Slik blir neste generasjons ultrabook

Kanskje den heftigste PC-nyheten på IFA  

Lettest av dem alle

Vekten er fortsatt det mest imponerende ved Toshiba-ultrabooken.

1,12 kilo er over 200 gram lettere enn både Macbook Air, Asus UX31A og HP Spectre XT, som alle veier inn mellom 1,35 og 1,4 kilo. Den nærmeste av konkurrentene er Samsungs lekre 9-serie, som veier 1,16 kilo. Den er riktignok bygget i aluminium,  og føles langt mer solid enn det Z930 gjør.

Skjermlokket er det mest presserende - magnesiumslegeringen er veldig myk, slik at skjermen nesten føles som om den kan knekke ved det minste trykk. Resten av maskinen er greit avstivet, men magnesium innbyr likevel ikke til den helt store kvalitetsfølelsen.

Skjermhengselen er ikke kjempefleksibel.
Skjermhengselen er ikke kjempefleksibel.

Standardskjerm

Skjermen er fortsatt av den litt kjedelige 1366x768-typen, og den er belagt med et blankt kontrastbelegg.

Det vanlige problemet med refleksjoner er dog ikke veldig utpreget her, ettersom Toshiba har gjort en form for antirefleksbehandling på skjermen.  Like godt som med en matt skjerm blir det likevel ikke, men du får til gjengjeld litt mer sprut i fargene.

Lysstyrken er også god, men innsynsvinklene er ikke mye å skryte av. Alt i alt er dette en helt gjennomsnittlig skjerm, men den gjør jo jobben om du ikke har behov for full HD-oppløsning eller 180 graders innsynsvinkler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Les også:

Blir dette den viktigste PC-knappen i høst?

Skryter på seg 20 timers batterilevetid  

Stive taster

Tastaturet er også nøyaktig det samme som sist. Det betyr stive, grunne taster og et underlag som gir litt for mye etter under fingrene.

Resultatet er akkurat litt for dårlig tasterespons sammenlignet med de beste tastaturene i denne klassen, som tilhører nevnte Macbook Air og HP Spectre XT.

Likevel skriver vi helt greit også på Toshiba-tastaturet, men det krever litt tilvenning. Vi liker også at det er bakbelyst.

Pekeplata er også grei uten å være helt fantastisk. Den er av den litt "gammeldagse" typen hvor selve plata ikke kan trykkes ned, og tastene er fysisk avdelt under pekefeltet. Vi synes disse tastene også er litt for stive, men responsen på flerfingergester er omtrent som på øvrige Windows-baserte maskiner.

Også her er klasselederne Macbook Air og HP Spectre XT, kanskje med mild konkurranse fra Samsung 900X3C.

De fleste av tilkoblingene er plassert på baksiden. Heldigvis finnes det også en USB-inngang på høyre side, slik at vi slipper å rote bakpå maskinen hver gang vi trenger å koble til noe.
De fleste av tilkoblingene er plassert på baksiden. Heldigvis finnes det også en USB-inngang på høyre side, slik at vi slipper å rote bakpå maskinen hver gang vi trenger å koble til noe.

Bedre ytelse

Ytelsesmessig er forbedringen fra forrige generasjon ganske solid, hovedsaklig på grunn av den kjappere prosessoren og en langt raskere SSD-disk.

I PCMark Vantage får vi 12208 (mot 8594 sist) og i Geekbench 5045 (mot 4176). Z930 var, av en eller annen grunn, ikke interessert i å kjøre PCMark 7, men spytter ut imponerende 556 og 528 MB/s i henholdsvis lese- og skriveytelse i lagringsmedietesten ATTO.

Ytelse (høyere er bedre)

 PCMark VantageGeekbenchATTO Read/Write
Toshiba Z930122085045556/528
HP Spectre XT121725068519/265
Samsung 900X3C8144*3591491/322
Asus UX31A137465678556/525
Macbook Air 13" 6088516/460

 

Som på alle øvrige Ivy Bridge-baserte ultrabook-ene uten dedikert grafikkløsning kan du også spille på 1366x768 på laveste innstillinger i spill som Civilization 5 og Skyrim og få greie bilderater ut av det.

Beveger du deg opp på medium-innstillinger blir det raskt sirup av det, så dette er ikke noen fremragende spillmaskiner. Oppstarten er for øvrig behagelig rask, med et fullt responsivt skrivebord etter 23 sekunder.

Les også:

Denne PC-en kan du legge flatt

Dette er TV-standarden produsentene vil satse på  

Behagelig stille

Ett område synes vi Toshiba har forbedret kraftig fra forrige generasjon, og det er støynivået under enkle oppgaver.

Z830 var nemlig plaget med en vifte som spant opp litt oftere enn vi satte pris på, og det er derfor ekstra gledelig at Z930 forblir musestille ved alle enkle oppgaver.

Vifta kan høres i korte drypp med jevne (lange) mellomrom, og den er også fullt overkommelig når det kommer til støy under last.

Støysignaturen er akkurat litt mer høyfrekvent enn vi skulle ha ønsket, men dette er likevel lite å irritere seg over. Maskinen forholder seg også brukbart kjølig selv under last, og ved enkle oppgaver ligger kabinettet stort sett såvidt over romtemperatur.

Toshibas taster er veldig stive og harde, og det gjør tastaturet litt vanskelig å skrive på.
Toshibas taster er veldig stive og harde, og det gjør tastaturet litt vanskelig å skrive på.

Veltilkoblet

På tilkoblingsfronten er det som nevnt nøyaktig det samme som på forgjengeren som gjelder, uten at det er negativt. Z830 var nemlig en av svært få ultrabook-er som kom med tre USB-porter, og vi liker også at den har både HDMI, VGA og ethernet i full størrelse.

Flesteparten av portene er riktignok plassert på baksiden av maskinen, men det er ikke et like stort "problem" ettersom den ene USB-porten fortsatt finnes på høyre side og dermed gjør tilgangen enklere.

Les også:

Slik er Canal Digitals nye dekodere

Denne appen kjenner igjen TV-serier  

På batterisnittet

Batterimessig ser vi en viss forbedring fra forrige generasjon, muligens på grunn av Ivy Bridge-innmatens interne optimeringer.

Mer konkret betyr det rundt 25 minutter ekstra i Powermark, med fem timer og 11 minutter.

Det er omtrent på snittet for 13-tommers ultrabook-maskiner, men en drøy time bak bestemann Asus Zenbook UX31A. Helt greit, med andre ord, men et stykke unna Toshibas lovede åtte timer.

Pekeplaten er helt OK, men har en vei å gå opp til de beste.
Pekeplaten er helt OK, men har en vei å gå opp til de beste.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Toshiba er like deler sta og late. Tilbakemeldingene på Z830 var ganske klare, men Toshiba har gjort fint lite for å forbedre oppfølgermodellen. Tastaturet er fortsatt middelmådig, det samme er skjermen og pekeplata.

Støynivået er heldigvis blitt langt mer behagelig, men vi synes fortsatt kompromissene for den lave vekten er litt for store. Samtidig er dette kompromisser som egentlig har lite med vekten å gjøre - Samsung har for eksempel fått det fint til med sin 900X3C.

Likevel: Toshiba Satellite Z930 er definitivt ikke noe dårlig produkt, og om vekt er det viktigste for deg, er den et brukbart alternativ.

Flere tester:

HP Spectre XT: Ultrabooken med det beste tastaturet

Samsung 900X4C: TEST: Den fremste Macbook Air-konkurrenten

Asus G75VW: TEST: Heftig gamingmonster fra Asus

Acer Aspire Timeline M5: En ny batterikjempe fra Acer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.