MOTOR

Tesla Model 3 kommer ikke i dyr eksklusiv utgave

Åpner forhåndsbestilling neste måned.

Marius ValleMarius ValleJournalist
12. feb. 2016 - 11:54

Tesla har så smått begynt å trekke sløret av sin kommende Model 3, da Elon Musk  presenterte Musk flere detaljer under en telefonkonferanse med investorer onsdag kveld. 

Telefonkonferansen er gjengitt på Seekingalpha.com.

Depositum: 8500 kroner

Musk bekreftet at de skal vise frem bilen 31. mars, og planlegger å starte produksjon og leveranser sent i 2017.

Musk tok senere til Twitter for å svare på spørsmål om forhåndsbestilling. Her fortalte han at de kommer med flere detaljer de neste ukene, og at depositum for forhåndsreservasjon blir 1000 dollar, altså omtrent 8500 kroner.

Det har tidligere vært kjent at bilen skal vises frem i sluten av mars, og at prisen blir 35.000 dollar (drøyt 300.000 kroner).

 

Reservasjonene tas i Teslas butikker over hele verden 31. mars, og på internett 1. april. Disse sikrer deg en plass i køen når bilen skal leveres.

Hvorvidt dette også gjelder for Norge er ikke helt avklart, men slik vi forstår det vil det åpnes for reservasjon i Norge samtidig. Teslas kommunikasjonssjef i Norge, Even Sandvold Roland, kan imidlertid ikke bekrefte dette.

Han heviser til Musks tweet, og informasjon fra investormøtet.

Høyt utstyrsnivå leveres først

Det ser likevel ikke ut til at bilene skal leveres i den rekkefølgen de er forhåndsbestilt.

Det kommer ingen såkalte «Signature» eller «Founder»-utgave av bilen, altså tidlige utgaver til en høyere pris som med Model S og X, ifølge Musk.

Likevel vil de fokusere på å levere bestillingene med høyt utstyrsnivå først, for å kunne betale ned investeringene de har gjort i produksjonslinjen raskere.

De som går for en basismodell av bilen vil med andre ord trolig måtte smøre seg med tålmodighet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Lettere enn Model S

Under telefonkonferansen fortalte Musk også at Model 3 blir omtrent 20 prosent lettere enn Model S. Det betyr at den vil være rundt 400 kg lettere, og veie omtrent 1650 kg.

Bilen skal også være enklere å produsere enn Model S, så det kan tenkes at Model 3 vil forlate samlebåndet i et høyere tempo.

Etter at Musk under et møte med franske Tesla-eiere forrige måned kommenterte at de vil vise frem bilder av Model 3 i slutten av mars, har det blitt spekulert i om de faktisk ikke kommer til å vise frem et ferdig produkt under lansering.

– Vi prøver å avgjøre om vi skal vise alle kortene, eller om vi skal holde noen til brystet. Jeg har ikke tatt avgjørelsen enda, sa Musk under konferansesamtalen.

Dermed er det altså fortsatt høyst usikkert hvor mye de vil vise frem under lanseringen.

Så langt er ingen spesifikasjoner kjent, men det er ventet at Model 3 har en rekkevidde på minst 30 mil, og et batteri i området 50-60 kilowattimer. Den får trolig fem seter, og vil antakelig være i omtrent samme størrelse som BMW 3-serie.

Model S tar store deler av luksusbilmarkedet

Salg av luksusbiler i USA. (Foto: Tesla)
Salg av luksusbiler i USA. (Foto: Tesla)

Tesla la for øvrig også frem tall som viste hvor mange Model S de solgte i 2015.

Av de 50.366 bilene som ble solgt, ble halvparten, 25.202 Model S, solgt i USA:

Det gjør ikke bare Model S til den mest solgte store luksusbilen i USA. Til sammenligning ble det solgt 21.934 av den nest mest solgte, Mercedes-Benz S-klasse.

S-klasse hadde en nedgang i salget fra året før på 13,2 prosent, mens Model S hadde en økning på 51 prosent.

Med utgangspunkt i registreringstall for 2015, viser Teslas salgstall også at åtte prosent av alle Model S i fjor solgt i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.