KLIMA

Temperaturen stiger mens tiltakslysten synker

Rapport etter rapport advarer om en feberhet klode, men stemningen blant verdens politikere er kjølig.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarte om klimakrise under åpningen av høynivådelen av FNs klimakonferanse i Qatars hovedstad Doha tirsdag.
FNs generalsekretær Ban Ki-moon advarte om klimakrise under åpningen av høynivådelen av FNs klimakonferanse i Qatars hovedstad Doha tirsdag. Bilde: Reuters / NTB scanpix
5. des. 2012 - 09:04

– Dette er en krise, advarte FNs generalsekretær Ban Ki-moon under åpningen av høynivådelen av klimaforhandlingene i Doha tirsdag.

– En trussel mot oss alle

Om lag 11.000 delegater fra snaut 200 land, deriblant en håndfull statsledere og nærmere 100 statsråder, er nå er samlet til forhandlingsinnspurt i Qatars hovedstad.

– Klimaendringer utgjør en trussel mot oss alle. Våre økonomier. Vår sikkerhet. Og våre barn og etterkommeres velferd, sa FN-sjefen, som la til at han er fullt klar over at det er blandede følelser blant de mange delegatene om hvor veien bør gå videre.

Forlengelse av Kyoto-avtalen, som utløper ved nyttår, er hovedsak på møtet. I tillegg starter forhandlinger om en ny global klimaavtale, som skal tre i kraft fra 2020.

Les også: Norge har Vestens største utslippsvekst

Glohete varsellamper

Det har nylig kommet en rekke rapporter som slår fast at verden er på vei mot en mer dramatisk global oppvarming enn tidligere fryktet. Verdens ledere har satt seg fore å begrense økningen til 2 grader i forhold til i førindustriell tid.

Men ifølge rapporter fra blant andre FN og Verdensbanken kan gjennomsnittstemperaturen i verden stige med 3, 4 eller helt opptil 5 grader, hvilket kan få katastrofale følger i form av mer tørke, flom, ekstremvær og stigende havnivå.

Det australske analyseselskapet Global Carbon Project (GCP) publiserte søndag en rapport som sier at jorda er i ferd med å bli mellom 4 og 6 grader varmere.

Les mer: - Temperaturen vil stige med fem grader innen 2100 hvis veksten i utslippene fortsetter

Ren energi haster

Samtidig slår Det internasjonale energibyrået (IEA) fast at det haster mer enn noensinne å skaffe verdens befolkning tilgang til ren og bærekraftig energi.

Byråets analyser viser at det blir stadig vanskeligere å nå målet om begrensning av den globale oppvarmingen som verdenssamfunnet har satt.

For hvert år som går, blir det også dyrere å få til en slik begrensning, ifølge IEA. Byrået sier det kan gå mot en oppvarming på 3,5 grader, som vil føre til omfattende nedsmelting av isen i Arktis, med svært uforutsigbare følger.

Les også:

Utslippsvekst kan ramme forhandlingene i Doha  

Norge straffet i klimarangering

Miljøverminister Bård Vegard Solhjell har fått i oppdrag å forsøke å mekle fram en ny Kyoto-avtale på klimamøtet i Doha denne uken.
Miljøverminister Bård Vegard Solhjell har fått i oppdrag å forsøke å mekle fram en ny Kyoto-avtale på klimamøtet i Doha denne uken.

Krangler om forpliktelser

I uken før ministermøtet har det pågått harde forhandlinger ut i de sene nattetimer i Doha, og samtalene har vært preget av krangling om penger og forpliktelser til kutt i klimagassutslipp.

Fattige land har insistert på at Vesten må gjennomføre større kutt i CO2-utslipp og også forplikter seg til å bidra til et fond som skal hjelpe fattige land til å håndtere økende tørke, flom, uvær og høyere havnivå.

– Forhandlingene vil være en komplett fiasko dersom man ikke kommer til enighet om en ny Kyoto 2-avtale, sa miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) før han dro til Doha.

Les også: Stoltenberg vil satse alt på klimakvoter

På overtid?

Og da den norske statsråden kom til Doha, fikk han sammen med Brasils klimaminister i oppdrag å forsøke å mekle fram en ny Kyoto-avtale.

– En Kyoto 2-avtale er det mest konkrete utfallet vi kan håpe på å få til, påpekte Solhjell, som er forberedt på forhandlinger på overtid, overfor NTB.

Klimamøtet skal etter planen avsluttes fredag 7. desember. Men om møtet følger mønsteret fra tidligere år, vil ministrene trolig forhandle på overtid til lørdag morgen før de kan kunngjøre et kompromiss – eller et havari.

Les også:

Vil flytte 200 oljemilliarder til fornybar energi

På ti år klarte Samsø å bli selvforsynt med energi og varme. Nå skal øya bli fossilfri

Her kan man følge CO2-utslippene i nabolaget

Pappkrusaktivisme hjelper ikke kloden  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.