KRAFT

Teknologisk prisdryss

GLADE PRISVINNERE: Fra venstre: Espen A Jørgensen(Kadabra), Ingvill Hoffart(Kadabra), Carl Andre Nørstebø(Kadabra), Henning Rekdal Nielsen(Kadabra), Egil Eide (3D radar), Gøril Forbord(Memofact), Gudbrand Rødsrud(Borregaard), Hallvard F Svendsen(NTNU), Olav Bolland(NTNU).
GLADE PRISVINNERE: Fra venstre: Espen A Jørgensen(Kadabra), Ingvill Hoffart(Kadabra), Carl Andre Nørstebø(Kadabra), Henning Rekdal Nielsen(Kadabra), Egil Eide (3D radar), Gøril Forbord(Memofact), Gudbrand Rødsrud(Borregaard), Hallvard F Svendsen(NTNU), Olav Bolland(NTNU). Bilde: Technoport
Maiken Ree, Jannicke Nilsen, Mona StrandeMaiken Ree, Jannicke Nilsen, Mona Strande
11. mai 2011 - 07:19
Vis mer

I går ble prisutdelingen Technoport Awards arrangert for syvende gang i Trondheim. Prisen har blitt en viktig anerkjennelse for teknologi- og designmiljøet i Norge.

I år var det Angela Lamont fra BBC som ledet utdelingen av til sammen 1,5 millioner kroner til vinnerteamene.

– Anerkjennelse

En bedrift som fikk sin del av prisdrysset ble bioraffineriet Borregaard, som fikk prisen innovativ miljøteknologi for sitt planlagte pilotanlegget for 2G bioetanol basert på avfall.

En bedrift som fikk sin del av prisdrysset ble bioraffineriet Borregaard, som fikk prisen innovativ miljøteknologi for sitt planlagte pilotanlegget for 2G bioetanol basert på avfall. Administrerende direktør i Borregaard, Per A. Sørlie er fornøyd med teknologiprisen.

– Dette er en anerkjennelse av det arbeidet vi har gjort, og at vi besitter en unik kompetanse innenfor bioraffinerisegmentet. Vi har fått mye forskningstøtte fra myndighetene og EU. Prisen er nok en bekreftelse på at kompetansen vår blir verdsatt og lagt merke til, sier administrerende direktør Per A. Sørlie i Borregaard.

Billigere råstoff

Borregaard er fra før storprodusent av bioetanol, men det nå prisbelønte pilotprosjektet går ut på erstatte grantømmer som råstoff med andre biomasser som norsk halm eller skogsavfall, eller avfall fra blant annet sukkerrørsproduksjon i Brasil.

– Hele prosjektet går ut på å erstatte dagens råstoff med noe som er billig og tilgjengelig, men lage de samme type produktene som i dag. I prisen framheves det at vi skal lage bioetanol. Men selve nøkkelen til dette prosjektet er at vi etterhvert også skal lage andre biokjemikalier, ikke bare etanol, sier Sørlie.

Les også: Lager bioetanol av avfall

Forskerpris til NTNU-professorer

Statoils forskerpris gikk til professor Olav Bolland og professor Hallvard Svendsen for deres arbeid med å øke forståelsen for CO2-fangst og prosesser for å redusere utslipp til atmosfæren.

– Bolland og Svendsen har gjennom sitt mangeårige arbeid bidratt til å øke forståelsen innenfor energi- og CO2-problematikk. Dette er globale utfordringer som vil bli enda viktigere i årene som kommer, sa Statoils direktør for forskning og utvikling, ny energi og HMS, Eli Aamot, da hun delte ut prisen.

Hallvard F Svendsen (NTNU) - i bakgrunnen, Olav Bolland (NTNU) - snakker
Olav Bolland (t.v.) og Hallvard Svendsen (i bakgrunnen) fikk Statoils forskerpris. Technoport

Hallvard Svendsen, som er tilknyttet institutt for kjemisk prosessteknologi, sa han så på prisen som en anerkjennelse til gruppa på CO2-absorpsjon, og understreket at det var lagarbeid – ingen enkeltmannsprestasjon.

Olav Bolland, som leder institutt for energi- og prosessteknikk, var spesielt glad for at prisen kom fra nettopp Statoil:

– Det innebærer en stor anerkjennelse for mange års innsats innen CCS, for min del fra 1989 frem til i dag. Statoil har vært en av de aller viktigste aktørene globalt innen CCS, og det er derfor stort for meg å få prisen fra dette selskapet for innsats innen CCS, sa Bolland.

Bolland: – Enorme kostnader kan stoppe CO2-fangst

Vinnerlisten

15 nominerte lag konkurrerte om priser i ulike kategorier. Her er samtlige vinnere, med utdrag fra jurybegrunnelsen:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Technoport Award for Innovative Enviromental Technology: Borregaard AS

  • Borregaard har funnet en ny prosess for produksjon av annengenerasjons bioethanol. Per i dag er råvarene norsk gran og mineraler, og kun 20 % av energien er fossil. Det foreligger planer for å endre energileveransen til å være helt uavhengig av fossile kilder innen 2013.

Technoport Applied Technology Award: 3D-Radar AS

  • 3d-Radar AS har utviklet en avansert og nyskapende georadar som lager tredimensjonale bilder av gjenstander og nedgravd infrastruktur under bakken. Teknologien er allerede i bruk for kartlegging av rørledninger, arkeologi, inspeksjon av vei/jernbane og flyplasser samt militære anvendelser som deteksjon av landminer og veibomber.

Statoil Award for Outstanding Research: Professor Olav Bolland og Professor Hallvard Svendsen

  • De to professorene ved NTNU har over mange år jobbet med energi- og CO2-problematikk og særlig hvordan CO2 fra energiprosesser (og naturgass) kan håndteres for å redusere utslipp til atmosfæren. Utviklingen både nasjonalt og internasjonalt tyder på at disse problemstillingene vil bli enda viktigere i årene som kommer.

IBMs Open Collaboration Research Award: Center for Integrated Operations in the Petroleum Industry

  • Prisen på 800 000 kroner deles ut en gang pr. år og er en av de viktigste innenfor IBMs samarbeidsprogrammer med universiteter på verdensbasis. NTNU har gjennom sitt langsiktige arbeid innenfor olje- og gassvirksomhet utviklet en solid kompetanse innenfor denne industrien, som IBM med denne prisen gir stor anerkjennelse.

Design Award 2011 Technoport: Kadabra - Pearl vegghengt toalett (produsert for Jets)

  • Med Pearl kan Jets selge produktet sitt på mer enn bare tekniske spesifikasjoner, da designprosjektet har tatt hensyn til alle elementer og faser som inngår: Brukerstudier, ergonomi og estetikk i tillegg effektivisering av tekniske funksjoner og produksjon.

Technoport Young Innovation Award 2011: Gøril Forbord, MemfoACT AS

  • MemfoACT AS kommersialiserer en teknologi som er utviklet ved institutt for kjemisk prosessteknologi på NTNU – membraner for gasseparasjon. Selskapet utvikler primært karbonmembraner for oppgradering av biogass til drivstoffkvalitet, spesielt med tanke på transportsektoren. MemfoACT ser også på alternative anvendelser for karbonmembraner, siden membranen kan skille også andre gasser bedre enn konkurrerende kommersielle polymermembraner.
Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.