OLJE OG GASS

Taper 150 000 kroner i året

Teknas medlemmer rammes ekstra hardt av Statoils pensjonskutt.

Bilde: Håkon Jacobsen
27. juni 2012 - 12:49

STAVANGER: Statoil-ansatte har hittil fått en gavepensjon fra Statoil i tillegg til AFP-utbetalingene for å sikre et samlet pensjonsnivå på 66 prosent av pensjonsgrunnlaget.

Taper stort

Nå fjerner Statoil-ledelsen tilleggspensjonen. Og det vil gå spesielt utover Teknas medlemmer.

– Prosentvis er det de som har høyest pensjonsgrunnlag som vil bli mest rammet at endringene. Våre medlemmer har gjerne et pensjonsgrunnlag på 12 G. Uten gavepensjonen vil pensjonsnivået deres bli redusert til 51 prosent. Tapet utgjør 150 000 kroner i året, sier leder i Teknas bedriftsgruppe i Statoil, Ingrid Di Valerio til Teknisk Ukeblad.

Hun understreker at tallene vil variere for hvert enkelt Tekna-medlem fordi det er en del andre faktorer som spiller inn.

Les også: Vil presse ut Helge Lund

Tynnslitt tillit til Statoil-ledelsen

Ranes for pensjon

Teknas medlemmer blir spesielt rammet fordi de har relativt høy lønn og kortere opptjeningstid som følge av at de har minst fem års høyere utdanning.

– Jeg har lyst å understreke at protestene mot fjerningen av tilleggspensjonen ikke dreier seg om at de Statoil-ansatte skal kreve enda mer i pensjon. Dette er penger som blir tatt fra oss, sier Di Valerio.

Ranes for pensjon: Sivilingeniører og andre Tekna-medlemmer i Statoil kan tape 150 000 kroner i året på Helge lunds pensjonskutt, sier Ingrid di Valerio, Teknas hovedtillitsvalgt i Statoil (arkivbilde)
Ranes for pensjon: Sivilingeniører og andre Tekna-medlemmer i Statoil kan tape 150 000 kroner i året på Helge lunds pensjonskutt, sier Ingrid di Valerio, Teknas hovedtillitsvalgt i Statoil (arkivbilde)

– Paradoks

Hun legger til at det ikke er noen grunn for Statoil-ledelsen å frykte at mange av Tekna-medlemmene skal gå av med pensjon når de blir 62 år.

– Våre medlemmer ønsker å stå lenge i jobb hvis helsesituasjonen tillater det. Vi har til og med hatt saker hvor folk har ønsket å bli værende i Statoil til de er 70 år. Men bedriften nekter dem per i dag å fortsette etter at de har blitt 67 år. Det er jo et paradoks at de vil hindre at folk går av når de er 62 år samtidig som de nekter folk å stå lenger enn 67 år.

Les også: Statoilkonflikt nær bristepunktet

Pensjonstvist kan gi full lockout  

Støtter streiken

Fagforeningene Industri Energi, Safe og Lederne har tatt saken inn i sokkeloppgjøret. De ble ikke enige med Oljeindustriens Landsforening.

Derfor har de tatt medlemmene ut i streik, og seks installasjoner er nedstengt. Tekna er ikke part i disse forhandlingene, men støtter streiken.

– Pensjon berører oss alle, og bortfall av gavepensjonen rammer spesielt sterkt de av våre medlemmer som ønsker å gå av tidlig, sier Di Valerio.

Kampen fortsetter i høst

Organisasjonen melder på sine nettsider at kampen fortsetter i høst.

– Tekna er ikke forhandlingspart i OLF, men hos NHO. Hovedforhandlingene våre vil foregå først til høsten, og vår foreningen har konfliktrett i forbindelse med disse forhandlingene, står det på tekna.no.

Les også: Statoil mener pensjonsordningen er gunstig

Her lønner utdanningen seg mest

40-åringer mest produktive

– Høyt lønnsnivå en fordel for bedriftene

– En fordel å ha levd noen år

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.