KARRIERE

Sykejobbing dyrere enn sykefravær

NYTT: "Sykejobbing" er kostbart.
NYTT: "Sykejobbing" er kostbart. Bilde: Colourbox.com
Dag Yngve Dahle
20. apr. 2010 - 09:44

Sykefravær har mange sider. En undersøkelse fra britiske The Work Foundation viser kostnadene ved at folk går på jobb selv om de er syke.

Over en fire ukers-periode hadde nesten halvparten av 510 ansatte i helseforsikringsselskapet Axa PPP jobbet selv om de var syke.

Nedbemanning øker ikke sykefraværet

Levende bevis

Bare en av fem hadde sykefravær i den samme perioden.

Men hovedfunnet i undersøkelsen er at ansatte som går på jobb når de er syke, har totalt sett høyere sykefravær enn andre ansatte. De opplevde også mindre trivsel og mer stress på jobben.

– Vi mener arbeidsgivere undervurderer ansatte helse og overser viktige signaler ved å fokusere på sykefravær alene, sier forsker Katherine Ashby, som ledet arbeidet med undersøkelsen, til bladet Management Issues.

Undersøkelsen viser at mange ansatte følte seg presset til å stille på jobb selv om de ikke følte seg bra – for å "bevise" at de var syke.

Dobbel effekt

Totalt sett mener forskerne at de samfunnsmessige kostnadene for såkalt "sykejobbing" overstiger kostnadene for sykefravær i Storbritannia. Siden Norge har høyere sykefravær enn Storbritannia, er det ikke sikkert regnestykket viser samme resultat i Norge.

Men hovedfunnet kan være relevant for Norge.

– Å ta tak i de underliggende årsakene til at folk går på jobb selv om de er syke, kan bedre ansattes trivsel og helse og dermed redusere både sykejobbing og sykefravær, sier Ashby til bladet.

Færre ansatte øker sykefraværet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.