KRAFT

Sweco satser på vannkraft i Albania

150 meter høy dam.

I dette området i Albania skal Sweco hjelpe Statkraft å bygge vannkraftverk.
I dette området i Albania skal Sweco hjelpe Statkraft å bygge vannkraftverk. Bilde: Statkraft
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. apr. 2014 - 09:57
Vis mer

Kunden er Devoll Hydropower, et selskap som er heleid av Statkraft.

Moglicë-kraftverket skal ha to francis-turbiner, og vil få en effekt på 177 MW og en årsproduksjon på 448 GWh, opplyser Sweco til Teknisk Ukeblad. Verdien på oppdraget er på om lag 56 millioner kroner.

Les også: Google vil montere solceller på private hustak

Sikrer stabiliteten

Oppdraget innebærer at Sweco skal prosjektere tiltak som forsterker grunnen, og sikre varig stabilitet i tunneler og fjellrom.

Vannet i det nye anlegget skal ledes fra en 150 meter høy dam via en 10 kilometer lang tilløpstunnel ned til kraftstasjonen, som ligger inne i fjellet. Vannet skal deretter ledes gjennom en utløpstunnel til elven Devoll. Anleggene inne i fjellet skal huse vannkraftturbiner og en transformatorstasjon.

Les også: Sway Turbine er konkurs

Øker fornybarandelen

Swecos arbeid starter i mai i år og vil vare i tre år. Det nye kraftverket får en effekt på 177 MW og skal være klart til å tas i bruk i slutten av 2018.

– Vannkraftverket vil styrke Albanias tilgang på elektrisitet betydelig, og øker andelen fornybar energi. For Swecos del er dette et oppdrag der vi virkelig får vist frem vår spisskompetanse. Vi har lang erfaring med å utforme tunneler og fjellrom som skal tåle høy belastning og ha ulike bruksområder over lang tid, sier divisjonsdirektør for området energi for Sweco i norge, Lorenzo Lona.

Les også:

Rapport: 40 prosent vil satse på fornybar energi til havs

Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.