KRAFT

Sweco satser på vannkraft i Albania

150 meter høy dam.

I dette området i Albania skal Sweco hjelpe Statkraft å bygge vannkraftverk.
I dette området i Albania skal Sweco hjelpe Statkraft å bygge vannkraftverk. Bilde: Statkraft
Øyvind LieØyvind LieJournalist
28. apr. 2014 - 09:57

Vannkraftprosjektet Devoll i Albania

  • I første omgang skal de to kraftstasjonene Banjë og Moglicë bygges, med en samlet effekt på 243 MW og en produksjon på vel 700 GWh.
  • Prosjektet består totalt av tre kraftstasjoner i Devoll-dalen med en samlet installert effekt på 278 MW. Stasjonene vil i gjennomsnitt produsere vel 800 GWh årlig, noe som vil øke den albanske kraftproduksjonen med nesten 20 prosent. Investeringsbeslutningen for den tredje kraftstasjonen er skjøvet ut i tid og vil bli vurdert når de to første stasjonene er ferdigstilt.
  • Kraftstasjonene er lokalisert ved elven Devoll om lag 70 km sydøst for hovedstaden Tirana. Stasjonene vil utnytte fallet i Devoll-elven fra 650 til om lag 95 meter over havet.
  • Prosjektselskapet Devoll Hydropower Sh.A. var tidligere eid 50/50 av Statkraft og det østerrikske energiselskapet EVN, men Statkraft kjøpte i fjor ut EVN og eier nå hele prosjektet.

Kilde: Statkraft

Kunden er Devoll Hydropower, et selskap som er heleid av Statkraft.

Moglicë-kraftverket skal ha to francis-turbiner, og vil få en effekt på 177 MW og en årsproduksjon på 448 GWh, opplyser Sweco til Teknisk Ukeblad. Verdien på oppdraget er på om lag 56 millioner kroner.

Les også: Google vil montere solceller på private hustak

Sikrer stabiliteten

Oppdraget innebærer at Sweco skal prosjektere tiltak som forsterker grunnen, og sikre varig stabilitet i tunneler og fjellrom.

Vannet i det nye anlegget skal ledes fra en 150 meter høy dam via en 10 kilometer lang tilløpstunnel ned til kraftstasjonen, som ligger inne i fjellet. Vannet skal deretter ledes gjennom en utløpstunnel til elven Devoll. Anleggene inne i fjellet skal huse vannkraftturbiner og en transformatorstasjon.

Les også: Sway Turbine er konkurs

Øker fornybarandelen

Swecos arbeid starter i mai i år og vil vare i tre år. Det nye kraftverket får en effekt på 177 MW og skal være klart til å tas i bruk i slutten av 2018.

– Vannkraftverket vil styrke Albanias tilgang på elektrisitet betydelig, og øker andelen fornybar energi. For Swecos del er dette et oppdrag der vi virkelig får vist frem vår spisskompetanse. Vi har lang erfaring med å utforme tunneler og fjellrom som skal tåle høy belastning og ha ulike bruksområder over lang tid, sier divisjonsdirektør for området energi for Sweco i norge, Lorenzo Lona.

Les også:

Rapport: 40 prosent vil satse på fornybar energi til havs

Dette er Statoils «oppblåste» Utsira-tall  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.