KRAFT

Sway-vindpark kan forsvinne til utlandet

TRENGER RASK AVKLARING: Dersom Sways havvindturbiner skal realiseres utenfor norskekysten må de raskt få vite hva de kan forvente av støtte fra norske myndigheter.
TRENGER RASK AVKLARING: Dersom Sways havvindturbiner skal realiseres utenfor norskekysten må de raskt få vite hva de kan forvente av støtte fra norske myndigheter. Bilde: Sway
Jannicke Nilsen
23. okt. 2007 - 12:30

Sway

Sway, med Inocean as, StatoilHydro, Lyse Energi, Rosenberg Verft AS, og Gyldenløve Eiendom AS som medeiere har som uttalt mål å etablere pilotparker med havvindmøller som kan forsyne norske oljeinstallasjoner fra 2016.

I løpet av 10-15 år vil Sway gjøre kraftproduksjonen lønnsom uten offentlige subsidier.

Både Hywind og Sways vindmøllekonsepter består av flytende betongkonstruksjoner som understell for vindmøllene.

Utenlandske interessenter har allerede meldt seg hos Sway-gründer og daglig leder Eystein Borgen.

I løpet av kommende vinter skal det avgjøres hvor prototypen til Sways havvindmølle skal stå.

På nivå med utlandet

På skisseplanet er to norske lokaliseringer nevnt, men det forutsetter at Haga innfrir signalene om å satse på vindkraftproduksjon til havs.

- Vi har fått noen henvendelser fra utlandet, uten at jeg vil gå nærmere inn på dem. Mest sannsynlig blir prototypen plassert utenfor Kvitsøy eller mellom Karmøy og Utsira, men det betinger at myndighetene lanserer støtteordninger på nivå med andre land som satser på offshore vindkraft. Ellers blir det utlandet, sier Borgen.

Bekymret

Tidligere i år har flere prosjekter for fornybar energi flagget ut på grunn av det lave, norske støttenivået til fornybar energi.

  • Hammerfest energi flagget sitt planlagte tidevannkraftverk ut til Skottland
  • Fred. Olsen har valge Storbritannia framfor Karmøy for sitt planlagte bølgekraftverk
  • Statkraft og svenske SCA har varslet storsatsing på svensk vind og utbygging av sju vindparker i Västernorrland og Jämtland.

I går uttrykte Olje- og energiminister Åslaug Haga bekymring for utflaggingen. På et seminar om vindmøller til havs Haga til orde for å gjøre satsing på offshore vindkraft til regjeringens andre store klimasatsing etter CO2-håndtering på Mongstad og Kårstø.

Ser på støttenivået

- Jeg konstaterer at vi får store investeringer i utlandet som vi gjerne skulle sett hadde blitt i Norge. Det i seg selv er grunn nok til å se på om støtten til slike prosjekter. Vi har ambisjoner om å få opp produksjonen av fornybar energi i Norge, sa Haga til TU.no etter seminaret.

Sways prototype vil koste mellom 200 og 240 millioner kroner. Sway har hittil fått 2,5 millioner kroner fra Forskningsrådet, og har, som Hydros Hywind, søkt Enova om støtte.

- Bør dekke halvparten

- Fra Enova kan vi få maks 30 prosent av hva prototypen koster, og støtten inkluderer ikke de store utviklingskostnadene. Der faller vi igjennom. Norske myndigheter bør gi opp mot 50 prosent av både utviklingskostnader og byggekostnader, sier Borgen.

Sways prototype er en 5 MW vindmølle som etter planen skal installeres i 2010, og ha kommersiell produksjon fra 2012. Prototypen til Hywind vil produsere 2,3 MW og kan installeres i 2009.

Rask avklaring

Til vinteren, når det er avklart hvem som står som eier av prototypen, sendes konsesjonssøknad til Norges Vassdrags- og Energidirektorat. Etter det må avklaring av støttenivå komme raskt fra myndighetene, om prosjektet skal realiseres i Norge.

- Vi bør ha svar om hva vi kan få i støtte innen 3-6 måneder etter at konsesjonssøknaden er sendt, sier Borgen.

Stor dag

I går var en spesiell dag for Sway-gründeren.

- Vi har nådd en liten milepæl. Da vi startet Sway i 2001 følte vi oss alene om å se det voldsomme potensialet i vindkraft til havs. Det siste året har det løsnet, og nå ser andre rundt oss med samme briller som oss, sier Borgen.

Nå har han håp om at vinden bokstavelig talt blåser deres vei.

- Vi føler vel egentlig at det er politisk enighet om å satse på vindkraft til havs, nå spørs det bare hva som kommer konkret ut av det. Det er vi veldig spente på, sier Borgen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.