IT

– Sverige utsetter DLD

BRÅK I SIKTE: Arbeiderpartiet mot røkla, med et splittet Høyre på både gjerdet og vippen. Det er kort fortalt den parlamentariske situasjonen idet den norske krangelen om datalagringsdirektivet og et mulig EØS-veto skal avgjøres Stortinget. I Sverige er det en lignende situasjon.
BRÅK I SIKTE: Arbeiderpartiet mot røkla, med et splittet Høyre på både gjerdet og vippen. Det er kort fortalt den parlamentariske situasjonen idet den norske krangelen om datalagringsdirektivet og et mulig EØS-veto skal avgjøres Stortinget. I Sverige er det en lignende situasjon. Bilde: Illustrasjon, Simen Håkonsen
Leif Hamnes
8. mars 2011 - 16:10

Ifølge Sveriges Radio tyder nå det meste på at Sverige kommer til å vente med innføringen av datalagringsdirektivet.

Innad i EU har Sverige bare selskap av to øvrige medlemsland gjennom ikke allerede å ha implementert det omstridte direktivet i egen nasjonal lovgivning.

Les også: Dette bør du vite om DLD

Slik blir DLD i Sverige

Krever nasjonal lagring

Den svenske riksdagen ventes å avgjøre saken i neste uke. I den forbindelse vil Vänsterpartiet og Miljöpartiet fremme mindretallsforslag om å utsette spørsmålet ytterligere.

Med støtte fra Sverigedemokraterne snus plutselig mindretallet til majoritet, til tross for at Sverigedemokraterne i utgangspunktet tilhører parlamentsflertallet som hilser direktivet velkommen.

Grunnen til snuoperasjonen er partiets ufravikelige krav om at datalagringen skal holdes på svensk jord, et krav som ikke ble møtt da justiskomiteen behandlet spørsmålet i dag.

Internasjonalisering uunngåelig:

– Vi står fast ved våre reservasjoner, blant annet at opplysningene skal lagres i Sverige og ingen andre steder. Det er den viktigste reservasjonen for oss, sier justispolitisk talsmann Kent Ekroth ifølge den svenske statskanalen.

Kostbar beslutning

Den svenske regjeringen har tidligere hevdet av en eventuell ytterligere utsettelse kan koste staten over 100 millioner i bøter til EU.

– Det blir en stor sum, og så øker det på for hver dag man ikke har implementert loven. Det blir ganske mange penger. Jeg har naturligvis ikke summen klart for meg, den bestemmer jo ikke jeg personlig, sier den svenske EU-kommissæren Cecilia Malmström til SR.

Nærmer seg D-dag

Det er uklart hvordan den svenske beslutningen vil påvirke behandlingen av direktivet i Norge, hvor Sverigedemokraternas norske «vippemotsats» i saken – Høyre – ventes å avgjøre saken i nærmeste framtid.

Les også: Snart DLD-dag for Høyre

Høyre nærmer seg DLD-avklaring

Kleppa vil ha DLD-kompromiss

Refser Aps DLD-hastverk

Si hei til «iPhone-direktivet»

Kommentar: Er Stortinget på nett?

TU mener: Nei til EU-direktivet, ja til datalagring

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.