IT

Refser Aps DLD-hastverk

UKLOKT: Det er uklokt å presse gjennom et vedtak om datalagringsdirektivet nå, mener de fem politikerne (f.v) Knut Arild Hareide (KrF), Bård Hoksrud (Frp), Hallgeir Langeland (SV), Geir Pollestad (Sp) og Helge Solum Larsen (V).
UKLOKT: Det er uklokt å presse gjennom et vedtak om datalagringsdirektivet nå, mener de fem politikerne (f.v) Knut Arild Hareide (KrF), Bård Hoksrud (Frp), Hallgeir Langeland (SV), Geir Pollestad (Sp) og Helge Solum Larsen (V). Bilde: Scanpix
9. des. 2010 - 14:40

Hallgeir H. Langeland (SV) synes det er merkelig og uproft av Ap.

Langeland og Geir Pollestad (Sp) bekrefter at deres statsråder vil ta dissens når saken behandles i statsråd, trolig fredag. Denne dissensen ble varslet allerede i regjeringserklæringen fra Soria Moria.

Torsdag ettermiddag samlet talsmenn fra SV, Sp, Kristelig Folkeparti, Fremskrittspartiet og Venstre seg for å vise at de fem partiene utgjør nei-partiene til datalagringsdirektivet.

Bakgrunn: Dette bør du vite om DLD

– Ikke gode nok svar

– Vi har ikke fått gode nok svar. Det er uklokt å presse gjennom et vedtak om datalagringsdirektivet nå, sier Langeland og Pollestad (Sp), og får støtte av Knut Arild Hareide (KrF), Bård Hoksrud (Frp) og Helge Solum Larsen (V).

Budskapet fra de fem er at direktivet ikke bør behandles før EU er ferdig med sin evaluering og eventuelle revidering av direktivet.

– Vi er allerede langt på overtid, noen måneder til betyr ikke så mye. Stortinget vil uansett måtte ha en bred behandling av saken, sier Pollestad.

De fire parlamentarikerne som la fram sitt syn torsdag, er alle medlemmer av Stortingets samferdselskomité. De regner med at det er deres komité som skal behandle saken når den kommer til Stortinget, selv om den ikke blir lagt fram i statsråd og for Stortinget av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp), men av en ja-statsråd fra Arbeiderpartiet.

Slik blir DLD i Sverige

Direktivmotstandere krever svar

Kan bli endret

– Når en sak legges fram for Stortinget, bør det være et minimumskrav at alt er utredet. Det er det ingen grunn til å tro i denne saken. Stortinget blir med andre ord invitert til å fatte beslutninger på grunnlag av en rekke spørsmål det ikke er gitt noen svar på, sier Langeland.

– Dette betyr at Ap legger opp til behandling av et direktivforslag som kan bli betydelig endret. Dette vil være en svært merkelig fremgangsmåte som setter regjeringspartnerne SV og Sp i en fryktelig situasjon, sier Venstres nestleder Helge Solum Larsen.

Pollestad antyder at regjeringen legger fram meldingen av bekvemmelighetshensyn, slik at den kan si at vi har gjort det når Ap-statsrådene er i Brussel.

– Jeg opplever ikke noe engasjement for saken i Ap hvis man ser bort fra partiets medlemmer i justiskomiteen, sier han.

Høyre på DLD-gjerdet

Storberget åpner for DLD-skjerping

Håper på H

Nei-siden setter nå sin lit til Høyre som ennå ikke har bestemt seg. Solum Larsen, advarer Høyre mot å støtte direktivet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Datalagringsdirektivet er et brudd med historiske tradisjoner om å stå opp for enkeltmenneskets rettigheter. Direktivet innfører et nytt prinsipp og at alle for sikkerhets skyld skal overvåkes hele tiden, sier han.

Det er betydelig motstand mot direktivet i Høyre, både ute i partiet og stortingsgruppen. Trolig må saken opp til ny behandling på landsmøtet til våren før partiet kan fatte sitt endelige vedtak.

Les mer:

Si hei til «iPhone-direktivet»

NITO sier nei til DLD

Refses av egne medlemmer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.