SAMFERDSEL

Svenskene vil ha bedre togforbindelser til Norge

Håper på EU-hjelp.

Et svensk X 2000 krengetog.
Et svensk X 2000 krengetog. Bilde: Stefan Nilsson/SJ

Den svenske regjeringen vil styrke infrastrukturen i Sverige og vil ha norske myndigheter med på laget for å gjøre forbindelsene til Oslo og Nord-Norge bedre.

I en ny plan svenske myndigheter har offentliggjort, går det fram at de planlegger å bruke 700 milliarder svenske kroner til å styrke infrastrukturen i landet fram mot 2029, skriver Dagsavisen.

– Regjeringen har til hensikt å ta et initiativ til en dialog med den norske regjeringen om utviklingen av de grenseoverskridende strekningene, heter det ifølge avisen i planen.

De tre aktuelle strekningene er Stockholm-Oslo, Göteborg-Oslo og Malmbanen/Ofotbanen, som går mellom Kiruna og Narvik.

Skandinavia - Middelhavet

Den svenske infrastrukturministeren, Tomas Eneroth, håper det med EU-hjelp vil være mulig å utvikle de grenseoverskridende strekningene raskere enn den øvrige infrastrukturen.

– Det som delvis gjør dette mulig i større grad enn tidligere, er at vi fra svensk side har forslått overfor EU-kommisjonen at godskorridoren ScanMed, skal strekke seg enda lenger opp, til Haparanda (i Lappland nord i Sverige), og til Oslo, sa Eneroth på en pressekonferanse om den nye infrastrukturplanen.

ScanMed, Scandinavian – Mediterranian Rail Freight Corridor, går i dag fra Palermo i Italia og videre nordover gjennom Østerrike, Tyskland, Danmark og Sverige. Norge er også omfattet, men har kun et stopp i Oslo.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.