SAMFERDSEL

Svenskene er i ferd med å gå tom for registreringsnumre. Nå har de bestemt seg for hvordan de nye numrene blir

Kommer i 2019.

Fra neste år kan det siste tegnet i svenske registreringsnumre bli en bokstav. Registreringsnummeret på bildet sitter på en 1966,-modell Karmann Ghia cabriolet, som står utstilt på Volkswagen-museet i Pålsboda.
Fra neste år kan det siste tegnet i svenske registreringsnumre bli en bokstav. Registreringsnummeret på bildet sitter på en 1966,-modell Karmann Ghia cabriolet, som står utstilt på Volkswagen-museet i Pålsboda. Foto: Kicki Nilsson, TT/Scanpix

Svenskene har bare 500.000 ubrukte registreringsnumre igjen av den velkjente typen med tre bokstaver og tre tall. Det er omtrent det antallet som brukes i løpet av et år. Så fra 2019 får svenske biler en ny type registreringsskilter med flere kombinasjonsmuligheter enn den nåværende serien, melder det svenske nyhetsbyrået TT, i følge Ny Teknik.

Fra årskiftet kan det siste tallet i registreringsnummeret også være en bokstav. Dette grepet øker antall mulige kombinasjoner fra drøyt 12 millioner til 39 millioner.

Noen eksakt dato for når det første skiltet med ny type registreringsnummer blir skrudd på en bil, er ennå usikkert. Det skjer nemlig først når det siste av de gamle registreringsnumrene er brukt opp. 

Gjenbruk av registreringsnumre

Registreringsnumrene plukkes ut ved hjelp av en slumpgenerator, som plukker ut et tilfeldig ledig nummer. Avdelingsleder Cristofer Kärrdahl i den svenske Transportstyrelsen kan derfor ikke røpe overfor TT hvordan det første svenske nummerskiltet av ny type blir seende ut.

I og med at det fremdeles er mulig å få et tall som siste tegn i registreringsnummeret, kan dessuten også biler som nyregistreres i 2019 få numre som ser ut som i dag. I Sverige gjenbrukes nemlig gamle numre fra biler som har blitt avskiltet, etter en karanteneperiode på ett år. 

Dagens skilttype har forresten vært i bruk siden 1972, skriver TT.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.