INDUSTRI

Svensk filtersystem lar deg vaske rent uten vaskemiddel og varmt vann

Trikset er ekstremt rent vann.

Det svenske selskapet, Scandinavian Water Technology, har tatt patent på et filtersystem som kan kobles til vaskemaskinen, og som gjør at vasken blir helt ren uten bruk av vaskemiddel eller varmt vann.
Det svenske selskapet, Scandinavian Water Technology, har tatt patent på et filtersystem som kan kobles til vaskemaskinen, og som gjør at vasken blir helt ren uten bruk av vaskemiddel eller varmt vann. Bilde: Colourbox
Av Linda Nohrstedt, Nyteknik.se
4. juni 2017 - 19:09

Den svenske bedriften Scandinavian Water Technology (Swatab) har tatt patent på et filtersystem som kan kobles til vaskemaskinen. Vannet som kommer inn passerer først gjennom en membran der det renses med omvendt osmose. Deretter avioniseres det i en masse av harpiks.

Ved at vannet blir fritt for salter, mineraler, metaller og oppløste gasser får det rengjørende egenskaper og kan løse opp smuss og fett.

Dermed kan vaskemaskinen få klærne rene uten vaskemiddel. Vannet må heller ikke varmes opp.

Gammel teknikk

– Teknikken med omvendt osmose er svært gammel. Vi så at det fantes systemer for å vaske vinduer og fasader i England og i Tyskland, og tenkte at det burde gå an å løse opp smuss og fett på klær også, forteller utviklingssjef Per Hansson på Swatab.

Han kjøpte ett fasadevaskesystem, kappet slangene, og koblet dem inn på sin egen vaskemaskin.

– Da kunne vi konstatere med egne øyne at vasken ble ren, sier han.

Deretter lot han Swerea IVF vurdere filtersystemet. Der ble det konstatert godkjent rengjøringseffekt.

Nå er filtersystemet koblet inn på flere vaskerom.

– Ingen problemer med systemet

Vis mer

Det har blitt benyttet lengst av MKB Fastighets – Malmös kommunale borettslag – der systemet har forsynt to vaskemaskiner med tolv graders ultrarent vann i ni måneder.

– Selve systemet har vi ikke hatt noen problemer med. Og klærne blir rene. Hvis man skal finne noen problemer, er det at mennesker er veldig tradisjonsbundne når det gjelder vasking. Mange synes ikke at det går an å vaske med kaldt vann, sier Magnus Röman, som er prosjektleder på MKB Fastighets.

MKB har foretatt flere undersøkelser blant leietakerne, men resultatene er ennå ikke sammenstilte. Men Magnus Römans oppfatning er at de fleste leietakerne er positive til den nye vaskemetoden.

Filtersystemet er også installert i et vaskerom i København og i 15 eldreboliger i Kristianstad.

Ingen kjemikalier

Fordelen med Swatabs filtersystem er at man ikke trenger å bruke noen kjemikalier under vaskingen.

– Og det er naturligvis bra for helsen å minske kjemikaliepåvirkningen på kroppen, sier Per Hansson.

Dessuten kan energitilgangen minskes når uoppvarmet vann er godt nok til å vaske rent. Bedriften regner med en 40 prosents minskning av energiforbruket i et normalstort vaskerom. Men det tallet kan ikke MKB Fastighets bekrefte.

Nylig ble Swatab utnevnt til Climate Solver av Verdens Naturfond, som har regnet ut at 21 millioner tonn karbondioksidekvivalenter ville spares hvert år hvis bedriftens innovasjon tar ti prosent av markedet.

Utmerkelsen ble offentliggjort for bare et par uker siden, og har ført til en stor interesse for Swatab.

– Det har vært hektisk, men veldig moro, sier Per Hansson.

For tiden selger bedriften filtersystemer som passer til felles vaskerom, for eksempel i leilighetsblokker, men den har også konstruert en mindre prototype for enkelthusholdninger.

– Vi må bare se at den fungerer, at vi er fornøyde med vannforbruket, og få den til å se pen ut, og deretter håper vi å få ut den på markedet til høsten 2018, sier Per Hansson.

 

Artikkelen er opprinnelig publisert på Nyteknik.se.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.