AVFALL

En fleecejakke kan slippe fra seg 250.000 partikler per vask. Denne ballen fanger dem

Skal spare havet for plastavfall.

Coraballen skal legges i vaskemaskinen med skitne klær.
Coraballen skal legges i vaskemaskinen med skitne klær.
Av Linda Nohrstedt, Nyteknik.se
20. mai 2017 - 20:07

En liten ball som legges i vaskemaskinen fanger opp mikrofibrer fra klær. Med denne teknikken skal man spare havet for plastpartikler.

Store mengder mikroplast havner i havene hvert år. En del av dem kommer fra syntetiske klær når vi vasker dem. Ifølge Rozaliaprosjektet, som har konstruert Cora-ballen, kan en eneste fleecejakke slippe fra seg opptil 250.000 partikler per vask.

Problemet med mikroplast er at den spises av vannlevende organismer som kan ta skade av den. Dermed risikerer plasten også å havne i maten vi spiser.

Nå har havforskere i USA via organisasjonen Rozaliaprosjektet utviklet en ball som skal fange opp mikrofibre allerede i vaskemaskinen. Produktet kalles The Cora Ball og er inspirert av koraller.

Etterligner korall-metoden

– Koraller gjør det vi gjør. Koraller lar vann strømme gjennom seg, og de plukker opp småting fra det strømmende vannet, sier Rachael Miller – som er medstifter av Rozaliaprojektet – i filmen du kan se her:

Tanken er at ballen skal være med i vaskemaskinen når klærne vaskes. Deretter må fibre, lo og hårstrå renses fra ballen og kastes i avfallet.

– Hvis ti prosent av husholdningene i USA brukte en Cora-ball ville vi kunne fange opp like mye plast som det trengs for å produsere 30 millioner plastflasker, og holde dette unna havene, sier Rachael Miller.

Kickstarter-kampanje

Selve ballen er produsert av resirkulert myk plast. Ifølge Rachael Miller skal materialet tåle de høye temperaturene i vaskemaskinen, slik at ikke selve ballen bidrar til å slippe plastpartikler ut i havet.

Etter en Kickstarter-kampanje har bedriften fått samlet inn tilstrekkelig med penger til å starte produksjonen. Rachael Miller håper at ballen skal være tilgjengelig i butikker i Sverige til høsten.

Vaskepose

En annen løsning på det samme problemet har blitt presentert av den nystartede bedriften Guppy Friend i Berlin. De har konstruert en pose der som de skitne klærne skal plasseres i før de legges i vaskemaskinen.

Bedriften, som ble startet av en gjeng surfere og skatere, hevder at vaskeposen kan fange opp 99 prosent av fibrene som frigjøres under vasken. Fibrene som fester seg i posen skal kastes i søpla etter vasken.

Til høsten skal Guppy Friend sette i gang en kampanje for grasrotfinansiering for å begynne med produksjon av vaskeposene.

Denne artikkelen ble først publisert på NyTeknik.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.