SV vil at Oljefondet skal kvitte seg med alle våpenaksjer

Stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski i regjeringens støtteparti SV ønsker å forby oljefondet å investere i våpenselskaper.

– Vi må utelukke all våpenproduksjon fra Oljefondet. For det er tydeligvis altfor vanskelig å avklare når våpen blir brukt til systematiske brudd på folkeretten, sier Kari Elisabeth Kaski (SV).
– Vi må utelukke all våpenproduksjon fra Oljefondet. For det er tydeligvis altfor vanskelig å avklare når våpen blir brukt til systematiske brudd på folkeretten, sier Kari Elisabeth Kaski (SV). Foto: Ole Berg-Rusten/NTB
28. jan. 2024 - 08:20

Kaski sier til E24 at hun frykter Norge kan bli sett på som profitør på Gaza-krigen på grunn av Oljefondets våpenaksjer. Bakteppet er Israels krigføring i Gaza etter terrorangrepet mot Israel 7. oktober i fjor.

Kaski ønsker ikke at Oljefondet skal eie aksjer i selskaper som selger våpen til Israel.

Oljefondets etiske regler åpner i dag for utelukkelse eller observasjon av selskaper som selger våpen som blir brukt til å bryte folkeretten i væpnede konflikter. Det holder ikke, mener Kaski.

– Vi må utelukke all våpenproduksjon fra Oljefondet. For det er tydeligvis altfor vanskelig å avklare når våpen blir brukt til systematiske brudd på folkeretten, sier hun til E24.

Oljefondets etikkråd har tidligere påpekt overfor E24 at det må kunne fastslås at Israel bryter humanitærretten for å vurdere slike utelukkelser.

– Dette krever ikke en politisk vurdering, men er et juridisk spørsmål som først må avklares, sa etikkrådets leder Svein Richard Brandtzæg i desember.

Stein Lier-Hansen sluttet som administrerende direktør i Norsk Industri i høst.
Les også

Vil ha Økokrim på banen: – Har ikke tillit til prosessen som er igangsatt av Norsk Industri

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.