KRAFT

– Strømprisen like viktig som bensinprisen i USA

SNAKKET NED KRAFTOVERSKUDDET: Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier kraftoverskuddet i Norge ikke nødvendigvis blir så stort som analytikerne tror.
SNAKKET NED KRAFTOVERSKUDDET: Energiminister Ola Borten Moe (Sp) sier kraftoverskuddet i Norge ikke nødvendigvis blir så stort som analytikerne tror. Bilde: Håkon Jacobsen

Miljøvernminister Erik Solheim (SV) Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm nylig mot å gjøre strømmen så billig at energieffektivisering blir ulønnsomt.

Det fikk Fremskrittspartiet til å Full splid i regjeringen om dyrere strøm svar fra energiminister Ola Borten Moe (Sp) på om dette var regjeringens politikk.

Les også: – Regjeringen snakker med to tunger om strømprisene

Strømprisen er viktig

På et frokostmøte i regi av tenketanken Civita i Oslo i går, kom energiministeren med følgende betraktning om nordmenns forhold til strømpriser:

– Jeg tror at Norge og nordmenn har litt samme forholdet til elektrisitet og strømregninger som amerikanere har til bensinpriser, sa han ifølge bransjemediet Montel.

Amerikanerne kjører som kjent mye bil, og er svært opptatt av at bensinprisen ikke blir for høy.

Les også: Vil ikke pålegge elektrifisering

Snakket ned kraftoverskuddet

Under frokostmøtet forsøkte Moe å avdramatisere risikoen for at Norge går mot et stort kraftoverskudd som følge av det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet som nylig trådte i kraft.

– Det blir av og til dratt opp et fremtidssenario der Norge og Norden vil renne over av kraft vi ikke aner hva vi skal gjøre med. Jeg tror vi skal avvente den situasjonen litt, sa Moe ifølge Montel.

Analyseselskapet Markedskraft tror for eksempel at kraftoverskuddet i Norden kan bli på hele 48 TWh i 2020.

– Hydro har planer om å utvide på Karmøy. En slik utvidelse sammen med litt lett elektrifisering av norsk sokkel, og underliggende forbruksvekst, og kanskje en eller to kjernekraftreaktorer i Sverige som er nede, da har vi ikke et stort kraftoverskudd i Norden, sa energiministeren.

Les også: Borten Moe lar utlendingene kjøpe opp vindkraften

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.