KRAFT

Borten Moe lar utlendingene kjøpe opp vindkraften

Mens Senterpartiet skryter uhemmet av å ha bevart vannkraften på norske hender, ber energiminister Ola Borten Moe (Sp) private utenlandske investorer om å kjøpe opp vindkraftverk i Norge.

Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. feb. 2012 - 16:47

– Vi ønsker profesjonelle investorer hjertelig velkommen. Vi er avhengige av dem, de kan bidra med kunnskap og erfaring med å realisere vindkraftprosjekter, sa Moe på et seminar for utenlandske fornybarinvestorer i regi av Norsk vindkraftforening (Norwea) på Frognerseteren i dag.

Les også: Full splid i regjeringen om dyrere strøm

Hjelp med fornybarmålene

For å være helt sikker på å bli oppfattet riktig, gjentok han sitt poeng flere ganger.

– La meg være helt klar på at det ikke har noe å si for meg om finansieringen kommer fra norske kilder eller fra utlandet. Det som betyr noe for meg er at prosjektene bygges. Derfor trenger vi å ha dere med på laget. Jeg er sikker på at dere vil hjelpe oss med å nå våre fornybarmål, sa Moe.

Les også: Her planlegges innlandets første vindpark

Ville eie vannkraften

For vannkraften er Senterpartiets holdning imidlertid en helt annen.

Når energiministrene for Senterpartiet oppsummerer hva de er mest stolt av å ha gjennomført, kommer sikringen av norske vannkraftverk på offentlige norske hender alltid høyt opp på listen.

Norge tok nemlig for noen år siden kampen med Eftas overvåkingsorgan Esa og fikk gjennomslag for at utlendinger og private investorer ikke får eie mer enn en tredel av storskala vannkraftverk.

Senterpartiet ser på sikringen av eierskapet på vannkraftverk på offentlige norske hender som en av sine viktige seire, noe politisk ledelse i Olje- og energidepartementet har skrytt av gjentatte ganger de siste årene.

Les også: – NVE må ikke nedprioritere vindkraften

– Forskjellige lovverk

– Er det ikke et paradoks at du da åpner så kraftig opp for at private utenlandske selskaper skal eie vindkraftverk i Norge?

Det viktigste er å få realisert våre mål om en massiv utbygging av fornybar kraft, hvor vindkraften blir viktig. Utenlandske investorer og selskaper er hjertelig velkomne til å bidra til at dette blir realisert, sa energiministeren til Teknisk Ukeblad etter sitt foredrag.

– Men hva er forskjellen mellom vannkraft og vindkraft?

– Det er to forskjellige lovverk, man har blant annet ikke hjemfallsinstituttet for vindkraftverk.

Les også: NVE varsler flere småkraft-avslag

Vannkraften mer lønnsom

– En vannkraftutbygging er også mer permanent, mens et vindkraftverk kan tas ned etter noen tiår. Har det noe å si for vurderingen?

– Det er en åpenbar forskjell. Det er heller ikke grunnrenteskatt på vindkraft. Den trenger støtte for å bli bygget. Det motsatte er tilfelle med vannkraften, den gir grunnrente, sa Moe.

– Så Norge trenger utlendinger for å få kapital nok til å bygge?

– Det har jeg ikke sagt. Men de er hjertelig velkomne, jeg tror de kommer til å gi viktige bidrag, sa Moe.

Les også: Treg saksbehandling av vindkraft: Kan flytte utbygging til Sverige

Gode vindressurser

Og skal vi tro fornybarsjef Tom Murley i investeringsfondet HG Capital kan utenlandske pensjonsfond komme til å ta energiministeren på ordet. 1200001379.jpg

– Norge har veldig gode vindressurser, det er et stabilt land med AAA-rating. Og folk bruker strøm til å varme husene sine, noe som skrer en viss grunnlast for stabilt forbruk, sa Murley i sitt foredrag på Frognerseteren.

Han viste til at i mange andre land, for eksempel Italia, får investorene mer støtte per kWh.

– Men hvem vil investere i vindkraft i et land uten vind og med en elendig kredittrating. Den regulatoriske risikoen er langt mindre i Norge. Norge er bra for langsiktige investeringer, sa han.

Les også: – Pilotparker kan bli sovepute

Cash i kassa

Norweas administrerende direktør Øyvind Isachsen ønsker utlendingene velkommen.

– Det viktigste er at vi får satt i gang investeringene. Skal vi få til dette, må vi ha mer cash i kassa og få inn flere investorer. Dette er det siste jeg er bekymret for, sier Isachsen til Teknisk Ukeblad.

– Men regjeringen mener det er viktig at det offentlige eier vannkraften. Hva er prinsipielt annerledes med vindkraften?

– Staten klarte å få hjemfall på vannkraften, men den kommer ikke til å klare det med vindkraften.

Les også: Havvindforskning mister pengestøtte

1200001384.jpg

Evigvarende vindkraft

– Så du mener ikke er ingen prinsipiell forskjell, ved at vannkraftverkene er mer evigvarende enn vindkraftverkene?

– Det er jo evigvarende på samme måte, vinden er der og vannet er der. Og man bytter også turbiner på vannkraftverkene med årene, sier Isachsen.

– Så det er ingen stor forskjell?

– Nei, men det det ble slik. Og som advokatene sier, dette er noe de ikke kødder med, det kommer ikke til å være noen hjemfallsrett på vindkraften.

Les også: – Havmøller er industri, ikke energi

Gode vindressurser

– Er det ikke nok kapital i Norge?

– Nei, tydeligvis ikke. Det viktigste nå er å se på den svært gode kvaliteten vi har på vindressursene våre, det er det som vil tiltrekke investorene. De begynner å komme når de er trygge på Norge, og det er i ferd med å skje nå, sier Isachsen.

– Hva synes du om signalene fra energiministeren i dag?

– Han er en mann etter min smak. Ola Borten Moe er en “action man”. Han mener det han sier og bryr seg ikke om hvem som eier vindkraftverkene, bare de blir bygget. Det er signal nok, sier Isachsen.

Les også:

Vil ha flere utenlandskabler og dyrere strøm

– Regjeringen snakker med to tunger om strømprisene

Norge kan tjene på havvindrisiko

Sikrer offentlig eierskap til vannkraften

Vil investere i Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.