«Strikket metall» kan gi lavere bensinforbruk

Nytt lettmetall kan redusere vekt på bil og fly.

«Strikket metall» kan gi lavere bensinforbruk
Ved å legge te lag strikket metall mellom to tynne stålplater er det mulig å redusere vekten på metallkomponenter med 40 prosent. Bilde: Truls Tunmo

Ved å legge et lag strikket metall mellom to tynne stålark, kan man redusere vekten på metallkomponenter med oppimot 40 prosent.

Det nye materialet, som er utviklet av forskere ved tekstilhøyskolen i Borås i Sverige, kan ifølge forskerne få stor betydning for både bil- og flyindustrien, skriver nyteknik.se.

Les også: Her er de nye reglene for EU-kontrollen

Trelagsmateriale

– Man er alltid på leting etter et lettere metall, som likevel klarer å ivareta samme stabilitet og holdbarhet som eksisterende metall. Ved å lage dette trelagsmetallet mener vi å ha klart nettopp det, sier prosjektleder Nils-Krister Persson. til Teknisk Ukeblad.

Siden alle de tre lagene i komposittmaterialet består av metall, vil materialet i tillegg tåle langt høyere tempera turer enn hva de fleste blandingskompositter gjør.

– Det gjør at materialet egner seg til både motorrom og eksossystemer i bil og fly hvor man tidligere ikke har kunne benytte seg av kompositter. Det gir igjen mulighet for vektreduksjoner som vil ha betydning for drivstoff-forbruket i maskinene, sier Persson.

Akkurat hvor store vektbesparelser det er snakk om totalt i bil eller fly har ikke forskerne sett på.

– Men både i bil og fly vil vektreduksjonen slå rett ut i drivstoff-forbruket, sier han.

Les også: Slik blir den nye brua over Nidelva

Strikket lettmetall
I motsetning til andre komposittmaterialer tåler det nyutviklede metallet høye temperaturer og kan bruke si både motorrom og avgassystem. Swedish School of Textiles

Lavere drivstoff-forbruk

Forsker Rolf Hagman ved Transportøkonomisk institutt (TØI) bekrefter at en vektreduksjon i bilen vil ha store betydninger for forbruket av drivstoff.

– Ti prosent vektreduksjon i kjøretøyet slår direkte ut på drivstoff-forbruket og gir mellom seks og syv prosent lavere forbruk, sier han.

Hagman mener derfor det nye materialet er et godt tiltak for å få en mer miljøvennlig bilpark.

– Dette er et godt supplement til elektrifisering og hybridisering av bilparken, sier han.

Les også: Omstridt oppfinner står bak elbil med superbatteri

Strikket lettmetall
Kompositten består kun av metall og tåler derfor høye temperaturer like godt som normalt metall. Swedish School of Textiles

Størst effekt i fly

Persson understreker at det ikke er snakk om at bilen eller flyet i seg selv vil veie 40 prosent mindre enn i dag.

– Det er snakk om metallkomponentene i disse transportmidlene. Særlig i fly, hvor hvert gram teller, vil betydningen være stor, sier han.

Hverken han eller Hagman ser noen ulemper i å redusere vekten på de to fremkomstmidlene.

– Selv om vekt har betydning for kollisjonsbeskyttelse bør det ikke være noe problem å finne måter å kompensere for det på, sier Hagman.

Les også:

Derfor er nye dieselbiler verre for byluften enn gamle

Rotfrukt skal forhindre is på svenske vinterveier

Derfor er superbuss et rimeligere alternativ enn trikk